Chudnete? Stres môže vaše úsilie zastaviť

Stres alebo hormonálne zmeny môžu podľa odborníčky na výživu a pohyb Gabriely Knosovej spôsobiť, že úspešné chudnutie sa zastaví, a to aj proti vôli toho, kto sa chce prebytočných kilogramov zbaviť.

11.08.2011 16:23
postava - bruško - jablko - línia - štíhlosť -... Foto:
Ak človek len zmenší porcie, ale nezmení zdroje, z ktorých energia pochádza, nemusí chudnúť.
debata

Ďalšou častou príčinou je zle nastavený redukčný režim. Ako totiž človek o niečo schudne, nároky tela na výživu sa zmenia. Ak sa tomu človek neprispôsobí, chudnutie sa zastaví.

„Než si chudnúci začne robiť starosti, mal by vedieť, že kolísanie hmotnosti o jeden až dva kilogramy v priebehu dňa je bežné a normálne,“ povedala.

Svojim klientkam a klientom v brnianskom Inštitúte kompliment preto radí, aby si kontrolovali váhu maximálne dvakrát do týždňa, vždy v rovnaký čas. Prehnané sledovanie kilogramov „rozhodí“ psychiku, pritom psychická pohoda je pre úspešné chudnutie dôležitá.

Krátkodobé zastavenie chudnutia alebo aj prechodný nárast hmotnosti spôsobujú u žien periodické hormonálne zmeny. Počas ovulácie alebo menštruácie môže hmotnosť stúpnuť o jeden až tri kilogramy, a je to normálne.

Úbytok kilogramov môže podľa Knosovej zastaviť tiež hormonálna antikoncepcia alebo náhradná hormonálna liečba u žien v prechode. Ručička váhy ide hore aj pri nepravidelnom vyprázdňovaní, zápche a nadmernom zadržiavanie tekutín v tele, pri vyčerpaní a strese. Chudnutiu môžu brániť aj niektoré lieky, napríklad na alergie, na depresiu alebo cukrovku.

Ak sa váha zastaví na dva týždne, radí Knosová najprv prehodnotiť životosprávu. Odborná rada zvyčajne zaberie. „Zastavenie poklesu hmotnosti nepodceňujte, v niektorých prípadoch môže byť jedným z prvých príznakov choroby, ako zvýšená funkcia štítnej žľazy, cukrovka alebo cysty na vaječníkoch,“ upozornila.

Ak je u chudnúceho zdravotne všetko v poriadku, býva častou chybou zloženie stravy a zastúpenie živín v jednotlivých jedlách. Ak človek len zmenší porcie, ale nezmení zdroje, z ktorých energia pochádza, nemusí chudnúť. Súčasťou chudnúceho režimu musí byť primeraný pohyb. Ideálne dvakrát až trikrát týždenne po dobu 45 až 60 minút.

debata chyba