Zbavte telo jedov jednoduchým a efektívnym detoxom

Ľudské telo neustále prechádza prirodzeným čistiacim procesom, napriek tomu nestačí odbúravať škodlivé látky, ktorými ho, vďaka súčasnému životnému štýlu vytrvalo zásobujeme.

08.02.2012 12:42
zelenina1 83588656 Foto:
Základ jedálnička tvorí počas detoxikačnej kúry zelenina.
debata

Varovné signály, ktoré vysiela preťažený organizmus (bolesti hlavy, zápcha alebo hnačka, zlá pleť a vlasy, alergie), by sme nemali prehliadať. Môžu byť predzvesťou oveľa vážnejších ochorení. S rovnakou vervou, s akou sa raz za čas púšťame do veľkého upratovania domácnosti, by sme preto mali pristúpiť ik vlastnej očiste. Rovnako ako to robili generácie pred nami.

„Rôzne formy očisty sprevádza ľudstvo, čo svet svetom stojí. V minulosti išlo o postenie sa, potné chyže, konzumáciu určitých potravín alebo používanie najrôznejších bylín. Dnes máme na výber mnoho spôsobov detoxikácie organizmu, od špeciálne úpravy jedálničkov, cez džúsy, bylinky, antioxidanty až k pôstom,“ vysvetľuje Monika Divišová, špecialistka na výživu z pražského centra Wellnessia.

„Je dôležité pochopiť, že nejde o jednorazový akt, ale dlhšie trvajúci proces, ktorý je nutné prispôsobiť osobnej kondícii, životnému štýlu, možnostiam a skúsenostiam. Očistnú kúru odporúčame absolvovať niekoľkokrát ročne. Ideálna doba začať je práve teraz, na začiatku jari, keď telo samo naštartuje očistné pochody a my ich len podporíme,“ zdôrazňuje Divišová.

Sama odporúča efektívnu očistnú kúru, ktorá nie je drastická. Prvým krokom je zvýšenie denného príjmu tekutín na 2,5 až 3 litre. Už samotné zlepšenie pitného režimu totiž pomôže telu s vylučovaním odpadových látok.

Ďalším stupňom je trojdňové odľahčenie jedálnička, z ktorého vyškrtneme vyprážané jedlá, údeniny, potraviny obsahujúce umelé aditíva, alkohol, kávu, bielu múku, cukor, čierny čaj, mlieko a umelé sladidlá. Naopak pridáme viac zeleniny a zeleninových štiav, ktoré dodajú telu vitamíny, minerály, enzýmy a iné cenné látky, čo prispieva k neutralizácii prekysleného organizmu.

Šesťdesiat percent denného príjmu by mala tvoriť čerstvá zelenina. V jedálničku tiež zvýšime objem vlákniny (opäť zelenina, ovocie alebo napríklad ovsené otruby prisypané do zeleninovej polievky), aby sme prečistili tráviaci trakt zanesený odpadovými látkami a tým pádom málo priepustný pre živiny. Pečeni, najväčšej detoxikačnej stanici, prospeje konzumácia cesnaku, brokolica a pitie čaju z púpavy.

Po troch dňoch nasleduje päť- až sedemdňová detoxikačná kúra. Počas nej je potrebné naďalej dodržiavať všetky vyššie uvedené pravidlá odľahčeného jedálnička doplnené o ďalšie odporúčanie: Každý deň začať vypitím pohára teplej vody s citrónom pre dokončenie nočnej očisty slizníc a naštartovanie činnosti čriev.

Dvakrát denne je vhodné skonzumovať dávku mladého jačmeňa, 2–3 x denne zaradiť Green smoothie ( 2–3 druhy rozmixované zelenej listovej zeleniny, pol banánu, pol jabĺčka, citrónová šťava, kúsoček zázvoru a voda), jesť jednoduché jedlá, ako sú ovocie, šaláty, zeleninové polievky, ovsená kaša, celozrnná ryža, dusená a pečená zelenina. Divišová odporúča tiež dvakrát týždenne dusenú rybu alebo biovajíčko, pitie zeleninových vývarov aj čerstvej zeleninovej šťavy. Dôležité odporúčanie znie – nesoliť, nesladiť, vyhnúť sa cukru aj vo všetkých iných podobách (med, slady a podobne); vylúčiť potraviny s obsahom pšenice (i celozrnné výrobky), mäso (ryby nevadí), mlieko a mliečne výrobky.

Pred návratom k bežnému – samozrejme zdravému a vyváženému stravovaniu, je vhodné zaradiť ešte tri dni odľahčenej formy jedálnička z úvodu očistnej kúry.

Pre posilnenie efektu detoxikácie je dobré súčasne podporiť metabolizmus a lymfatický systém dostatkom pohybu. K odporúčaným ľahším aeróbnym aktivitám patrí napríklad svižná prechádzka alebo praktizovanie relaxačných techník (joga, pilates, tai-chi, dýchanie, brušné tance a pod.) Veľmi vhodné je i zaradenie potravinových doplnkov – či už špeciálnych očistných zmesí alebo doplnkov stravy s vlákninou a bylinkami priamo určenými pre očistu zažívacieho systému.

„Správne vykonaná očistná kúra je veľkým prínosom nielen pre telo, ale aj pre psychiku. Uľaví črevám, pečeni, cievam, budete sa cítiť oddýchnuto, plní energie, ľahko – a aj skutočne budete o pár kíl ľahší, svet budete vnímať vo všetkých jeho farbách a zvukoch,“ tvrdí odborníčka.

"V prvých dňoch po začatí detoxu sa síce môže objaviť bolesť hlavy, závraty, zápach z úst, potiahnutý jazyk alebo príznaky nachladnutia, ale to je dobré znamenie, že sa telo začína čistiť. Každým dňom sa budete cítiť lepšie s vedomím, že robíte niečo pre svoje zdravie, "uzatvára Monika Divišová.

debata chyba