Expert: Balený zeleninový šalát je nebezpečnejší ako hamburgery

Balené šaláty z čerstvej zeleniny sú kvôli častej prítomnosti baktérií a parazitov nebezpečnejšie ako napríklad hamburgery. Denníku Daily Telegraph to povedal jeden z popredných britských expertov na potraviny Hugh Pennington po analýze nedávnej vlny infekcie spôsobené parazitným prvokom Cryptosporidium.

25.03.2013 06:00
šalát, zelenina Foto:
Dopyt po šalátoch v posledných rokoch vplyvom kampaní za zdravú výživu výrazne rástol.
debata

Niektoré typy baktérií a parazitov, ktoré sa v balených šalátoch môžu nachádzať, je podľa Pennington takmer nemožné usmrtiť bez rádioaktívneho ožiarenia. To je síce úplne neškodné a pri zbavovaní patogénov dokonale účinné, verejnosť by však zrejme bola proti tomu, povedal Pennington.

Britská agentúra na ochranu zdravia vyšetrovala minuloročnú chorobu prvokom Crystosporidum, ktorého rozmnoženie v tráviacom ústrojenstve vyvoláva silné hnačkové ochorenia. Infekcia v Anglicku a Škótsku postihla asi 300 ľudí.

Analýza zistila, že z jednotlivých zložiek šalátov súviseli s infekciou najviac listy špenátu. Z hľadiska miesta predaja sa zistila najväčšia spojitosť s infekciou u vopred pripravených šalátov z rôznych druhov zeleniny v supermarketoch veľkých reťazcov.

Pennington upozornil na niekoľko podobných prípadov v USA, kde sa objavilo varovanie pred nakrájanými a balenými zeleninovými šalátmi. Potravinová firma Dole tam vlani stiahla svoj šalát z predaja v desiatich štátoch po tom, čo úrady štátu Tennessee v jednej vzorke našli listérie.

Dopyt po šalátoch v posledných rokoch vplyvom kampaní za zdravú výživu výrazne rástol. Podľa hygienikov je to však jeden z produktov, ktorý môže najčastejšie vyvolať ochorenie. Listy a korene zeleniny sú zvyčajne kontaminované zeminou plnou mikroorganizmov a niektoré patogény možno zabiť len varením alebo silnými čistiacimi prostriedkami, nie obyčajnou vodou.

„Všeobecne je bezpečnejšie jesť burgery ako šalát, ktorý sa k nim podáva,“ povedal Pennington. „Zelenina je bezpečná len po uvarení, čo samozrejme so šalátom robiť nemôžeme. Môžeme ju ožarovať – to by ale verejnosť hovorila ‚nie, nie‘. Nemôžeme si byť nikdy absolútne istí, že balený šalát, ktorý prešiel chemickým umývaním, aby sa zabili parazity, je skutočne neškodný,“ povedal Pennigton.

Pennington v súvislosti s patogénmi tiež upozornil na zvýšené riziká biopotravín. Poukázal na nákazu baktériou E.coli, ktorá sa rozšírila z biofarmy v severnom Nemecku v strukovinových klíčkoch a v roku 2011 usmrtila 22 ľudí. „Pri biopotravinách je riziko väčšie. Napríklad kurčatá z biochovu majú viac patogénov, pretože sú viac vonku, lipne na nich trus vtákov a podobne.“

debata chyba