Diabetes neznamená doživotné obmedzovanie sa v jedle

Diagnostikoval vám lekár cukrovku alebo týmto ochorením trpíte už dlhšie? Vidíte najväčší problém svojej diagnózy v zmene stravovania? Ak pochopíte fyziologické procesy spojené s konzumáciou potravy, bude sa vám zdať takéto stravovanie jednoduché.

07.02.2014 06:00
diabetes, strava, cukrovka, zelenina, šalát Foto:
Strava by mala byť pestrá, a nie monotónna. Aj nediabetik sa môže stravovať ako diabetik.
debata (2)

Na Slovensku žije viac ako 300-tisíc diabetikov a počet chorých stále rastie. Lekári sa o cukrovke vyjadrujú ako o pandémii 21. storočia. "Cukrovka je zákerná najmä v tom, že sa na začiatku neprejavuje tak, aby nútila chorého ísť k lekárovi,“ povedal docent Emil Martinka z Národného endokrinologického a diabetologického ústavu v Ľubochni.

V začiatkoch choroby totiž človeka nič nebolí. Problémom je aj fakt, že mnoho ľudí o svojom ochorení nevie a do ambulancie lekára prichádza často neskoro.

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku Poradňa pre diabetika: Sacharidové jednotky a glykemický index.

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Alarmujúci je najmä počet chorých s diabetom 2. typu. Spôsobuje to najmä zmena nášho životného štýlu. Väčšinu času trávime v kanceláriách, málo sa hýbeme, máme nadváhu. V liečbe sa preto preferuje najmä zmena životosprávy a dostatok pohybu. Viac ako 90 percent diabetikov 2. typu má navyše nadváhu alebo sú obézni. Je preto dôležité udržiavať si optimálnu váhu a hýbať sa.

Diabetik by mal jesť malé porcie, päť až šesťkrát denne. „Strava má byť pestrá a nie monotónna. Aj nediabetik sa môže stravovať ako diabetik. Základ stravy, až jej dve tretiny, by mali tvoriť výrobky s vysokým obsahom sacharidov a vlákniny. Ide o rastlinné potraviny – celozrnné obilniny, strukoviny, zemiaky, ryžu, spolu so zeleninou a ovocím. Denne odporúčame skonzumovať asi 700 gramov zeleniny a ovocia, teda tri až štyri porcie zeleniny vrátane zemiakov a dve až tri porcie ovocia,“ hovorí doktorka Adriana Ilavská z Diabetologickej a internej ambulancie v Bratislave.

"Približne 17 až 20 percent stravy majú tvoriť bielkovinové potraviny rovnomerne rozdelené na živočíšne a rastlinné. Medzi živočíšne patria mäsové a mliečne výrobky. Najvhodnejšie je biele mäso a chudé druhy červeného mäsa.

Je žiaduce zvýšiť hlavne príjem rýb, ktorých konzumácia na Slovensku je asi o tretinu nižšia, ako sa odporúča. Všetky mliečne výrobky majú byť nízkotučné. V súčasnosti je už na každom mliečnom výrobku uvedený obsah tuku a tiež označenie, či patrí medzi nízkotučné, stredne alebo vysokotučné.

Z rastlinných bielkovín je žiaduce asi o štvrtinu zvýšiť príjem strukovín. Príjem tukov je potrebné znížiť hlavne u obéznych diabetikov. Živočíšnych tukov je dostatok v potravinách bielkovinového charakteru, v mäse, mlieku a mliečnych výrobkoch.

V strave je dôležitá aj vláknina, ktorá v žalúdku napučiava, spomaľuje jeho vyprázdňovanie a tým sa spomaľuje aj vstrebávanie glukózy v tenkom čreve. Odporúčaný denný príjem vlákniny je 30–35 g.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #diabetes #cukrovka #stravovanie