Zápcha? Ak jete veľa ovocia, skúste vylúčiť kofeín

Zápcha, ktorá sa popisuje ako nepravidelné a bolestivé vyprázdňovanie stolice, sa odborne nazýva obstipácia.

11.09.2013 06:00
aróma, vôňa, káva Foto:
Ak vás trápi zápcha, zabudnite na kofeín.
debata (1)

Je nepríjemná, človek nevie, ako by si v tej chvíli pomohol a čo je najhrošie, ak sa stane chronickou, pacient si koleduje o vážnejšie diagnózy. Patrí sem napríklad rakovina hrubého čreva či divertikulóza, pričom oslabená imunita je takmer pravidlom…

Zápcha, ako je už známe, vzniká napríklad aj v prípade, ak pohybu nie je dostatok. Ak neprijímame dostatočne veľa vlákniny, ktorá sa nachádza okrem iného v ovocí, zelenine či v zemiakoch. Príčinou tohto ochorenia však môžu byť aj niektoré odvodňujúce lieky, ale tiež antidepresíva, sedatíva, ale aj drogy. Kofeínová závislosť spôsobuje tiež viac škody ako úžitku. Okrem najčastejších, vymenovaných príčin môže k zápche prísť aj po tom, ako zmeníme stravovacie návyky, príčinou môžu byť aj rôzne ochorenia ako endokrinologické či rôzne metabolické. Pomerne častá je zápcha aj počas tehotenstva, vyskytuje sa však aj po mozgovej porážke a postraumatických stavoch.

Riešením, ako sa možno obstipácii vyhnúť stravou, je zaradiť do jedálnička viac vlákniny. Uprednostnite, ak je to možné, čerstvé sezónne ovocie – maliny, hrušky, slivky alebo zeleninu, ryžu či orechy. Siahnúť môžete aj po sušenom ovocí. Voda pomáha aj v tomto prípade, na trávenie je najlepšia pred jedlom a s citrónom.

Ak chcete črevám pomôcť, potom neprežúvajte náhlivo. Pri jedení sa držte hesla „nikam sa neponáhľam“. A ak to dokážete, vylúčte kofeín. Ak sa tejto závislosti zbavíte, zbavíte sa aj zápchy. Na chvíľu skúste zabudnúť aj na cukor a mliečne výrobky a sledujte, čo vám pomáha. Zápcha sa vytvára v tele človeka, ktorý príliš nedbá na zdravú stravu, čiže môžu ju spôsobiť aj vyprážané či grilované, mastné jedlá.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zápcha #vyprázdňovanie #stolica #obstipácia