Ovocie a zeleninu nešúpte, šupka obsahuje veľa vlákniny

Vláknina je komplex látok prevažne sacharidovej povahy rastlinného pôvodu, ktoré telo nevie natráviť ani použiť ako zdroj energie.

04.10.2013 06:00
mrkva Foto:
Vo vode rozpustnú vlákninu obsahuje napríklad aj mrkva.
debata

MUDr. Alexandra Frolkovičová, ktorá je hlavnou expertkou Ambulancie klinickej výživy na výživu detí, vysvetlila, že sú dva druhy vlákniny.

Vo vo de rozpustná – ak má poruke dosť tekutiny, napučí, prípadne sa až rozpustí a vytvorí v tekutine želatinóznu hmotu. V tráviacom systéme spomaľuje vstrebávanie glukózy, viaže a vylučuje tukové látky (cholesterol, žlčové kyseliny a podobne). Nachádza sa v ovocí, strukovinách, ovsených vločkách, nelúpanej ryži, mrkve, kalerábe, zemiakoch, ľanových semenách či v orechoch.

Ovsené vločky obsahujú vo vode rozpustnú vlákninu. Foto: SHUTTERSTOCK
ovsené vločky Ovsené vločky obsahujú vo vode rozpustnú vlákninu.

Vo vode nerozpustná zväčšuje objem stolice a podporuje pohyb (motilitu) svalovej vrstvy čreva, čím skracuje dobu pasáže a čas kontaktu toxických látok so sliznicou. Navyše, viaže toxické látky a uľahčuje ich vylúčenie. Pripomeňme, že sa nachádza v pšenici, raži, jačmeni, kukurici, zelenine, orechoch alebo v olejnatých semenách.

Existuje jedno pravidlo, ktorého sa v prípade detí oplatí držať. „Odporúčané denné množstvo vlákniny pre deti by v gramoch nemalo prekročiť počet rokov + 5. Napríklad 5-ročné dieťa má zjesť 5+5 = 10 gramov vlákniny za deň,“ vysvetlila MUDr. Frolkovičová. Upozornila tiež, že množstvo vlákniny treba v strave detí zvyšovať postupne, preto je najmä u najmenších detí do dvoch rokov vhodné spočiatku kombinovať obilniny vo forme celozrnnej a bielej.

„Sledujte stolicu,“ odporúča ďalej lekárka Frolkovičová rodičom detí. Ak sa objaví riedka stolica a nafukovanie, dávku vlákniny treba prechodne znížiť. Ak sa naopak objaví zápcha (čiže stolica nie je aspoň raz denne), treba zvýšiť podiel potravín bohatých na vlákninu, prípadne treba použiť prípravok vlákniny určený pre deti. Kto však hodlá koncentrované vlákninové prípravky užívať dlhodobo, mal by sa poradiť so špecialistom na detskú výživu.

Na to, ako zvýšiť príjem vlákniny prirodzenou cestou, má MUDr. Frolkovičová recept.

Celozrnné pečivo
Uprednostnite celozrnné pečivo a chlieb pred bielymi druhmi a celozrnné cestoviny pred bielymi druhmi.

Celozrnná múka
Do omáčok a polievok používajte celozrnnú múku a aspoň polovicu bielej múky do zákuskov a koláčov nahraďte celozrnnou múkou.

Obilninové vločky
Používajte rôzne obilninové vločky (ovsené, pšeničné, ražné a podobne) – na raňajky, do polievok, pečiva, dezertov, palaciniek, zemiakových placiek a podobne.

Strukoviny
Ponúkajte deťom strukoviny každý deň (polievky, omáčky, šaláty, hlavné jedlá) namiesto bielej ryže používajte ryžu natural.

Ľanové semená
Do pečiva, dezertov, polievok, šalátov, ryže a jedál môžete pridávať mleté ľanové semená.

Ovocie a zelenina
Nezabudnite na 5 porcií zeleniny a ovocia denne. Ovocie a zeleninu nešúpte, práve šupka obsahuje veľa vlákniny.

debata chyba
Viac na túto tému: #vláknina #Alexandra Frolkovičová