Zelený čaj prospieva aj kostiam

To, že zelený čaj znižuje riziko úmrtia na rakovinu a kardiovaskulárne choroby, ako aj to, že trikrát zvyšuje účinnosť antibiotík, je vedecky dokázané už dávnejšie.

03.02.2012 14:00
čaj, zelený čaj, drink, nápoj Foto:
Ak si nedokážete odoprieť kalorické jedlá, zapíjajte ich poriadne zeleným čajom.
debata (2)

Vedci nedávno objavili, že zelený čaj chráni aj kosti. Vedci z Hongkongu zistili, že obsahuje skupinu látok, ktorá stimuluje tvorbu kostí a pomáha spomaľovať ich odbúravanie. Aj keď sa možno zdá, že kosti sú neživé tkanivá, v skutočnosti ide o žijúce systémy s aktívnym metabolizmom. Citlivo reagujú na mnoho vplyvov, ktoré podmieňujú tvorbu alebo odbúravanie kostného tkaniva. V novej štúdii vedci vystavili tkanivovú kultúru osteoblastov – buniek tvoriacich kostné tkanivo na niekoľko dní pôsobeniu troch hlavných zlúčenín zeleného čaju – epigalokatechinu EGC, galokatechinu GC a galokatechinga­látu GCG.

Zistili, že hlavne EGC významne zvyšoval aktivitu kľúčového enzýmu, ktorý podporuje rast kostí, a to až o 79 percent. Takisto podstatne zvyšoval mineralizáciu kostí, teda ukladanie minerálnych látok, ktoré kosti posilňujú. Ako ďalej uviedol magazín Journal od Agricultural and Chemistry, zelený čaj má potenciál aj pri prevencii a liečbe osteoporózy. Ide o ochorenie, pri ktorom sa znižuje hustota a kvalita kostnej drene a postihuje v prevažnej miere ženy.

Veľa jete? Pite zelený čaj

Ak si nedokážete odoprieť kalorické jedlá, zapíjajte ich poriadne zeleným čajom. Tento účinný antioxidant má skvelú vlastnosť – pomáha zabraňovať usádzaniu tukových buniek. Zelený čaj obsahuje epigalokatechín, ktorý, ako vedci dokázali, spomaľuje vstrebávanie tuku v črevách a tým predchádza obezite. Tím výskumníkov z Penn State University pridával túto látku do kalorickej potravy a tú podával hlodavcom. Tie tučneli o 45 % menej ako zvieratá, ktoré dostávali kalorické pochúťky bez pridania spomínanej látky. Doktor Joshua Lamert uviedol, že epigalokatechín nielenže spomaľuje vstrebávanie tukov, ale zároveň zlepšuje metabolizmus tukov v tele.

Podobný výskum urobili aj vedci zo Ženevskej univerzity. Skúmali vplyv látky epigalokatechín a kofeínu na nadváhu. Jednej skupine ľudí podávali zelený čaj a druhej placebo. Potvrdilo sa, že tí, ktorí pili zelený čaj, spálili o 70 % kalórií menej, ako tí, čo pili nápoj s placebom. Druhá štúdia, ktorú urobili títo vedci, výsledky prvej potvrdila.

2 debata chyba