Nástup do školy býva zlomovým obdobím rozvoja obezity detí

Podľa odborníčky na zdravé chudnutie Kristíny Galovej zlomovým obdobím pre rozvoj obezity u detí býva nástup do školy. Mení sa postoj ku stravovaniu, deti hospodária s vlastnými peniazmi a viac na ne pôsobí reklama na sladkosti na desiatu.

31.08.2011 06:00
škola, školák, žiak, hodina, vyučovanie, trieda Foto:
Deti skôr znesú úpravu jedálnička než narážky rovesníkov na svoj vzhľad.
debata

Ďalším zlomovým obdobím býva začiatok puberty a ukončenie rastu. Rodičia buď môžu čakať, že potomok z nadbytočných kíl vyrastie, alebo začnú konať.

„Oplatí sa nečakať a poradiť sa s doktorom, predovšetkým s detským endokrinológom,“ povedala odborníčka z brnianskeho Inštitútu kompliment. Z obéznych detí totiž vo veľkej väčšine vyrastú obézni dospelí.

Tukové bunky sa vytvárajú do dvoch až troch rokov veku a ich počet v priebehu života neklesá. Ich objem sa pri chudnutí len zmenšuje. Pri nadbytku jedla a nedostatku pohybu naopak tukové bunky pribúdajú.

Ak má dieťa obéznych oboch rodičov, pravdepodobnosť, že bude mať nadváhu, je takmer 80 percent. Ak je obézny jeden z rodičov, pravdepodobnosť klesá na 40 percent. Deti štíhlych rodičov majú nadváhu len v siedmich percentách, uviedla Galová. „Dôvody sú dva – jedným je dedičnosť, druhým a podstatnejším nevhodný životný štýl, teda stravovacie a pohybové návyky v rodine,“ zdôraznila.

Odborník rodičom poradí, aký prístup k chudnutiu dieťaťa zvoliť. Do desiatich rokov veku zvyčajne stačí len udržať dovtedajšiu hmotnosť. Ako dieťa rastie do výšky, pomer váhy a výšky sa aj bez diéty vyrovná. Staršie deti ale z nadváhy nevyrastú. „Trinásť a štrnásťroční musia začať redukčný režim a cielene upraviť životosprávu,“ uviedla odborníčka.

To znamená upraviť stravovanie a pridať v dennom programe pohyb, aby dieťa vydávalo viac energie, než jej prijíma. „Dobrou správou je, že deti sa chudnutím netrápia tak ako dospelí. Ich metabolizmus je rýchlejší ako u dospelého, preto im stačia menej prísne stravovacie obmedzenia,“ povedala Galová.

Deti podľa nej skôr znesú úpravu jedálnička než narážky rovesníkov na svoj vzhľad. Tučnota odlišuje dieťa od všeobecnej normy, buď sa uzatvára do seba, alebo preberá úlohu triedneho šaša a zosmiešňuje samo seba.

Ak to rodičia myslia so znížením nadváhy u svojho dieťaťa vážne, mali by počítať s tým, že zmena sa dotkne celej rodiny. „Mnoho detí s nadváhou schudlo zároveň so svojimi mamičkami len preto, že celá rodina začala zdravšie jesť,“ poznamenala.

Ideálne je podľa nej doplniť zmenu stravovania v rodine spoločnou pohybovou aktivitou, ako jazda na bicykli alebo lyžovanie. „Pre dieťa musí byť pohyb pútavý, aby mal zmysel, napríklad ak sa dostane k určenému miestu skôr, zvíťazí nad súperom, dostane medailu. Keď sa baví a zažíva pozitívne emócie, chce pohyb opakovať,“ povedala odborníčka.

V tomto období nie je podľa nej ani tak dôležité, aby dieťa pohybom schudlo, ale aby si vytvorilo pohybové „zručnosti“, na pohyb si zvyklo a malo z neho dobrý pocit.

debata chyba