Zlepšujú afrodiziaká sexuálny život?

Afrodiziaká sú prostriedky, ktoré podporujú a zvyšujú sexuálny pud a vášeň. Tieto látky však neriešia problémy s potenciou. Na to sa v medicíne používajú účinné lieky. Ľuďom s poruchami libida alebo orgazmu však môžu afrodiziaká pomôcť, či už ich účinkom veria, alebo nie.

14.02.2011 06:00
afrodiziaká, afrodiziakum, láska, srdce, čili... Foto:
Dokázané je, že univerzálne, na každého človeka fungujúce afrodiziakum neexistuje.
debata

Ľudia celé storočia využívali afrodiziaká na zvýšenie libida a dosiahnutie spokojného intímneho života. Používalo sa množstvo látok, ktorým sa pripisovali afrodiziakálne účinky. Väčšina mala prírodný pôvod a boli to byliny alebo výťažky zo živočíchov. Dodnes sa o mnohých potravinách a látkach tvrdí, že silne podporujú sexuálnu vášeň a skvalitňujú intímny život. Možno ste aj vy čítali, že najúčinnejším afrodiziakom je zeler alebo čerstvé ustrice, alebo že zaručene najlepšie sú španielske mušky či krém na dlhotrvajúcu erekciu.

Pomáha vanilka aj škorica

Majú však tieto látky naozaj pripisované účinky? Dokázané je, že univerzálne, na každého človeka fungujúce afrodiziakum neexistuje. Sú však látky ako čokoláda, morské plody alebo niektoré koreniny, ktoré môžu sexuálnu žiadostivosť či výkonnosť podporovať. Sú to síce látky, ktoré vyvolávajú uvoľnenie chemických látok, ktoré potom stimulujú určité orgány a sexuálny život sa tak zlepšuje, nesmiete však od nich čakať zázraky. Americká sexuologička Ruth Westheimerová totiž tvrdí, že najsilnejším afrodiziakom na svete je myslenie človeka, ostatné ospevované látky také silné účinky nemajú.

Vedci dokázali, že sexuálna žiadostivosť vzniká v mozgu v hypotalame. Ten riadi aj chuť človeka na jedlá a nápoje, do ktorých sa afrodiziaká obvykle pridávajú. Do roku 1960 mali vedci k afrodiziakám značne rezervovaný postoj. V USA a bývalom Sovietskom zväze sa uskutočnilo veľa výskumov, kde sa riešili účinky takýchto látok na človeka. Po ich skončení sa objavili správy, ktoré tvrdili, že pravidelné užívanie napríklad ženšenu, špargle, vanilky alebo škorice má pozitívny vplyv na fyzickú a psychickú výkonnosť a sexuálnu potenciu.

Afrodiziakálne účinky sa však pripisujú mnohým látkam, potravinám a výrobkom s takýmito názvami, najčastejšie predávaným v sexshopoch. Ich účinok nie je dokázaný, často ide len o takzvaný placebo efekt. A či už afrodiziaká fungujú, alebo nie, nemali by byť práve ony kľúčom ku kvalitnému a dobrému sexu. Namiesto drahých práškov a vkladania dôvery do potravín, treba staviť na zdravie a fantáziu.

Preparáty v prášku

Predajne, najmä internetové, ponúkajú veľa potravinových doplnkov, ktoré majú zvýšiť sexuálnu túžbu a zážitok alebo zlepšiť erekciu. Sú však skutočne účinné? Predajcovia sa často odvolávajú na klinické štúdie. Tie však vo väčšine prípadov nenapĺňajú prísne kritériá klinických testov, ktoré musia predchádzať registrácii lieku. Látka registrovaná ako liek totiž musí prejsť klinickým testovaním v niekoľkých fázach, v ktorých sa musí preukázať jej účinok na dané ochorenie.

Pri daných afodiziakálnych produktoch sa však nikde nedajú nájsť štúdie, ktoré by potvrdzovali účinok konkrétnej látky na sexuálnu túžbu a potenciu človeka. Výrobcovi potravinových doplnkov totiž stačí na registráciu len preukázať fakt, že výrobok neohrozuje zdravie. Potravinové doplnky majú zvyčajne účinok v podobe povzbudenia kardiovaskulárneho systému, čo môže priaznivo vplývať aj na erekciu. Ďalšie môžu stimulovať centrálny nervový systém. Iné môžu pozitívne vplývať na náladu, čo sa prejaví v lepšom prístupe k sexu. Žiadne však neúčinkujú priamo na sexuálne funkcie. V prípade problémov s potenciou by mala nastúpiť účinná liečba farmaceutikami, afrodiaziaká v takomto prípade nepomôžu.

debata chyba