S černicami sa starne pomalšie. Liečia hnačky aj rakovinu

Černica nie je na stole tak často ako jablko alebo v zime pomaranč. Tento fakt však nič nemení na tom, že od týchto druhov ovocia, je možno zdravšia...

15.06.2011 06:00
černice Foto:
Černice obsahujú aj veľa vlákniny. Tá reguluje cukor v krvi a pomôže pri chudnutí.
debata

Chutí lepšie ako čučoriedka a oveľa lepšie ako kyslá ríbezľa. Ak je totiž zrelá, má čiernu (tmavočervenú) farbu a sladkastú chuť. Vďačí za ňu farbivu, ktoré obsahuje mimoriadne veľa flavonoidov a iných liečivých látok.

Nikto nevie, odkiaľ černica pochádza. Z Ázie, či skôr zo Severnej Ameriky? Každopádne, našťastie rastie aj v našich lesoch, v strednej Európe, hoci tu dozrieva trochu neskôr ako v stredomorskej oblasti, až na konci leta.

V čom tkvie jej tajomstvo? Predovšetkým v karoténoch, ktoré chránia pred voľnými radikálmi a o tom, že spolu s černicami dostávame do tela zdravie, rozhoduje aj vitamín C, ktorý v sebe obsahujú. Kto si pravidelne dopraje černice, tomu potrvá dlhšie, kým zostarne, okrem toho preventívne pôsobia proti cievnym chorobám a sú „obkladom“ na hemoroidy. Nervozita, stres? Namiesto tabletky užite zopár černíc a celkom sa vytratia.

A to nie je zďaleka všetko. Z lesného ovocia, kam patria maliny, čučoriedky, ríbezle či jahody, dodávajú telu najviac rastlinných látok. Bobule černíc obsahujú nesmierne množstvá polyfenolov, ktoré majú protirakovinový účinok – blokujú tvorbu krvných ciev a urýchľujú programovanú smrť rakovinovej bunky. Zo všetkých druhov rakovín sú najúčinnejšie v boji proti rakovine prsníkov či rakovine krčka maternice.

Černice obsahujú aj veľa vlákniny. Tá reguluje cukor v krvi a pomôže pri chudnutí – znižujú hmotnosť aj cholesterol. V neposlednom rade čistia krv a premieňajú hnačku na tvrdšiu stolicu.

Šťava z černíc, ale takisto aj z ich listov, je dobrá ako sirup proti kašľu a zachrípnutiu. Stačí ju ohriať a kloktať si ňou hrdlo, prípadne si z nej pomaly upíjať. Pomôže rovnako aj preťaženým hlasivkám. Spomenuli sme chlpaté lístky. Sú rovnako zdravé, vďaka ich obsahu éterických olejov a triesloviny. Ak si z nich uvaríte čaj, máte hotový liek na zapálenú sliznicu ústnej dutiny a hrtana.

debata chyba