Čierny čaj je zdravý a zelený zdravší

Čaj môže byť liekom, afrodiziakom a predstavovať i chvíľku pohody.

23.04.2014 06:00
Alena a Vladimír Ondejčíkovci Foto: ,
Manželia Alena a Vladimír Ondejčíkovci kvôli čaju a bonsajom precestovali Áziu, štyri roky vydávali časopis Bonsaj a čaj, dnes píšu rozsiahlu knihu o čaji.
debata (3)

Ktosi povedal, že v šálke čaju sa skrýva celý svet. Na Slovensku o tom azda najviac vedia „čajomilovia“ Alena a Vladimír Ondejčíkovci, ktorí kvôli čaju precestovali celú Áziu, organizujú zážitkové školy čaju, ochutnávky, prednášky, čajové výstavy a do svojej Čajovne dobrých ľudí v Nitre dovážajú tú najkvalitnejšiu svetovú čajovú produkciu priamo od pestovateľov, ktorých osobne poznajú. Vedeli ste, že špeciálna odroda japonského zeleného čaju môže napríklad pomôcť pri sennej nádche a astme?

Ľudia u nás si spájajú slovo čaj s horúcim bylinným nálevom na prechladnutie. Má význam hovoriť o čaji s nástupom teplejších jarných dní?
Alena: Určite. Teplý zelený i fermentovaný čaj má termoregulačný účinok. V zime hreje a v lete chladí. Vypitím teplého čaju sa zahrejú vnútorné orgány, takže paradoxne telo sa začne ochladzovať. Ak v horúčave vypijeme studený nápoj, naše vnútro sa musí začať zahrievať, aby telo chlad sálajúci zo žalúdka vyrovnalo. Všetky národy z horúcich končín tradične pijú teplý čaj, nie studené nápoje. A spotreba zmrzliny je zase najvyššia v Škandinávii.

Naozaj je nevyhnutné piť výlučne teplý čaj?
Vladimír: V Ázii sa hovorí, že vychladnutý zelený čaj je ako jedovatý had. Kedysi v Japonsku studený zelený čaj ponúkali iba odsúdeným na smrť. Ak hovoríme o zelenom nefermentovanom čaji z čajových lístkov, ten sa odstáty a vychladnutý piť neodporúča. Dokonca ani pri viacnálevovom pití čaju, keď čajové lístky zalievame vodou niekoľkokrát za sebou, nesmieme ich nechať na dne kanvičky vychladnúť.
Alena: Niečo iné je však macerácia, keď lístky vhodného zeleného čaju alebo oolongu, čiastočne fermentovaného čaju, dáme priamo do studenej vody a môžeme ich nechať macerovať od 15 minút do niekoľko hodín. Na pomalé celodenné popíjanie si môžeme urobiť príjemný studený čaj tým spôsobom, že zopár čajových lístkov (2–3 gramy) vhodíme do litra dobrej studenej vody, necháme ich macerovať a počas dňa takýto čaj pomaly popíjame. Tak sa to robí v Ázii, keď sa ide napríklad na turistiku do hôr. Človek si so sebou vezme fľašu vody, do nej vhodí zopár lístočkov zeleného čaju alebo výborného čiastočne fermentovaného čaju typu oolong. Voda s čajom je chutná a pôsobí termoregulačne. Samozrejme, sú druhy čajov, ktoré je možné piť vychladené i s ľadom. Osviežujúce sú najmä ovocné čaje, známy africký rooibos z červeného kríka alebo chladivé bylinné čaje, napríklad karkáde z ibišteka krvavého alebo mäta.

Čaj z lístkov čajovníka sa rozdeľuje podľa stupňa fermentácie. Čo to vlastne znamená?
Vladimír: Čaj z čajových lístkov sa v zásade rozdeľuje na biely, zelený, čiastočne fermentovaný žltozelený oolong, fermentovaný čierny čaj a tmavý puer. Fermentácia je prirodzený proces oxidácie, keď sa v čajových lístkoch za prítomnosti kyslíka mení charakter organických látok. Dá sa to vysvetliť na príklade rozkrojeného jablka, ktoré po chvíli na vzduchu začne hnednúť. Zelený a čierny čaj teda nepochádzajú z rôznych rastlín. Rozdiel je len vo fermentácii, počas ktorej lístočky čaju vo vlhku a teple hnednú. Umením čajových majstrov je vhodne vyvolať a včas ukončiť fermentáciu tak, aby sa zvýraznila chuť a vôňa konkrétneho čaju. Každá čajová fabrika si toto vlastné tajomstvo uchováva.

Biele a zelené čaje sú tie, kde spomínaný enzymatický proces neprebehol. Ako sa teda odlišujú?
Alena: Najkvalitnejšie biele čaje obsahujú vysoké percento mladučkých, ešte nerozvinutých vrcholových púčikov čajovníka, ktoré obsahujú málo chlorofylu a sú pokryté striebornými chĺpkami. Nálev čaju je jemný, ale je mimoriadne kvalitný. Biely čaj bol v Číne dlhý čas určený najmä pre cisára. Zelený čaj pozostáva z nefermentovaných čajových lístkov. Prirodzený proces ich oxidácie je potrebné včas zastaviť. To sa robí s pomocou tepla, v Japonsku napríklad prúdom horúcej pary, v Číne trením lístkov dlaňami o steny veľkých horúcich wokov. Ak sa čaj nechá len čiastočne sfermentovať, vzniká oolong. Listy oolongov, najmä tých tmavších, sú typické zaujímavými zelenými a sfermentovanými hnedými škvrnami.

