Čo vyčíta odborník na výživu delenej strave?

Tí, čo ju vyskúšali a podarilo sa im schudnúť, nedajú na ňu dopustiť. Siahnu po nej aj v budúcnosti, pretože jej pravidlá sú im už dobre známe.

15.02.2013 06:00
kurča - stehno - vyprážané - pečené - jedlo -... Foto:
Princípy delenej stravy v prípade kurčaťa so šalátom.
debata (3)

Vydržali prvýkrát, zvládnu to aj druhýkrát. Reč je o delenej strave, o ktorej už dokonca za tie roky, čo je známa, vznikol vtip. Hovorí o tom, že stačí rezeň zjesť v obývačke a zemiaky v kuchyni.

Za vznikom delenej stravy stojí americký lekár Howard Hay. Prišiel s filozofiou, že bielkoviny a sacharidy sa nemajú v tráviacom trakte tráviť a vstrebávať súčasne. Ako spresnil odborník na výživu a gastroenterológ MUDr. Peter Minárik, nadmerný príjem bielkovín spôsobuje prekyslenie organizmu a má za následok rozvoj niektorých ochorení, napríklad cukrovky.

Skladba delenej stravy pozostáva z ovocia, zeleniny a mliečnych výrobkov (80 percent), 20 percent by zas mala tvoriť kyslá potrava – mäso, vajcia, ryby, syry, obilniny. Pozitívny bod, ktorý nespochybní žiaden odborník na výživu, má táto diéta v tom, že vylučuje údeniny, sladkosti, cukor a alkohol – napokon však, ako každá iná diéta či tzv. zdravý spôsob života, ktorého filozofiou je vyvážená strava.

Delená strava by sa mala logicky postarať o úbytok kilogramov. Ako to však vidí odborník? Minárik tvrdí, že oddeľovať bielkoviny od sacharidov je problematické a ani nie je možné. „Veď takmer v každej potravine sú zastúpené všetky tri základné živiny: bielkoviny, sacharidy aj tuky – výnimky obsahujúce len jednu živinu sú zriedkavé – napríklad rastlinný olej je čistý tuk.“

Otázka teda znie: Môže existovať človek, ktorý oddeľuje sacharidy od bielkovín celý život? Pretože iba „celoživotné“ zmeny v jedálničku môžu byť podľa odborníkov na výživu úspešné. Diéty, (čím je aj delená strava), sa ukazujú úspešnými len do istého času.

Minárik sa na túto diétu pozrel ešte zbližša. Pochybuje totiž o tom, že schudnúť sa ženám (pretože tie túto diétu skúšajú častejšie ako muži) podarilo vďaka tomu, že oddeľovali spomínané zložky. Nie. Fígeľ bol v tom, že sa začali zdravšie stravovať. Volili energeticky chudobnejšie potraviny a viac ako predtým rozmýšľali nad tým, čo a koľko toho zjedia. Základom ich stravy bolo na chvíľu ovocie a zelenina a pečivo s mäsom boli na istý čas tabu.

Minárik túto diétu považuje za zradnú presne pre ten istý dôvod ako každú inú. Pretože príde čas, kedy človeka prestane baviť a vráti sa k pôvodnej forme výživy. Kilogramy sa rýchlo prikotúľajú späť.

"A práve tento moment vyčítam delenej strave najviac. Odpútava ľudí s obezitou od zmysluplnej a nekomplikovanej celoživotnej redukčnej udržiavacej výživy, a tak ich problém nakoniec iba prehlbuje,“ myslí si Minárik, ktorý svojim pacientom zvykne hovorievať, že redukčná výživa má zmysel jedine vtedy, ak je vyvážená, plnohodnotná, pestrá a chutná. Zdieľa názor, že musí nasýtiť a tiež potešiť. Avšak predovšetkým ju musíme byť schopní dodržiavať po celý zvyšok života.

3 debata chyba