Gentside: Naozaj sa po pive priberá?

Pivo milujeme, vychutnávame si ho takmer denne a pri jeho popíjaní cítime veľké uspokojenie. Ale vieme o ňom všetko? Skutočne sa po ňom priberá? Je pre naše zdravie priateľom, alebo nepriateľom? O niektorých tajomstvách pollitra s týmto zlatistým mokom píše francúzsky server Gentside.

24.02.2014 06:00
pivo Foto:
Jednotkou v pití piva je Česká republika.
debata (1)

O pive kolujú zažité predstavy, má povesť predovšetkým pánskeho nápoja a tiež ho viníme za rast pekne guľatého bruška. Je to všetko pravda? Predovšetkým, pivo je tvorené najmä vodou, a to z 90 až 95 percent. A tiež sladom, ktorý penivému moku dodáva farbu.

Kto pije pivo najviac? Medzi prvými desiatimi krajinami, kde je spotreba najvyššia, je, samozrejme, Nemecko, je však až na treťom mieste. Jednotkou je Česká republika, na druhom mieste je Írsko. Belgicko je ôsme a Francúzsko sa vo svetovej klasifikácii umiestnilo na 38. mieste.

Pivo je druhý najviac nakupovaný nápoj na svete, hneď za vodou. V deviatich krajinách (Nikaragua, Panama, Kostarika, Portoriko, Belgicko, Luxembursko, Česká republika, Slovensko a Chorvátsko) je dokonca lacnejšie ako malinovka.

Priberá sa po pive? Alkoholické nápoje povzbudzujú chuť k jedlu a sú plné kalórií. Žiadna štúdia však nedokazuje, že bruško alebo kilá navyše priamo súvisia s popíjaním piva. Je jasné, že ak sa napchávate arašidmi a čipsami a k tomu si dáte pivo, skutočne môžete pribrať.

Pre informáciu: desať centilitrov piva má 40 kcal, malinovka 60 kcal a whisky 260 kcal.

Je nealkoholické pivo naozaj bez alkoholu? Nie je! Alkohol je v ňom tiež, aj keď podľa predpisov nesmie byť v nealkoholickom pive viac ako 1,2 percenta alkoholu. Najviac alkoholu obsahujú írska pivá. Predovšetkým značka Armageddon, v ktorej je až 65 percent alkoholu. Na zdravie!

Podľa ústavu IPNES pije pivo po celý rok 73 percent mužov, ale len 38 percent žien.

Pivo sa varilo už 6000 rokov pred Kristom. Na porovnanie: kalendár vynašli oveľa neskôr, až 2500 rokov pred Kristom. Vo výrobe piva zohrali významnú úlohu ženy. Od čias starého Egypta až do 18. storočia to boli ony, kto varil pivo.

Podľa rôznych štúdií (Cardifská univerzita, časopis TopSanté a American Journal of Epidemiology) má pivo mnoho pozitívnych účinkov. Podporuje tzv dobrý cholesterol a pomáha pri cukrovke, uľahčuje trávenie a znižuje riziko infarktu. Pivo tiež zlepšuje pamäť, podporuje inteligenciu a vyvoláva pocit šťastia, pretože podporuje sekréciu hormónu dopamín.

Skrátka, pivo má na náš organizmus skôr pozitívny vplyv, ale ako napokon pri všetkom, aj pri konzumácii piva je potrebná striedmosť.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pivo #zdravá výživa #kalórie #priberanie