Najzdravšie orechy sú údajne klasické vlašské

Vlašské orechy sú najzdravšie zo všetkých orechov a mali by byť častejšie súčasťou našej stravy. Vedci na konferencii Americkej chemickej spoločnosti uviedli, že vlašské orechy majú v porovnaní o ostatnými orechmi najvyšší obsah antioxidantov, ktoré chránia telo pred rôznymi druhmi ochorení.

orech, vlašský orech
Príjem neveľkého množstva orechov dokáže znížiť riziko vzniku ochorení srdca.
Autor: SHUTTERSTOCK

Výskumníci podľa BBC dodali, že všetky orechy majú dobrú výživnú kvalitu, ale vlašské sú predsa len zdravšie ako arašidy, mandle, pekany alebo pistácie.

Joe Vinson z University of Scranton analyzoval obsah antioxidantov v deviatich rôznych druhoch orechov a zistil, že vlašské orechy obsahujú až dvojnásobne viac antioxidantov ako ostatné bežne konzumované orechy. Navyše sú „vlašské“ antioxidanty kvalitnejšie než tie z ostatných orechov. Antioxidanty sú pre telo potrebné, pretože dokážu zastaviť reťazové reakcie, ktoré pri oxidácii poškodzujú bunky.

Vinson uviedol, že antioxidanty z vlašských orechov sú pätnásťnásobne účinnejšie ako vitamín E, o ktorom sa vie, že chráni telo pred chemikáliami, ktoré spôsobujú ochorenia. Orechy sú celkovo veľmi zdravé a výživné. Obsahujú vysokokvalitné bielkoviny, množstvo vitamínov a minerálov a vlákninu. Navyše neobsahujú žiadny glutén.

Už predchádzajúce výskumy ukázali, že pravidelný príjem neveľkého množstva orechov dokáže znížiť riziko vzniku ochorení srdca, niektorých druhov rakoviny, cukrovky druhého typu a iných ochorení. Podľa Vinsona je siahnuť po vlašských orechoch dobrou voľbou aj preto, že ľudia ich často konzumujú surové. Iné orechy ako mandle alebo arašidy sa pražia, čo znižuje kvalitu antioxidantov. „Jedením vlašských orechov ľudia získavajú plnú efektivitu antioxidantov,“ uviedol vedec pre BBC.

Ďalšie články
Viliam Bada

Zdravie národa závisí od zdravého jedla

12.04.2014 06:00

Čo jesť, komu veriť, kde je pravda? Profesor Viliam Bada sa systematicky vracia k myšlienke, že najlepšie potraviny sú prirodzené a najmenej upravované.

koralovec ježatý

'Morský koral' rastie na strome

06.04.2014 06:00

Koralovec ježatý. Vzácna huba vyzerá ako morský koral, rastie však na kôre stromu. Vo východnej medicíne sa používa pre blahodarné účinky na imunitu i trávenie.

celiakia, lepok, obilie

Lepok s nežiaducou nálepkou

05.04.2014 06:00

Lepok patrí v potrave medzi problematické látky, pretože ľudí, ktorí majú problém s jeho neznášanlivosťou či dokonca alergiou naň, pribúda.

hranolky, kečup

Mnohé potraviny môžu urýchľovať starnutie

02.04.2014 06:00

Hranolčeky, dopekaný chlieb či sušienky. Mnohé potraviny údajne môžu urýchľovať starnutie, ak sa pripravujú príliš narýchlo či pri vysokých teplotách.

Ľudia odporúčajú