Hloh obyčajný – pomáha srdcu, zmierňuje depresie

Tak, ako sa cesnak odjakživa spája s nízkym tlakom a spolu s cibuľou sa charakterizujú ako preventívne tabletky proti prechladnutiu a chrípke, hloh je zas synonymom pre zdravé srdce.

03.03.2013 08:52
hloh obyčajný Foto:
V minulosti bol hloh súčasťou živých plotov a v dome, pri ktorom rástol, bol zaručený pokoj.
debata

Kto si teda čaj z tejto bylinky dopraje pravidelne, mal by ho mať skutočne zdravé a silné. Hloh v sebe skrýva tiež pokoj a neskutočnú ochrannú silu.

Hloh – tŕnitý ker s bielymi kvetinami, ktorý môže vyrásť až do výšky osem metrov a dožiť sa viac ako päťsto rokov, poznali už naši dávni predkovia. Ešte predtým, ako tušili, že lieči srdce, používali ho ako náhradu múky. Chutil im aj hlohový lekvár, tiež však hloh žuli surový. Aj v súčasnosti existujú kmene, ktoré hloh považujú za mimoriadne zdravú výživu.

Okrem toho, že je hloh liečivý, pekne vyzerá a údajne chráni aj pred zlou energiou. V minulosti bol preto súčasťou živých plotov a v dome, pri ktorom rástol, bol zaručený pokoj. Mali ho nielen ľudia, ale aj zvieratá. Spali v ňom a pri ňom hlbokým a kvalitným spánkom. Čokoľvek si odtrhnete z hlohového kríka, rátajte s tým, že vám pomôže. Kvet aj palica.

S informáciou, že hloh je liekom na srdce, prišiel istý írsky lekár v 19. storočí. Vo svojej ordinácii odvtedy vítal pacientov, ktorým úspešne liečil srdce. Neexistuje bylinkár, ktorý by hloh nepoznal. Jeho konkurentom je náprstník – srdce tiež podporuje. Tieto dve bylinky však možno aj kombinovať.

Ako hloh účinkuje? Zlepšuje prekrvenie vencovitých tepien, čiže kyslík môže lepšie využiť a tým nedovolí artérioskleróze, aby sa zhoršovala alebo v tele „prekvitala“. Prekrvuje aj srdcový sval a minimalizuje záchvaty pri ischemickej chorobe srdca. Zároveň má však silu znížiť krvný tlak, hoci len mierne, má protisklerotické účinky, zlepšuje cirkuláciu krvi a čo je tiež veľmi pozitívne, údajne pomáha odstraňovať strach. Pomôže aj ľuďom po infarkte, pretože stabilizuje srdcový rytmus.

Pri srdci sa však jeho pomoc nekončí. Údajne by táto bylinka nemala chýbať ani v bylinkovom zložení pri liečení chrípky, dobre sa po ňom zaspáva a zmierňuje depresiu či úzkostné stavy. Najnovšie informácie o hlohu poukázali aj na to, že evidentne zlepšuje nielen duševný, ale tiež fyzický stav človeka.

debata chyba