Čo a koľko toho piť počas chudnutia

Kto nechudne, príliš nerieši, čo vypije. Má len na pamäti, že by toho malo byť veľa. Občas kalorická bomba, ovocná šťava, sladený nápoj či alkohol.

24.08.2011 06:00
zelený čaj Foto:
Pite čaj - bylinkový, žihľavový, mätový či zelený. Jeho výhodou je, že brzdí pocit hladu.
debata

Logicky nemáme šancu pribrať z čírej pitnej vody alebo z nesladeného bylinkového čaju. Existujú však aj nápoje, ktoré chudnutie podporujú, napríklad zelený čaj.

Kedy a koľko piť?

Pred raňajkami
Pol litra vody alebo slabého bylinkového čaju – odporúča sa napiť po prebudení, ešte pred raňajkami.

Počas jedla
Má či nemá sa piť počas jedla? Lekár z Ambulancie klinickej výživy Igor Bukovský vysvetlil: „Buď tým, že jedlo čiastočne spláchnete zo žalúdka skôr, ako by mohlo byť natrávené, budete rýchlejšie hladní a následne budete jesť skôr a viac, alebo naopak. Tým, že veľký objem tekutiny naruší vaše trávenie a spôsobí plynatosť, budete sa cítiť plní, nafúknutí a teno pocit plnosti oddiali vaše nasledujúce jedenie.“ Radšej teda počas jedla nepite, urobte tak pred jedlom a po jedle.

Po jedle
Ak je to bezprostredne, doprajte si málo a len ak ste skutočne smädní – maximálne 2 deci vody alebo čaju.

Pred spaním
Upite si len trochu tekutiny. Ísť spať smädný nie je ideálne riešenie, pretože v noci veľa vody vypotíme a vydýchame.

Zaujímavosť

Skutočne sa z čaju PE-ERH chudne? Názor Igora Bukovského hovorí za všetko. „Neexistuje doteraz čaj na svete, ktorý by spôsoboval merateľné chudnutie bez zásahu do zloženia stravy a bez fyzickej aktivity.“

Pred šiestimi rokmi sa vedci na zvieratách pokúsili dokázať, či je spomínaný čaj liekom na obezitu. Prišli na to, že vysoké dávky čajových lístkov mierne blokujú tvorbu mastných kyselín v pečeni, znižujú cholesterol a tuky v krvi.

Igor Bukovský varuje aj pred lacnými napodobeninami. Tie môžu obsahovať veľa fluóru, ktorý škodí zubom, okrem toho môžu vyvolať aj zápchu.

Čo piť?

Filtrovanú a minerálnu vodu
Čaj – bylinkový, žihľavový, mätový či zelený. Ich výhodou je, že brzdia pocit hladu (ktorý počas chudnutia potrebujeme najmenej)

Čo nepiť?

Všetko, čo obsahuje cukor: nektáre, tekutiny vyrobené z koncentrátov, ochutené minerálky, ovocné šťavy a sirupy
Šťava zo surového ovocia je zdravý nápoj, ale aj poriadne kalorický. Doprajte si ju teda len výnimočne a v malom množstve

Odmerka

Svoje „povinné“ tri litre tekutín denne si môžete ľahko zmerať. Napríklad si dajte záväzok a počas pracovnej doby vypite liter a pol minerálnej alebo pramenistej vody – odmerkou vám bude fľaša – sledujete, koľko a ako rýchlo vám z nej ubúda. Zistiť, či pijeme dostatočne, nám pomôže aj farba moču. Tmavý moč je príznakom toho, že to s pitným režimom „nepreháňame“. (K tomu sa však zrejme pridruží aj bolesť hlavy). Naopak, číry bledý moč je dôkazom, že pijeme dosť, alebo dokonca veľa.

debata chyba