Glutaman dodáva chuť, môže však spôsobovať zdravotné ťažkosti

V knihe Éčka v potravinách zhrnul autor Vladimír Klescht aditíva, ktoré môžu viesť k intolerancii a k vzniku nežiadúcich prejavov.

11.02.2014 06:00
ryby, paradajky Foto:
Glutaman sa prirodzene nachádza aj v rybách a paradajkách.
debata (9)

Podľa jeho informácií sú medzi ne zaraďované najmä tieto látky: siričitany, benzoany, dusičnan sodný, dusitany, tartrazin, náhradné sladidlá ako aspartam či sacharin, farbivo červeň 2G, konzervant hexamethylente­traamin, nepovolená látka chlorid cínatý, no tiež látka zvýrazňujúca chuť aj vôňu, glutamát sodný.

Ako vysvetľuje v knihe, glutaman sa získava fermentáciou cukrovej repy či trstiny. Prirodzene sa nachádza v mäse, rybách, morských plodoch, paradajkách a hubách. Obľubu si získal preto, že dodáva mäsitú chuť gulášom, polievkam, omáčkam, zlepšuje chuť varenej zeleniny a zvýrazňuje chuť. „Dnes je obsiahnutý v mnohých priemyslovo vyrábaných potravinách: hotových mastných jedlách, práškových polievkach, slaných pochúťkach. Jeho prítomnosť musí byť na obaloch označená, nie však jeho množstvo,“ tvrdí v knihe. Nie je podľa jeho slov tajomstvom, že niektorí výrobcovia používajú glutaman, aby zakryli nevýraznú chuť výrobku pripraveného z menej kvalitných surovín.

„Už od roku 1968 je známy tzv. syndrom čínskej reštaurácie, ktorý sa prejavuje napätím v oblasti hrudníku, nauzeou (pocit na vracanie), pocity návalov v tvári a na krku, bolesťami hlavy, potením. Táto látka sa opäť sleduje a to hlavne s ohľadom na astmatikov,“ upozornil ďalej Klescht a dodal, že nové vyšetrovania syndróm čínskej reštaurácie nedokázali.

Hoci nie je povinnosť uvádzať na etikete, že je glutaman nevhodný pre deti do troch rokov, Kletsch odporúča vyhýbať sa im. Pre výrobky detskej výživy podľa neho vhodný rozhodne nie je.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Klescht #Éčka v potravinách #glutaman sodný