Datle - ovocie, ktoré mentálne osvieži a dobre sa po ňom zaspáva

Ostalo vám po sviatkoch na vianočnej mise také pračudesné lepkavé ovocie zbalené do celofánu, a neviete čo s ním? Určite ho nevyhadzujte, nasilu ho tiež nejedzte. Možno, ak si prečítate, aké vitamínové bohatstvo v sebe plody datľovej palmy skrývajú, zjete ich s radosťou.

datle, datľa, ovocie, sušené
Datle sú bohaté aj na vápnik, meď, chlór, železo, draslík .
Autor: SHUTTERSTOCK

Sú liečitelia, ktorí radia pred spánkom zjesť päť kusov datlí – ľahko sa po nich zaspáva, vďaka množstvu aminokyselín tryptofanu, ktorého hojne obsahujú. Táto informácia sa však bije s ďalšou, ktorá o datlách hovorí aj ako o povzbudzujúcej droge, ktorá sa dá prirovnať káve. Kto psychicky nevládze, môže svoju únavu zahnať pár datlami. Datle sa zvyknú označovať aj ako ovocie študentov, lebo duševne pracujúci sa s nimi dopracujú k lepšej koncentrácii. K plusom patrí aj fakt, že spomínané exotické ovocie nie je kyselinotvorné.

Datľová palma pochádza z Ázie, vyrastie až do výšky 30 metrov. Darí sa jej aj v severnej Afrike. Najlepšie datle sú z Tunisa a Iraku, tieto krajiny sú prirodzene aj ich najväčšími producentmi. Datlovníky majú radi teplo, prežijú aj extrémne teploty, suchý vzduch a nedostatok zrážok. Ich plody jedli s chuťou Arabi a beduíni v krajinách Blízkeho východu, ľudia v dnešnom Izraeli a Sýrii, v tom čase však o jeho účinkoch ešte netušili. Čerpali z nich len veľa energie, ktorú potrebovali pri nekonečných pochodoch cez púšť. Dužinatá bobuľa (datla) má asi 5 až 7 centimetrov a čím je šťavnatejšia, tým je zrelšia. Tvrdá podlhovastá kôstka je obalená sladkou hnedočervenou dužinou. Strom je mimoriadne plodný, na jednom sa v priemere urodí asi sto kilogramov plodov ročne.

Datle obsahujú veľa cukrov a sacharidov (až 70 percent), zložených z prírodných cukrov. Vody obsahujú málo (30 percent). Okrem toho bielkoviny, tuky a vitamíny – všetky okrem vitamínu E a biotínu. Vzácna v nich je aj kyselina pantoténová (B5) – stará sa o našu psychickú a fyzickú kondíciu, dodáva telu energiu a vitalitu a takisto podporuje sústredenie.

Ovocie je bohaté aj na vápnik, meď, chlór, železo, draslík a v neposlednom rade aj spomínanú esenciálnu aminokyselinu tryptofan. Tá sa v mozgu mení na nervový hormón serotonín, ktorý zaručuje dlhý a blahodárny spánok.

Datle sú liekom. V čom sú ďalej nápomocné…

  • Sacharidy, ktoré obsahujú, dodávajú nervom a mozgu energiu a sviežosť. Ich konzument sa teda cíti „duševne čulý“.
    • Podporujú koncentráciu.
    • Stimulujú spánok, pomáhajú pri zaspávaní.
    • Spoľahlivo zažehnajú hlad – druhov ovocia, ktoré zasýtia na dlho, je menej. Do tejto skupiny spolu s orechami patria aj datle.
    • Podporujú krvotvorbu a bunkový metabolizmus

Na rozdiel od ostatných druhov ovocia možno datle dlho skladovať. Nezhnijú, ani tak skoro nesčernejú. Jesť sa môžu sušené alebo čerstvé. Kým zo sušených sa melie múka, z čerstvých sa vykvapkáva sladký sirup, tzv. datlový med. Aj datlový cukor je zdravší ako všetky ostatné druhy, vrátane trstinového. A navyše je aj chutný. Datle môžete „zobkať“ samotné, hodia sa však aj do ovocných šalátov, možno ich pokrájať do musli či pudingov. Chutný je aj tvaroh osladený datlami, dochutený posekanými orieškami. Deti ich ocenia namiesto sladkostí.

Ďalšie články
Viliam Bada

Zdravie národa závisí od zdravého jedla

12.04.2014 06:00

Čo jesť, komu veriť, kde je pravda? Profesor Viliam Bada sa systematicky vracia k myšlienke, že najlepšie potraviny sú prirodzené a najmenej upravované.

koralovec ježatý

'Morský koral' rastie na strome

06.04.2014 06:00

Koralovec ježatý. Vzácna huba vyzerá ako morský koral, rastie však na kôre stromu. Vo východnej medicíne sa používa pre blahodarné účinky na imunitu i trávenie.

celiakia, lepok, obilie

Lepok s nežiaducou nálepkou

05.04.2014 06:00

Lepok patrí v potrave medzi problematické látky, pretože ľudí, ktorí majú problém s jeho neznášanlivosťou či dokonca alergiou naň, pribúda.

hranolky, kečup

Mnohé potraviny môžu urýchľovať starnutie

02.04.2014 06:00

Hranolčeky, dopekaný chlieb či sušienky. Mnohé potraviny údajne môžu urýchľovať starnutie, ak sa pripravujú príliš narýchlo či pri vysokých teplotách.

Ľudia odporúčajú