Ako sa stravovať pri liečbe a po vyliečení onkologického ochorenia

Na správnu výživu treba dbať už v priebehu liečby, najmä ak je v dôsledku chemoterapie znížený príjem potravy pre nevoľnosť či nechutenstvo. Rovnaké výživové pravidlá platia aj pre pacientov po ukončenej liečbe. Podvýživa či zlé zloženie stravy totiž znižujú nielen celkovú výkonnosť a regeneráciu, ale aj obranyschopnosť organizmu.

22.09.2013 06:00
Mýtom o vitamínoch sa veriť neoplatí Foto:
Ilustračné foto.
debata

Cieľom správnej výživy pri onkologickom ochorení je zvýšiť príjem biologicky hodnotnej stravy. Žiadne jednotlivé jedlo alebo skupina jedál nezaistia dostatočný príjem všetkých potrebných živín. Biologická hodnota stravy sa najlepšie zaistí jej pestrosťou, teda jesť viac druhov potravín z každej z hlavných skupín, ak je to možné každý deň alebo viackrát týždenne.

  • Bielkoviny. Dobrým zdrojom bielkovín je mäso, mliečne výrobky, vajcia, cereálie a strukoviny. Ako odľahčený a dobre stráviteľný zdroj bielkovín sa onkologickým pacientom odporúča netučný tvaroh, jahňacie alebo kuracie mäso, rybie mäso a celozrnné pečivo. Pretože niektorí chorí trpia nechutenstvom k mäsu, dostávajú sa u nich do popredia náhradné formy bielkovín, akými sú sója alebo tofu.
  • Vitamíny, minerály a stopové prvky. Niektoré z týchto látok podporujú imunitu, majú ochranné vlastnosti alebo pôsobia ako antioxidanty. Medzi najvýznamnejšie antioxidačné látky patria vitamíny A, C, E, betakarotén a stopové prvky selén a zinok. Antioxidačný systém zabraňuje poškodeniu rôznych tkanív a buniek v našom tele reaktívnymi formami kyslíka. Tieto formy kyslíka bežne vznikajú aj v tele zdravých ľudí, ale u nich sú rýchlo zneškodnené. U onkologicky chorých vznikajú reaktívne formy kyslíka pri chemoterapii a pri infekčných komplikáciách. Chorý s vyčerpanými zásobami vitamínov sa mu môže zle brániť a môže u neho dochádzať k poškodzovaniu tkaniva. Presné odporúčania pre užívanie vitamínov a stopových prvkov u chorých však doteraz neboli stanovené.
  • Prínos rastlinnej stravy. Vyskytuje sa v nej množstvo flavonoidov, fytoestrogénov a ďalších látok, ktoré síce nemajú tradičnú výživovú hodnotu, ale môžu mať ochranné vlastnosti proti reaktívnym formám kyslíka a dokonca aj vlastnosti protinádorové. Niektoré z týchto látok sú už známe a vieme, že sú obsiahnuté napríklad v cesnaku, cibuli, sójových bôboch, brokolici, karfiole, kapuste, citrusových plodoch a ďalších. Napriek tomu, že ich úloha nebola presne vysvetlená, bol opakovane preukázaný nižší výskyt nádorov u tých chorých, ktorých strava obsahovala vyšší podiel ovocia a zeleniny.
  • Čoho sa treba vyvarovať. Odporúča sa obmedziť, respektíve úplne vylúčiť údeniny, jedlá pripravené na prepaľovaných tukoch a biely cukor. Pokiaľ ide o alkohol, nie je nevyhnutná úplná abstinencia, malé množstvo 1 pivo či 2 dl vína denne môžu byť, naopak, prospešné pre zvýšenie celkovej chuti do jedla.

Zdroj: www.lymfomhelp.cz

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá výživa #rakovina #strava #lymfóm #onkologické ochorenia