Jeme priveľa a nezdravo

Deti, ktoré sa narodili po roku 1990, jedia viac, ako je zdravé. Rodičom tlstnú pred očami, ale tí si z toho príliš ťažkú hlavu nerobia. Lekári sú z posledných výskumov zhrození, veď až tridsať percent detí vo veku do osemnásť rokov má miernu či väčšiu nadváhu. Diagnóza súčasníkov znie: Jedia priveľa a nezdravo.

15.03.2013 14:00
potraviny, jedla, fast food, rýchle občerstvenie Foto:
Ľudia vyrastajú v tom, že odmena znamená veľa jedla.
debata (4)

Nedávno spoločnosť Home Credit Slovakia robila prieskum spotrebiteľských zvyklostí. Keď si ľudia potrebujú urobiť radosť, za ktorou môže byť nevydarený deň v práci neposlušné deti, alebo príliš dlhá zima, kúpia si sladkosť. Často len tak z rozmaru. Dôvodom je nielen antistresový účinok cukru, ale aj ľahká dostupnosť maškŕt, ktoré sa dajú zohnať na každom rohu. Na mnohých pracoviskách vrátane škôl sú aj automaty s čokoládovými tyčinkami či sušienkami.

V prípade sladkostí najviac hrešia ženy. Až dve tretiny oslovených žien zaháňajú stres alebo odmeňujú seba aj svoje deti sladkosťami. Muži sladkostiam holdujú tiež, no namiesto nich radšej volia alkohol. Dobré jedlo a nápoje patria všeobecne k najobľúbenejším potešeniam bez ohľadu na pohlavie a vek. Prejedáme sa takpovediac naprieč pokoleniami.

"Niečo v našej výžive a životnom štýle nie je v poriadku, keď takmer štvrtina ľudí (23 percent) trpí obezitou a už len menej ako polovica ľudí (48 percent) si udržuje normálnu hmotnosť,“ konštatuje pražská lekárka Dita Pichlerová, ktorá lieči obezitu. Po generácie podľa nej deti vyrastajú v tom, že odmena znamená veľa jedla, často veľmi sladkého jedla,“ vysvetľuje Dita Pichlerová. Dieťa sa učí, že čokoľvek správne by malo byť odmenené jedlom.

Spôsob, akým sa stravujú moderné rodiny, je podľa lekárov zarážajúci. Petržalská lekárka Iveta Plšeková upozornila, že až 20 percent detí v Petržalke neraňajkuje. K takémuto poznaniu by sa zrejme dospelo, aj keby sa skúmali stravovacie návyky detí v Košiciach či iných slovenských mestách. Ani vidiek nebude výnimkou.

"Ako môže dieťa pracovať v škole, keď štvrtinu stravy by mali tvoriť raňajky, ako sa má sústrediť jeho mozog, ak nemá dostatok glukózy, ktorú má čerpať práve z raňajok?“ pýta sa doktorka Plšeková.

Rodičom vyčíta, že posielajú deti do školy bez raňajok. Namiesto toho im dajú peniaze, aby sa najedli zo školských automatov. V školách však víťazí, ako dodáva iný bratislavský lekár Peter Lipták, biznis nad zdravým rozumom. Zo školských automatov vypadávajú sladké keksíky, čokoládové tyčinky a deti ich výdatne zalievajú sladkými nápojmi. A v deťoch klíčia semená civilizačných chorôb na čele s obezitou.

Kde sa robí chyba? „Možno už v detskej kolíske,“ upozorňuje modranská zubná lekárka Zora Kováčová. Matky sa totiž poriadne nestarajú o chrup svojich detí. Jednak tým, že ich nesprávne stravujú, jednak tým že nevedia, ako ošetrovať detské zúbky. „Nedávajte deťom na cumlík med a ani presladené čaje,“ upozorňuje doktorka Kováčová. Sladká chuť v ústach otvára cestu k zubnému kazu. Pred spánkom radí poutierať deťom všetky zubné plôšky gázou. Aj po konzumácii kaše. Mnohé mamy chcú dožičiť deťom koncentrované ovocné šťavy. Je dobré zapiť ich čistou vodou. Útokom na sklovinu je pitie bublinkových nápojov. Müsli tyčinky nie sú z pohľadu stomatológov takisto ideálnou pochutinou, lepia sa na zúbky a zostávajú pridlho v ústach.

Radšej ako sladkosti dožičte deťom mrkvu a kaleráb. Deti by mali hrýzť zeleninu a nie sústavne cmúľať cukríky, tak by sa v skratke dalo zhrnúť odporúčanie stomatologičky Zory Kováčovej. A napokon jedna rada dospelým, ktorí radi popíjajú kávu. Zostáva po nej povlak na zuboch, vypláchnite si ústa pohárom čistej vody. Najmä však nezabúdajte na pravidelnú ústnu hygienu. Učte jej zásadám deti od útleho veku.

4 debata chyba