Niekoľko tipov, ako sa najlepšie stravovať pri prechladnutí

Je tu nielen sviatočné obdobie, ale aj chrípková sezóna. A to znamená, že ľudia rovnako často zháňajú staré babské rady ako vreckovky. Smrkajú. Kašlú. Upadajú do letargie. A mizne ich chuť k jedlu. Štúdie ukazujú, že niektoré druhy potravín môžu pomôcť zmierniť príznaky bežného prechladnutia a niekedy dokonca skrátiť jeho priebeh.

29.12.2013 06:00
žena, chrípka. nádcha, kašeľ Foto:
Dôležitou súčasťou prevencie proti chrípke je aj systematické posilňovanie imunitného systému.
debata

Denník The Wall Street Journal s pomocou Sharon Horeshovej Bergquistovej, lekárky a vedkyne lekárskej fakulty Emoryho univerzity, zostavil prehľad toho, čo pri nachladnutí jesť a čomu sa radšej vyhnúť.

Mliečne výrobky

Jedným z najbežnejších omylov pri prechladnutí je, že by sa človek mal vyhýbať mliečnym výrobkom, pretože zvyšujú produkciu hlienu. Austrálski vedci tento predpoklad popreli pri sérii štúdií v 90. rokoch minulého storočia, keď dávali stovkám chorých s bežným nachladnutím kravské mlieko alebo sójové mlieko a zistili nulový rozdiel v produkcii hlienu v oboch skupinách. Telo potrebuje hydratovať, keď je choré, uviedla Bergquistová. „Takže ak máte najradšej latté, počíta sa to ako hydratácia.“

Koktail ako liek

Len by ste sa mali uistiť, že vaše latté je bez kofeínu, pretože všetky diuretiká, medzi ktoré sa kofeín počíta, môžu podporovať dehydratáciu a tým prechladnutie zhoršovať. „Keď ste zavodnení, vaše sliznice sú zvlhčené a cítite sa lepšie,“ povedala Bergquistová. Jedným z diuretík je aj alkohol, ktorý ale v prípade nachladnutia spadá do „zmiešanej kategórie“. „Mierne alkoholové opojenie môže uľavovať od bolesti, a preto grog, punč alebo horúce brandy pomáha,“ dodala. Ale kým alkohol môže dočasne zmierniť príznaky, zároveň môže vyvolať dehydratáciu.

Kuracia polievka

Jedlo, ktoré sa prezýva „mamičkin penicilín“, môže mať zdravotné výhody siahajúce za doplnenie horúcich tekutín a pary uvoľňujúce upchatý nos a zvlhčujúce sliznicu. Štúdie naznačujú, že samotné kura a zelenina spomaľujú mobilizáciu neutrofilov – imunitných buniek, ktoré sú hlavným páchateľom pri takých symptómoch nachladnutia, ako je upchatý nos a bolesť v kostiach, uviedla Bergquistová. Krátkodobú úľavu môže poskytnúť aj korenie, zvlášť pálivé. Ale žiadne jednotlivé druhy korenia sa vedecky nepotvrdili, že by boli lepšie ako iné, dodala Bergquistová.

Vitamín C

Podľa posledných posúdení štúdií účinku vitamínu C v prípade prechladnutia vedci zistili, že ľudia, ktorí denne užívajú 200 miligramov denne tohto vitamínu, môžu znížiť závažnosť prechladnutia, keď pokračujú v užívaní takejto vysokej dávky. Začať užívať vitamín C až po nástupe choroby rovnaký účinok nepreukázalo. Na udržanie trvalého prísunu vitamínu C do tela „je rozumné piť pohár pomarančového džúsu každý deň počas chrípkovej sezóny“, uviedla Bergquistová.

Zinok

Táto látka je o niečo kontroverznejšia, pretože štúdie uskutočnené na túto tému nie sú príliš kvalitné, povedala Bergquistová. Nedávny výskum ukázal, že nasadenie zinku počas 24 hodín od prvých príznakov môže o jeden deň skrátiť trvanie ochorenia, ale nie jeho závažnosť. „Najčastejšie študovanou dávkou je 75 miligramov a viac, a to je potrebné užívať denne po dobu trvania prechladnutia, čo sa dá len veľmi ťažko dosiahnuť pomocou jedla,“ dodala Bergquistová. Človek by napríklad musel zjesť 12 ustríc, desať šálok orechov kešu alebo 12 šálok čokolády. Možnosťou je užívať zinok v kapsuliach, ale len krátkodobo. Štúdie ukazujú, že dlhodobé vysoké dávky zinku môžu spôsobiť nedostatok medi.

debata chyba
Viac na túto tému: #chrípka #prechladnutie #vitamín C #polievka #zinok