Ryby v jedálnom lístku detí môžu znížiť riziko ekzémov

Konzumácia akéhokoľvek druhu čerstvých rýb znižuje riziko ochorení kože o 25 percent v porovnaní s deťmi, ktoré ryby nikdy nejedli, tvrdí pediater z univerzity vo švédskom Göteborgu Bernt Alm.

17.01.2011 14:00
losos Foto:
Ilustračné foto.
debata

Stačí, ak zaradíte malým deťom do deviateho mesiaca veku do jedálneho lístka pravidelne ryby a môže to u nich znížiť riziko ekzému. „Hlavným zistením je, že užitočné je najmä včasné zaradenie rýb do jedálneho lístka detí,“ uviedol Alm a jeho kolektív v britskom lekárskom časopise British Medical Journal.

„Nezáleží na množstve ani druhu rýb. Myslíme si, že dôležité je najmä obdobie, kedy sa ryby začnú konzumovať.“ Švédski vedci sa zapojili do dlhodobej štúdie, v rámci ktorej sledovali zdravotný stav 17-tisíc detí.

Nové odporúčania odborných spoločností pre dojča s rizikom alergie

Výlučné dojčenie sa odporúča aspoň 4–6 mesiacov. V prípade nedostatku materského mlieka podávať prvé 4 mesiace hypoalergénne formuly (umelé mlieka so zníženou alergenicitou).

S príkrmami (so zavedením tuhej stravy) sa odporúča začať po 17. týždni, nie však neskôr ako v 26. týždni veku dieťaťa.

Vylúčenie, resp. neskoršie podávanie alergizujúcej stravy ako ryby či vajcia neznižuje výskyt alergie ani u rizikových detí.

Neupravené kravské mlieko obsahuje málo železa, môže sa zavádzať po 12. mesiaci života.

Lepok by sa nemal podávať pred 4. mesiacom života ani po 7. mesiaci života, ale odporúča sa malé množstvá zavádzať medzi 4.-7. mesiacom, najlepšie počas dojčenia, pretože sa tým znižuje riziko celiakie, diabetu 1. typu a alergie na múku.

Nie je dôkaz o ochrannom efekte diéty u matky počas tehotenstva alebo dojčenia.

Nie je dokázaný efekt preventívnych dietetických opatrení po 4–6 mesiacoch života dieťaťa (týka sa to aj rýb, vajec, búrskych orieškov).

Zdroje: Americká akadémia pediatrie, Európska spoločnosť gastroenterológie, hematológie a výživy, Európska spoločnosť alergológie a klinickej imunológie

debata chyba