Steaky a červené mäso zvyšujú riziko úmrtia

Každodenné konzumovanie steakov a ďalšieho červeného mäsa podľa vedcov z Harvardskej univerzity zvyšuje o 12 percent riziko predčasného úmrtia na dlhotrvajúcu chorobu.

14.03.2012 12:50
červené mäso - steak Foto:
Najväčšie nebezpečenstvo spočíva v spracovanom červenom mäse, ktoré ako každodenná súčasť jedálnička zvyšuje riziko úmrtia o pätinu.
debata

Ich štúdia je tak ďalšou zlou správou pre milovníkov červeného mäsa v posledných rokoch. Predchádzajúce prieskumy ukázali, že jeho konzumácia zvyšuje riziko cukrovky či rakoviny, uviedla na svojich webových stránkach americká televízna stanica CBS News.

Vedci z Harvardu analyzovali dáta o stravovaní takmer 37 700 mužov a 83 600 žien počas 28 rokov. V sledovanej vzorke nastalo 23 900 úmrtí. Z toho 5900 ich bolo na srdcové choroby a takmer 9500 na rakovinu. Hlavným vinníkom úmrtia pritom bola práve konzumácia červeného mäsa, teda hovädzieho, bravčového či trebárs zveriny.

„Zistili sme, že vyšší príjem červeného mäsa bol spojený s výrazným nárastom rizika celkovej úmrtnosti i úmrtnosti na rakovinu či na kardiovaskulárne choroby,“ uviedli vedci. Dodali, že problematické je spracované, aj nespracované červené mäso.

Najväčšie nebezpečenstvo spočíva v spracovanom červenom mäse, ktoré ako každodenná súčasť jedálnička zvyšuje riziko úmrtia o pätinu. U nespracovaného mäsa potom ide o 13 percent vyššie riziko. Podľa autorov štúdie bolo možné u sledovanejvzorky pri úprave skladby stravy predísť takmer deviatim percentám smrti u mužov a ôsmim percentám úmrtí u žien.

Podľa jedného zo spoluautorov štúdie Franka Hua by preto ľudia mali konzumovať stravu, ktorá je viac založená na rastlinách. „Významne to môže znížiť riziko zdĺhavých chorôb a predčasných úmrtí,“ povedal.

Pomáha ale aj náhrada červeného mäsa bielym, zistili vedci z Harvardskej univerzity. Nahradenie porcie červeného mäsa rybou napríklad predstavuje sedempercentné zníženie rizika úmrtia, u hydiny potom ide o pokles o 13 percent. Oriešky vraj znižujú riziko predčasného úmrtia dokonca o 19 percent, zelenina o desať percent rovnako ako nízkotučné mliečne výrobky. Celozrnné potraviny potom pri každodennej konzumácii zodpovedajú za štrnásťpercentný pokles rizika predčasnej smrti.

debata chyba