Začala sa sezóna burčiaku. Na organizmus má pozitívny vplyv

Burčiak má blahodarný vplyv na ľudský organizmus. Je zdrojom mnohých dôležitých látok pozitívne ovplyvňujúcich fyzickú i psychickú pohodu. Tvrdí to vinári aj lekári. Sezóna burčiakov sa už začala. Predáva sa pri cestách i vo vinárskych pivniciach.

02.09.2011 06:00
Burčiak Foto:
Burčiak od poctivého vinára býva už v počiatku dobre cítiť po odrode, z ktorej bol vyrobený.
debata

Podľa gastroenterológa z nemocnice v Jablonci nad Nisou Marka Gregora kvalitný burčiak obsahuje predovšetkým veľa prirodzených cukrov. „Je to rýchlo vstrebateľný zdroj energie na rozdiel od umelých sladidiel napríklad v malinovkách. V burčiaku je veľké množstvo vitamínov skupiny B a stopových prvkov ako je zinok a železo, čo sa pozitívne prejavuje na metabolických procesoch,“ uviedol Gregor. V burčiaku sú podľa neho aj prirodzené baktérie a kvasinky. Je teda nielen chutný, ale aj zdraviu prospešný.

„Musíme ho ale brať ako alkoholický nápoj a držať sa miernosti,“ dodal Gregor. Podľa neho je pre mužov odporúčaná denná dávka okolo pollitra burčiaku.

Vinári všeobecne kritizujú kvalitu burčiaku predávaného pri cestách. Zdôrazňujú, že nápoj nesmie na slnko, ktoré jeho kvalitu degraduje. „Pravý burčiak musí vedieť vinár takzvane chytiť. Trvá totiž niekoľko hodín, prípadne dní,“ uviedla Ladislava Antálková zo spoločnosti Vinium Veľké Pavlovice.

Burčiak alebo tiež „mlieko starcov“ je český unikát a okrem obmedzených oblastí Rakúska a Slovenska si nikde vo svete nenašiel takú obľubu. Vylisovaný hroznový mušt po niekoľkých dňoch zkvasí na mierne alkoholický sladký nápoj, ktorý sa pije v relatívne krátkom období, keď obsahuje optimálny pomer ešte neprekvaseného prírodného cukru a alkoholu.

Burčiak by mal mať okrovú farbu, môže mať aj mierne hnedasté tóny. Nemal by byť príliš kalný, pretože väčšie množstvo kalu sa v burčiaku objavuje až v neskorších fázach kvasenia, keď už býva väčšina cukru prekvasená, burčiak je viac alkoholický a už nie je tak sladký, svieži a chutný. Burčiak od poctivého vinára býva už v počiatku dobre cítiť po odrode, z ktorej bol vyrobený.

debata chyba