Sulforafan proti rakovine. Ako ho v zelenine nezničiť?

Existujú jasné dôkazy o tom, že isté druhy potravín posilňujú imunitný systém. Každý druh ovocia či zeleniny má svoje špecificky ochranné látky, fytochemikálie, ktoré sa v ňom nachádzajú v malých, ale významných množstvách. Počuli ste už o látke nazývanej sulforafan?

23.06.2013 06:00
debata (15)

Aktivizuje detoxikačné a protirakovinové enzýmy nášho tela. Pýtali sme sa na ňu Dr. Milana Houšku, CSc., z Výskumného ústavu potravinárskeho v Prahe.

Dr. Milan Houška. Foto: Robo HUBAC
Dr. Milan Houška, CSc., Výskumný ústav potravinársky v Prahe Dr. Milan Houška.

Sulforafan je známa antikarcinogénna látka. V ktorých potravinách sa nachádza?
Môžeme ju nájsť predovšetkým v brokolici, karfiole, keli (aj ružičkovom), červenej, bielej, kapuste a kalerábe. Problém je v tom, že akákoľvek tepelná úprava sulforafan ničí. Je extrémne citlivý na teplotu.

Aj v prípade, že si túto zeleninu pripravíme šetrne napríklad v parnom hrnci?
V našom ústave sme skúšali všetky možné spôsoby. Ak má čerstvý produkt, napríklad spomínaná brokolica, 24–30 mikrogramov tejto látky na sto gramov, po šetrnej príprave v pare z nej neostane takmer nič.

Lenže brokolicu či karfiol človek nejedáva surové. Ešte tak nanajvýš kaleráb alebo čerstvý kapustový šalát…
Niekto to konzumuje aj surové. Je tu však ešte jeden zádrh. Predstavme si kruhovitú bunku, v ktorej je na jednej strane uložený základ sulforafanu v podobe glukorafanínu a na druhej enzým myrozináza. Dostanú sa k sebe až vtedy, keď táto bunka praskne, poruší sa, enzým začne štiepiť glukorafanín a vznikne sulforafan. Organizmus ho potrebuje práve v tejto podobe, aby mohol mať antirakovinový účinok. Optimálne je preto čerstvú brokolicu či kapustu odšťaviť, čím sa bunky v zelenine „rozbijú“. Rakovina má v zásade štyri základné fázy: najprv je zdravá bunka, potom zmutovaná, ktorá sa začne nekontrolovateľne množiť, v ďalšom štádiu nádor dostáva živiny z krvného obehu a v poslednom už rakovina prostredníctvom krvného obehu napáda ďalšie orgány. Sulforafan bráni nekontrolovanému množeniu buniek, čiže je to akási prevencia.

Čerstvá kaputová či brokolicová šťava? Tá asi nechutí veľmi dobre.
V našom výskumnom ústave sme pre jedného českého výrobcu, ktorý začal ako prvý svoje šťavy ošetrovať vysokým tlakom, paskalizáciou, vyvinuli kapustovú šťavu. Predávali ju vo viacerých obchodných reťazcoch. Obsahovala 30 % kapusty, 60 % jablka, 2 % citrónovej šťavy a 18 % pomarančového koncentrátu, do ktorého sa to všetko chuťovo „schovalo“. Mám dojem, že tento produkt sa už objavuje len v jednom reťazci v Prahe. Musím na túto šťavu presvedčiť aj Slovákov… Ale u vás máte možnosť kúpiť zmes nepasterizovanej šťavy z jablka a červenej kapusty v 200 ml umelohmotnej fľaštičke, ktorá je ošetrená vysokým tlakom. To nie je tepelná úprava ako pasterizácia. Sulforafan tam preto ostane zachovaný.

Slováci jedia sulforafan najmä v kapuste

Červená kapusta. Foto: SHUTTERSTOCK
červená kapusta Červená kapusta.

Slovensko patrí ku krajinám s najvyšším počtom výskytu rakoviny prsníka, hrubého čreva a prostaty.

Zaostávame v odporúčanej spotrebe 200 gramov ovocia a 400 gramov zeleniny na deň, čím sa pripravujeme o pomerne veľké preventívne dávky antioxidantov.

Denný príjem pre zdravie prínosných glukozinolátov (sem patrí aj sulforafan) je v SR 10 mg na osobu a deň, predovšetkým vďaka spotrebe kapusty.

Na porovnanie, v Japonsku je to 112 mg na osobu a deň, vo Veľkej Británii 46 mg na deň.

15 debata chyba