Vysoký krvný tlak lieči aj zdravá životospráva

Vysoký krvný tlak si možno upraviť nielen liekmi. Lekári hypertonikom okrem užívania predpísaných liekov odporúčajú aj zmenu životného štýlu a úpravu stravovania.

27.09.2011 06:00
zelenina, strava, výživa, zdravie, tlak,... Foto:
Zlé stravovanie prináša ale aj problémy s nadváhou, cukrovkou a zvýšeným cholesterolom.
debata

Zmena pritom nemusí byť drastická: stačí obmedziť solenie, znížiť nadmernú hmotnosť, dopriať si pravidelný pohyb hoci aj v podobe dennej prechádzky a odpočinok. Samozrejmosťou by malo byť obmedzenie nadmernej konzumácie alkoholu a skoncovanie s fajčením.

Stravovanie je podľa kardiologičky Kataríny Dulkovej dôležité. Nedá sa dokonca povedať, čo je dôležitejšie, či strava alebo pohyb. „Jednoznačne je dokázané, že veľa soli a mastného v jedle zvyšuje tlak,“ hovorí lekárka. Mnohí ľudia podľa nej argumentujú tým, že naši dedovia jedli slanú slaninu a zapíjali ju plnotučným mliekom. „Ale kto z dnešných ľudí fyzicky pracuje dvanásť hodín denne na čerstvom vzduchu? Robotníci často robia v halách pri páse alebo s rôznymi prístrojmi, do práce sa dovezú autom. Určite nejdú najskôr desať kilometrov pešo, aby sa dostali na pole a tam ho celý deň obrábali,“ argumentuje kardiologička.

Zlé stravovanie prináša ale aj problémy s nadváhou, cukrovkou a zvýšeným cholesterolom. Podľa prezidentky Slovenskej hypertenziologickej spoločnosti docentky Slavomíry Filipovej, pokiaľ má hypertonik nadváhu, miernu cukrovku a zvýšený cholesterol, riziko, že dostane infarkt, srdcové zlyhanie či mozgovú príhodu je šestnásobne vyššie ako u zdravého človeka

Obmedzte soľ v strave
Zásady modernej zdravej výživy prudko obmedzujú počet kalórií, tukov a soli v jedle. Ich obmedzenie pomôže znížiť krvný tlak a udrží aj hmotnosť pod kontrolou. Do stravy treba dodať podľa Dulkovej čo najviac ovocia, zeleniny a rýb. Vyhýbať sa treba mastnému a vyprážanému jedlu. Pomáhajú aj relaxačné čaje a minerálky s obsahom magnézia: Gemerka, Ľubovnianka, Korytnica alebo Baldovská.

Problémom mnohých ľudí je, že príliš solia. Vysoký krvný tlak pomáha upraviť aj neslaná diéta, teda obmedzenie prísunu sodíka. Pri varení treba znížiť množstvo soli pridávanej do jedla a nedosáľať pri stole. Použite trik: odstráňte zo stola soľničku. Oplatí sa sledovať informácie na obaloch jedál a kontrolovať, aké množstvo sodíka sa použilo pri príprave kupovaných hotových jedál. Nedosáľajte najmä v reštauráciách, jedlá tam už osolené sú.

Vyhýbajte sa bufetom a miestam, kde sa podáva rýchle občerstvenie. Hamburger obsahuje približne 2 mg soli. Odporúčaná dávka soli denne je pritom najviac 5 mg, čo je asi jedna kávová lyžička.
Na začiatku sa vám možno jedlo bude zdať nevýrazné, ale pomôcť mu môžete rôznymi bylinkami alebo koreninami, ktoré neobsahujú soľ. Pozor si dajte najmä na slané sušienky, zemiakové lupienky, solené arašidy a ďalšie slané pochúťky. Ak máte chuť maškrtiť, dajte si radšej ovocie alebo zeleninu.

Alkohol len v malom množstve
Nadmerné pitie alkoholu samozrejme škodí nielen ľuďom trpiacim na vysoký krvný tlak. Malé množstvo si však môžu dovoliť aj hypertonici. Kardiologička podotýka, že na srdce sa dokonca malé množstvo alkoholu odporúča. Malo by ísť o kvalitný alkohol, najlepšie suchšie víno. V malom množstve alkohol teda neškodí, ale vo veľkom môže vyvolať až kardiomyopatiu, srdcovú slabosť a ťažké formy hypertenzie. Cigarety hypertonikom škodia rovnako ako zdravým ľuďom. „Prestať fajčiť zo dňa na deň je veľmi náročné, ale má veľmi kladný účinok na zdravie,“ tvrdí Katarína Dulková. Niekedy už aj obmedzenie počtu cigariet spôsobí pokles krvného tlaku. Najideálnejšie je prestať fajčiť úplne, pretože fajčenie jednoznačne škodí cievam, srdcu a krvnému tlaku.

debata chyba