Čo znamená bezlepková strava?

Bezlepková strava je zatiaľ jedinou možnou liečbou celiakie. Pritom treba dbať na to, aby ste sa zriekli všetkých potravín vyrobených z obilnín obsahujúcich lepok.

28.02.2014 06:00
debata (4)

Nezáleží pritom na množstve lepku, pretože aj minimálne množstvá, resp. stopy lepku môžu zapríčiniť škody, aj keď nie všetci pacienti môžu bezprostredne po požití určitého množstva trpieť hneď ťažkosťami.

  • Ovocie a zelenina: obsahujú vlákninu, vitamíny, minerálne látky, stopové prvky a antioxidanty. Každý deň by sme mali zjesť tri porcie zeleniny a dve porcie ovocia, podľa možnosti rôznych farieb (1 porcia = najmenej 120 g = za hrsť).
  • Obilniny, zemiaky a strukoviny: výrobky z obilnín, ako je bezlepkový chlieb a bezlepkové cestoviny, zemiaky a ryža, pohánka, amarant a quinoa, ale aj strukoviny ako fazuľa, hrach, šošovica, cícer obsahujú veľa komplexných sacharidov a vlákniny, okrem toho aj bielkoviny, vitamíny, predovšetkým skupiny¤B, a minerálne látky. Dodávajú energiu, ktorú telo dokáže ľahko premeniť. Ku každému hlavnému jedlu by ste mali zjesť jednu z potravín tejto skupiny, teda tri porcie denne. Jedna porcia = asi 80 až 100 g bezlepkového chleba, asi 200 g zemiakov, asi 100 g bezlepkových cestovín, 60–100 g strukovín.
  • Mlieko a mliečne výrobky: jogurt, tvaroh a syr sú zdrojom bielkovín, tukov, vápniku a vitamínov, predovšetkým v tukoch rozpustného vitamínu¤D. Denne by ste mali zjesť dve až tri porcie, podľa možnosti so zníženým obsahom tuku. Jedna porcia = asi 200 ml mlieka, 150 – 180 g jogurtu alebo tvarohu, 30 g syra.
  • Mäso, ryby, vajcia: obsahujú bielkoviny, tuky, minerálne látky a vitamín¤B. Aj rastlinné zdroje bielkovín, ako je tofu, ale čiastočne aj strukoviny, môžeme pripočítať k tejto skupine. Každý deň by sme mali striedavo jesť jednu porciu mäsa alebo rýb (asi 100 – 120 g), alebo ako alternatívu dvakrát do týždňa strukoviny (asi 60 g) či iné alternatívne zdroje bielkovín. Najzdravšie je chudé hovädzie mäso, hydina a ryby. Vajcia by sme pre ich vysoký obsah cholesterolu mali jesť maximálne dvakrát do týždňa.
  • Tuky, oleje a sladkosti: tuky a oleje obsahujú esenciálne mastné kyseliny a lipofilné vitamíny (A, D, E, K). Najzdravšie sú rastlinné tuky ako olivový olej lisovaný za studena či jadrové oleje. Denné maximálne množstvo by malo byť tri porcie po 10 g. Živočíšne tuky, napr. maslo, by sa mali používať s mierou. Sladkosti, slané pochutiny a sladené nápoje konzumujte len príležitostne a cukrom šetrite.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #celiakia #lepok