Jedlo je liek i jed

Klasická potravinová alergia je pomerne zriedkavá - diagnostikujú ju približne u 2,5 % populácie. Na rozdiel od nej sa príznaky potravinovej intolerancie často skrývajú za prejavy iných ochorení, a preto sú nenápadnejšie.

13.10.2013 06:00
hlad, jedlo, potraviny, výživa, sendvič, šunka,... Foto:
Potravinovú intoleranciu je možné zvrátiť jedine obmedzením príjmu problémových potravín.
debata (10)

Potravinová intolerancia, ktorá zásadne znižuje kvalitu života tisícov ľudí na Slovensku, zatiaľ ostáva v pozadí záujmu. Podľa britského prieskumu sa táto diagnóza potvrdila u 45 % obyvateľstva. MUDr. Martina Šintálová, odborníčka v oblasti zdravej výživy a liečby nadváhy odhaduje, že reálne číslo je ešte vyššie.

„Na základe mojich dlhoročných skúseností odhadujem, že potravinovou intoleranciou trpí každý druhý Slovák. Nie je možné uviesť presné čísla, pretože táto diagnóza sa často maskuje za iné príznaky,“ hovorí. Doterajšia nízka informovanosť o jej existencii a neprispievanie na vyšetrenie zdravotnými poisťovňami odrádzali ľudí, aby absolvovali testovanie na potravinovú intoleranciu. „Niektorí chodili od jedného lekára k druhému bez toho, aby niekto zistil ich reálnu diagnózu a odstránil príčinu zdravotných problémov,“ dodáva odborníčka z Bratislavy.

Zatiaľ čo klasická alergia na potraviny sa prejavuje okamžite po zjedení rizikových potravín, môže spôsobiť dokonca až veľmi nebezpečný anafylaktický šok a pacient si ju dokáže často diagnostikovať aj sám, netolerovanie niektorých potravín spôsobuje veľa individuálnych príznakov aj 72 hodín po konzumácii. Život síce neohrozujú, ale poriadne ho znepríjemnia: „Prvé žalúdočné ťažkosti a stravovacie problémy som začal riešiť ako 20-ročný, prechodné zlepšenie nastalo, keď som prešiel na delenú stravu,“ hovorí pacient Roland Kiss.

„Neskôr som sa stal vegetariánom, ale nafukovanie, kožné problémy a pálenie záhy neprechádzali. Na gastroenterológii ma kompletne vyšetrili, dva roky mi štvorkombináciou antibiotík liečili helikobaktera. Až testovaním u pani doktorky Šintálovej som zistil, že môj organizmus netoleruje ani vegetariánske potraviny ako kukurica či múka. Na základe jej pomoci sa môj zdravotný stav zlepšil do troch dní.“

Potravinovú intoleranciu je možné zvrátiť jedine obmedzením príjmu problémových potravín, resp. ich úplným vylúčením z jedálnička. Hovorí sa tomu eliminačná diéta. Medzi najproblematic­kejšie potraviny v prípade testovaného súboru 68 slovenských pacientov patrili kravské mlieko, vaječný bielok, pšenica, pivovarské kvasnice, kukurica, pistácie, jačmeň, kešu oriešky, hrach a červená fazuľa. „V prípade mlieka ide pri potravinovej intolerancii o tvorbu protilátok na bielkovinu kravského mlieka, problémom nie je mliečny cukor laktóza,“ spresňuje MUDr. Šintálová.

„Pri pšenici to zas nie je lepok, ale špecifická bielkovina pšenice. Časté problémy spôsobujú kvasnice, ktoré máme v pive, víne, pekárenských výrobkoch.“ Bielkovina kravského mlieka je nielen v mlieku, ale aj v syroch či jogurtoch. Aj zdravá celozrnná či bezlepková múka obsahuje špecifickú bielkovinu pšenice. „Niekedy musí pacient až 70–80 % bežnej stravy nahradiť niečím iným. Kravské mlieko sójovým či mandľovým, pretože mu nemusí vyhovovať ani ovčie či kozie. Pšenicu musí nahradiť pohánkou či špaldou. Z kukurice sa vyrába napríklad fruktóza, aj tieto súvislosti treba poznať.“

O tom, že problém potravinovej intolerancie rastie, svedčí aj 280 % nárast predaja testov na túto diagnózu za posledné tri roky. Samotný test slúži na určenie potravín, ktoré pacientovi výrazne komplikujú život. Rozhodujúci je však nasledujúci krok – poradenstvo u odborníka a úprava jedálneho lístka pod jeho dohľadom. Na testovanie potravinovej intolerancie a následnú konzultáciu u odborného lekára bude od januára 2014 prispievať poisťovňa UNION sedemdesiatimi eurami.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #jedlo #potravinová intolerancia #alergie