Všetko, čo potrebujete vedieť o bielkovinách

Bielkoviny môžeme prijať v živočíšnej a tiež v rastlinnej potrave. Pri zmiešanej výžive prijímame zvyčajne 60-70 percent bielkovín zo živočíšnych zdrojov (mäso, ryby, mlieko, syry a mliečne výrobky, vajíčka) oproti 30-40 percentám z rastlinných zdrojov (obilniny, strukoviny, zemiaky).

07.03.2013 06:00
Strukoviny boli kedysi náhradou za nedostatok... Foto:
Rastlinná potrava neobsahuje cholesterol, dokonca ani tuk s vysokým obsahom nevhodných nasýtených mastných kyselín
debata (3)

Väčšina odborníkov zastáva názor, že potreby organizmu najlepšie pokryjeme vtedy, keď bielkoviny prijímame z obidvoch zdrojov – zo živočíšnych aj z rastlinných.

Ako vysvetlil gastroenterológ a odborník na výživu, MUDr. Peter Minárik, ak človek na druhej strane správne a pestro kombinuje rastlinné potraviny bohaté na bielkoviny, (strukoviny, sója, obilniny) a ak ich konzumuje v dostatočnom množstve, môže takým spôsobom získať plnohodnotné množstvo bielkovín so všetkými potrebnými aminokyselinami.

Rastlinná je zdravšia

V čom je rastlinný zdroj bielkovín zdravší? Výhodu má v tom, že rastlinná potrava neobsahuje cholesterol, dokonca ani tuk s vysokým obsahom nevhodných nasýtených mastných kyselín, uviedol ďalej Minárik. Na porovnanie, živočíšne potraviny obsahujú okrem bielkovín aj cholesterol, často veľa tuku, a ten navyše s vysokým podielom nasýtených mastných kyselín, ktoré zvyšujú riziko aterosklerózy a ochorení srdca a ciev.

Koľko potrebujeme

Na každý kilogram telesnej hmotnosti by zdravý človek mal prijať 0,75 až 0,80 g bielkovín. Príklad: 60 kilogramová žena by mala prijať 45 – 48 g bielkovín, muž s hmotnosťou 80 kg asi 60–64 g bielkovín. Pri hmotnosti 100 kg potreba bielkovín stúpne až na 75–80 g za jeden deň. Minárik poskytuje ilustráciu. Ak by chcel 100 kg vážiaci človek pokryť svoju celodennú potrebu bielkovín iba chudou hydinovou šunkou s obsahom bielkoviny 20 g/100g šunky, musel by zjesť 400 g šunky. „Takú jednostrannú výživu by som mu však určite neodporúčal, pretože strava má byť pestrá a bielkoviny máme prijímať z rozličných potravín,“ odporučil odborník na výživu.

Vyššia potreba bielkovín

Potreba bielkovín je vyššia u žien počas tehotenstva a dojčenia. Viac bielkovín potrebujú aj dojčatá a menšie deti, keď rastú a vyvíjajú sa a takisto pri stavoch so zvýšenou potrebou, alebo vyšším vylučovaním bielkovín, napríklad pri zápaloch, horúčkových ochoreniach, stresoch, ťažkej fyzickej námahe a pri športových výkonoch. Niekedy môže byť potreba aj dvojnásobná, t.j až 1,6 g/kg telesnej hmotnosti na deň.

Nižšia potreba bielkovín

Majú ju pacienti so zníženou funkciou obličiek pri chronických obličkových ochoreniach. V pokročilých fázach zlyhávania obličkových funkcií, keď obličky nie sú schopné vylučovať do moču dostatočné množstvo látok s obsahom dusíka, indikujú sa diéty s nižším obsahom bielkovín, spravidla 0,5 až 0,8 g/kg/deň.

3 debata chyba