Migréna? Skúste to s bylinkami

Bolesť hlavy pozná každý, no takú, ktorá sa nazýva migréna, trápi asi desať percent dospelej populácie.

21.06.2013 06:00
čokoláda, povzbudenie, neresť Foto:
Aj čokoláda patrí do zoznamu spúšťačov migrény.
debata

Čo je šokujúce, s migrénou má do činenia čoraz viac detí. Od klasickej bolesti hlavy, ktorú môže spôsobiť napríklad aj nedostatok tekutín, je migréna okorenená záchvatmi, pričom bolesť je opakovane búšivá a trýznivá. Navyše, okrem bolesti hlavy, ktorá sa javí ako neznesiteľná, môže človeka trápiť nevoľnosť, vracanie, hnačka, závrat. Netradičné nie je ani silné nutkanie na močenie či vizuálne úkazy.

Migrénu môže spustiť aj nejaká zložka jedla, kedy mozog vylúči chemickú látku zo skupiny amínov. Notoricky známe spúšťače migrény, ktorým by sa „ohrození“ mali radšej vyhnúť, je napríklad čokoláda, alkohol, syr, káva, cigarety, orechy, paradajky, banány, plody mora, cibuľa či bravčové mäso. Pripomeňme však, že migréna nevzniká len z potravín. Na vine môžu byť aj hormonálne zmeny, počasie či vôňa. Paradoxne, migréna môže človeka prekvapiť aj vo chvíli, keď vypne – tento druh sa označuje ako víkendová migréna.

Lekári pacientom odporúčajú, aby sa nevzdávali. Sledujte svoju chorobu, snažte sa o nej dozvedieť čo najviac – hlavne, čo ju spúšťa a potom sa snažte zbaviť všetkého, čo vás môže ohrozovať. Preventívne si napríklad píšte, čo všetko ste počas dňa, kedy vás „prepadla“, konzumovali. S pomocou takéhoto denníka prídete na to, ktoré potraviny vám ju spôsobujú. Vhodné sú pre ľudí, ktorí trpia migrénou aj detoxikačné kúry. Snažte sa svoje telo vyčistiť tak často, ako je to možné. A ak nezaberajú lieky alebo hľadáte alternatívu, skúste to s bylinkami.

Za migrénovú bylinku sa považuje rimbaba obyčajná a devätsil lekársky. Táto bylinka pôsobí protizápalovo a vie si poradiť s bolesťami. Navyše, nezaznamenali sa žiadne vedľajšie účinky. Sú ľudia, ktorí ju používajú aj preventívne a liečia ňou akýkoľvek typ bolesti. A deti nie sú výnimkou. Aby sa účinky dostavili, lekárnici ju odporúčajú užívať 4–6 mesiacov. K bylinkám, ktoré pomáhajú, patrí aj paulínia nápojová, ktoré bolestivé záchvaty zmierňuje. K potravinám, ktoré naopak pomáhajú a mali by ste ich jesť viac, patria napríklad zemiaky alebo zelenina.

debata chyba