Zemiaky a kapusta vám pohladkajú nervy

Sú vám dôverne známe zmeny nálad, precitlivenosť, podráždenosť, či až agresivita? Tieto pocity môžu ľahko prerásť do depresie a straty motivácie.

11.12.2013 14:00
zemiaky, vitamíny, výživa, stravovanie Foto:
Zemiaky.
debata (19)

Od týchto symptómov už nie je ďaleko k pocitom strachu a fyzickým problémom či chorobám. Vymenované môže byť výsledkom stresu a stravy, ktorá nie je pestrá a najmä, je nezdravá.

Keď zacítite takéto obdobie – prestali ste po lete a teplej jeseni behať, v ostatnom čase jete viac ako potrebujete a dokonca vás prenasleduje pocit, že sa na vás všetko sype, rozhodne urobte niečo, čo by vás čo najskôr upokojilo. Skúste si spomenúť, čo zafungovalo v minulosti. Ale napríklad relaxácia a meditácia účinkujú zaručene. Upokojíte sa aj tým, keď budete sledovať niečo pokojné. Nie nadarmo sa vraví, že plávanie rybičiek v akváriu upokojuje, získať stratenú energiu dokážu aj niektoré pokojné bábätká (sledovať ich pri hre). Postačí však aj ľahnúť si na gauč, vytvoriť pokojnú atmosféru a pustiť si obľúbenú hudbu. Strava je „na dlhšie“, ale určite nezaškodí, keď sa „zmobilizujete“ a znova sa začnete zdravo a pravidelne stravovať. Čerstvé ovocie so zeleninou robia zázraky.

Foto: SHUTTERSTOCK
kapusta, zelenina, vitamíny

K tomu, čo nervy „pohladká“, patria napríklad zemiaky, ale tiež kapusta, zeler, kaleráb, mrkva či strukoviny. Ako prvú pomoc vnímajte avokádo alebo sóju, do jedálnička si v takýchto stresujúcich dňoch môžete zaradiť aj olivy alebo kukuricu.

Určite však rozmýšľajte do budúcnosti. Ako by ste sa zbavili stresu? Z dlhodobého hľadiska sa dá odbúrať jogou. Keď sa vám to podarí, posilníte nervový systém.

Čo môžete urobiť najhoršie zo všetkého, je psychickú podráždenosť a nakopený stres ignorovať a žiť naďalej v nezdravo nastavenom tempe. Riskujete tiež oslabený imunitný systém (lebo ten tiež neznáša stres) a s ním opakované infekcie či vírusy. Ak si nebudete vedieť pomôcť sama, navštívte neurológa.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #depresia #zemiaky #kapusta #podráždenosť