Najzdravšie orechy sú údajne klasické vlašské

Vlašské orechy sú najzdravšie zo všetkých orechov a mali by byť častejšie súčasťou našej stravy. Vedci na konferencii Americkej chemickej spoločnosti uviedli, že vlašské orechy majú v porovnaní o ostatnými orechmi najvyšší obsah antioxidantov, ktoré chránia telo pred rôznymi druhmi ochorení.

30.03.2011 06:00
orech, vlašský orech Foto:
Príjem neveľkého množstva orechov dokáže znížiť riziko vzniku ochorení srdca.
debata

Výskumníci podľa BBC dodali, že všetky orechy majú dobrú výživnú kvalitu, ale vlašské sú predsa len zdravšie ako arašidy, mandle, pekany alebo pistácie.

Joe Vinson z University of Scranton analyzoval obsah antioxidantov v deviatich rôznych druhoch orechov a zistil, že vlašské orechy obsahujú až dvojnásobne viac antioxidantov ako ostatné bežne konzumované orechy. Navyše sú „vlašské“ antioxidanty kvalitnejšie než tie z ostatných orechov. Antioxidanty sú pre telo potrebné, pretože dokážu zastaviť reťazové reakcie, ktoré pri oxidácii poškodzujú bunky.

Vinson uviedol, že antioxidanty z vlašských orechov sú pätnásťnásobne účinnejšie ako vitamín E, o ktorom sa vie, že chráni telo pred chemikáliami, ktoré spôsobujú ochorenia. Orechy sú celkovo veľmi zdravé a výživné. Obsahujú vysokokvalitné bielkoviny, množstvo vitamínov a minerálov a vlákninu. Navyše neobsahujú žiadny glutén.

Už predchádzajúce výskumy ukázali, že pravidelný príjem neveľkého množstva orechov dokáže znížiť riziko vzniku ochorení srdca, niektorých druhov rakoviny, cukrovky druhého typu a iných ochorení. Podľa Vinsona je siahnuť po vlašských orechoch dobrou voľbou aj preto, že ľudia ich často konzumujú surové. Iné orechy ako mandle alebo arašidy sa pražia, čo znižuje kvalitu antioxidantov. „Jedením vlašských orechov ľudia získavajú plnú efektivitu antioxidantov,“ uviedol vedec pre BBC.

debata chyba