Čokoláda, alkohol a káva vyvolávajú pálenie záhy

Niekoho nepáli záha vôbec, iného občas, no sú aj jedinci, ktorí sa s ňou pasujú každý deň. Ak by sme mali určiť skupinu ľudí, ktorých páli záha najčastejšie, určite to budú fajčiari, tehotné ženy a obézni ľudia.

03.05.2013 14:00
cokolada alkohol kava Foto:
Pálenie záhy vyvoláva aj čokoláda, alkohol a káva.
debata

Informácia pre tých šťastlivcov, ktorí o nej len kedysi čítali, no nikdy s ňou nemali osobnú skúsenosť: Záha zvyčajne páli po jedle dôsledkom žalúdočných kyselín, ktoré sa dostanú do pažeráka. Tie pália na zadnej strane hrdla. Môže no nemusí mať tráviace príznaky ako je grganie, nevoľnosť či nadúvanie. Ak by toto pálenie, občas poriadne nepríjemné, trvalo chvíľu, nikto by sa ním asi nezaoberal. V hrdle však môže „šarapatiť“ až štyri hodiny.

Ak je pálenie záhy pravidelné, žiaden lekár neodporučí mávnuť nad ním rukou. Neliečené pálenie záhy totiž môže vyústiť až do rakoviny pažeráka. Preto sa určite oplatí venovať tomuto ochoreniu pozornosť. Ak ho pociťujete aspoň dvakrát do týždňa, netreba ho podceňovať. A už vôbec nie, ak nejde len o banálne slabučké, sotva postrehnuteľné pálenie.

Lekárovi sa dá vyhnúť napríklad stravou. Ak máte problém s pálením záhy, môžete si pomôcť aj sami. Aspoň to vyskúšajte. Sú totiž určité potraviny, ktoré jednoducho z jedálnička vyškrtnete. Pálenie záhy by mala vyvolávať určite káva, alkohol a čokoláda. Ale aj cibuľa, paradajky či citróny. Mastné, korenené a kyslé jedlá obmedzte na minimum a sledujte, či sa situácia zlepší. Sladené tekutiny samozrejme nahraďte nesladenými nápojmi, najlepšie čistou vodou. A pite veľa.

Ďalším „trikom“, ako obmedziť pálenie záhy, je piť medzi jedlami. Pretože piť počas jedla nerobí „dobrotu“. Ani ísť si bezprostredne po obede ľahnúť. Nejesť po šiestej hodine večernej, resp. spraviť si aspoň trojhodinovú pauzu medzi večerou a spánkom je ďalšia dobrá voľba. Pomôže aj to, čo zvyčajne ľuďom, ktorí chcú skutočne schudnúť. Jesť pravidelne, v malých porciách a potravu dôkladne prežuť.

Sú aj jedlá, ktoré pálenie záhy zmierňujú. Patrí sem napríklad zázvorový čaj, posilňujúci svalovú chlopňu v dolnej časti pažeráka. Konzumovať treba veľa vlákniny a zložených sacharidov.

debata chyba