Mentálna anorexia. Porucha súčasnosti?

Štíhlosť, diéty, dokonalá figúra, hodiny a hodiny strávené vo fitnescentrách. Dnešná doba kladie veľké nároky na vzhľad. Štíhla postava je spájaná s úspechom a popularitou. Veľmi ľahko sa však tento trend môže zmeniť v život ohrozujúce ochorenie.

19.01.2011 06:00
anorexia, strava, jedlo, výživa, chudnutie,... Foto:
Trend dnešnej doby určite podporuje dievčatá v nezdravých diétach a v extrémnom chudnutí.
debata

Mentálna anorexia sa radí medzi poruchy príjmu potravy. Najčastejšie vzniká v období adolescencie, keď osoby venujú zvýšenú pozornosť svojmu zovňajšku. Základnými príznakmi sú nekontrolovateľné chudnutie a úbytok hmotnosti, nereálne vnímanie vlastného tela (30-kilová osoba vníma svoj obraz v zrkadle ako obézny), sekundárne sa objavuje úplné vynechanie menštruácie. Osoby s touto diagnózou sú často orientované na výkon. Postihuje 10-krát častejšie ženy ako mužov. Až 15 percent prípadov mentálnej anorexie sa končí smrťou, je to porucha veľmi ťažko terapeuticky uchopiteľná, keďže je potreba zmeniť celkovú štruktúru osobnosti pacientky.

Otázku príčiny vzniku mentálnej anorexie si vedci kládli už dlhšiu dobu. Odpoveď, ktorá mala uspokojiť širšiu verejnosť, bolo nájdenie príčiny vo viacerých faktoroch, ovplyvňujúcich život človeka s touto diagnózou. Anorexia je dodnes označovaná za ochorenie s biopsychoso­ciálnym zakorenením, čiže chybu môžeme hľadať vo výchove, genetických faktoroch a súčasnom trende nadmerne štíhlych modeliek, ktoré sa prezentujú v médiách.

Trend dnešnej doby určite podporuje dievčatá v nezdravých diétach a v extrémnom chudnutí. Na druhej strane, existujú dôkazy, že už cisárovná Sisi trpela touto poruchou. Máme teda obviňovať dobu, či genetickú výbavu?

Štúdia vedcov z detskej nemocnice vo Philadelphii priniesla zaujímavé výsledky. V najväčšom geneticky zameranom výskume objavili konkrétne gény súvisiace so vznikom mentálnej anorexie. Výskumy dvojčiat a iné rodinné štúdie naznačovali, že anorexia je silne dedičná. Prvýkrát vedci jasne definovali gény, spojené so vznikom tejto nebezpečnej poruchy. Rovnako veľkosť vzorky bola najväčšia zo všetkých doposiaľ uskutočnených výskumov. Zúčastnilo sa na ňom 1003 pacientiek s touto diagnózou.

Mentálna anorexia je teda geneticky podmienená porucha, no nie je náhodné, že v dnešnej dobe je jej výskyt stále vyšší. Môžete vziať dve úplne rovnaké semienka, no keď každé zasadíte v inom prostredí, kvetiny budú odlišné. Pokiaľ človeku od malička vštepíte zdravý prístup k stravovaniu a svojmu telu, je menšia pravdepodobnosť, že sa porucha rozvinie. Bohužiaľ, vplyv z médií je ťažké eliminovať. Veľmi kontroverzným sa stal prípad mladej brazílskej modelky Anny Caroliny Restonovej, ktorej sa anorexia stala osudovou. Pri svojich 174 cm vážila 40 kg. Zomrela vo veku 21 rokov. Po viacerých podobných prípadov svet módy začal protestovať. V Madride zaviedli pravidlo, že na mólo nesmú modelky s BMI (Body Mass Index) pod 18. Týmto obmedzením sa snažili zabrániť vzniku podobnej situácie a zaručiť, aby dnešné módne ikony vyzerali zdravo a nepripomínali chodiace kostry.

Otázkou ostáva: Robí dnešná spoločnosť dosť preto, aby z trhu zmizli chorobne vyzerajúce dievčatá, reprezentujúce idol dnešnej mládeže? Stačí si pozrieť prvé stránky najznámejších módnych časopisov a odpoveď je jasná.

Mgr. Eva Jurčáková

debata chyba