A klasický čierny čaj, ktorý sa u nás pije s cukrom a citrónom, všetci poznáme… Nesladený pomáha pri hnačke. To len ako malá provokácia pre „čajomilov“.
Alena: (Úsmev.) Hoci v Číne vždy dominoval zelený čaj, už na začiatku čajovej histórie bolo známe, že vďaka fermentácii sa zaujímavo menia vlastnosti čaju. Bunková šťava, ktorá sa dostáva na povrch jemne porušených listov, na vzduchu oxiduje, vzniká čierny čaj typický svojou farbou, vôňou i chuťou. Číňania ho označujú ako červený čaj, pretože čierna nie je pre nich šťastnou farbou. Ale aby to nebolo až také jednoduché, čaj môže byť aj celkom tmavý, dlhé roky pozvoľna fermentovaný pri vhodnom uskladnení alebo cielene a kontrolovane intenzívne sfermentovaný. Taký je napríklad čaj puer, ktorý môže byť ešte černejší ako čierny.

Zjednodušme to. Ktorý čaj je zdravší, zelený alebo čierny?
Vladimír: Významné zdravotné účinky sú charakteristické najmä pre zelený čaj, ale i súčasné kvalitné čierne čaje, predovšetkým z vysokohorských oblastí, sú veľmi prospešné. Je pravda, že teín v čiernom čaji je o niečo výraznejší. V Nepále čierny čaj považujú za liek na dýchanie, žalúdok i vitalitu. Zelený i čierny čaj obsahujú veľa antioxidantov. Dohodnime sa na tom, že čierny čaj je zdravý, ale zelený je ešte zdravší.

Ako si správne pripravovať zelený a čierny čaj tak, aby sme v ňom nezničili prospešné látky?
Vladimír: Zelený čaj sa zalieva 70-, 80-stupňovou vodou, ktorá predtým prešla varom, čierny 100-stupňovou vodou. Podľa druhu sa nechá lúhovať tri až päť minút, ak si ho pripravujeme jednoducho, ako jediný nálev. Z fyziologického hľadiska je vhodnejšie pripraviť si čaj viacnálevovo, teda zaliatím čajových lístočkov niekoľkokrát za sebou. Čaj by sa mal piť čerstvý a teplý, aby si zachoval svoje liečivé účinky.

S cukrom či bez?
Alena: Pri klasických kvalitných čajoch nie je dôvod sladiť. Sú však receptúry, kde sa cukor či med hodia. V Nepále pijú čierny čaj s cukrom, dokonca aj niektorí skúsení degustátori aj ochutnávajú cukrom sladené čaje. Cukor je totiž „len“ sladký, zatiaľ čo med má aj vlastnú chuť a vôňu, ktorá by degustátora pri posudzovaní kvality čaju mohla ovplyvniť. Med sa pridáva do čaju predovšetkým zo zdravotných dôvodov. Tmavý tibetský čaj s jačím maslom sa pije slaný. Na náhornej plošine má obsah soli v čaji svoj význam a pomáha pri zvýšenej námahe v drsnej chladnej klíme Himalájí.

Ako ovplyvňuje zo zdravotného hľadiska pridanie mlieka do čierneho čaju na anglický spôsob?
Alena: S mliekom sa pijú najmä silnejšie čierne nížinné čaje. Pridanie mlieka do čaju odľahčí žalúdok, navyše čierny čaj zlepšuje stráviteľnosť mlieka, čo je problém mnohých ľudí trpiacich intoleranciou laktózy. Podľa posledných výskumov však pridanie mlieka do čaju čiastočne zníži jeho blahodarný vplyv na srdce.

Čítala som, že z hľadiska uvoľnenia antioxidantov z čajových lístkov do čaju má pri niektorých druhoch čaju význam tzv. viacnálevové pitie. Znamená to, že si jednu porciu čaju mám zaliať viackrát?
Vladimír: Áno, znamená to prípravu niekoľkých nálevov čaju počas jedného čajového posedenia, pričom čajové lístočky nesmú vychladnúť. Znamená to: zalejem, krátko lúhujem, zlejem, vypijem a tento proces dva-, trikrát opakujem v priebehu asi polhodiny s tou istou porciou čaju na dne kanvičky. Prvý nálev je vždy najbohatší na povzbudzujúci teín, čo je z chemického hľadiska identická látka ako kofeín v káve, len na človeka pôsobí inak vďaka komplexu ostatných zložiek. Druhý a tretí nálev sú bohaté na antioxidanty a ťažšie rozpustné horčiny a triesloviny sa uvoľňujú postupne.

Takže ak chcem dať čaj dieťaťu, môžem prvý nálev vyliať?
Alena: Prvý nálev je aktívny, má predovšetkým povzbudzujúce účinky, preto je lepší pre rodičov, deťom ponúkame druhý a tretí nálev, v ktorom sa už takmer žiaden teín nenachádza. Ten je totiž ľahko rozpustný a do horúcej vody sa uvoľňuje veľmi rýchlo. Antioxidanty a ďalšie zdraviu prospešné látky potrebujú viac času, preto sa z lístočkov vylúhujú predovšetkým do nasledujúcich nálevov. Každý nálev čaju má odlišný charakter. Z jednej 5-, 6-gramovej porcie čaju si môžete pripraviť niekoľko misiek čaju, pričom každá z nich má iné vlastnosti i chuť. Druhý a ďalšie nálevy zeleného čaju môžu piť aj tehotné ženy. Podľa japonských zdrojov pitie zeleného čaju prospieva vitalite budúcich mamičiek.

Pri súčasnom životnom tempe je však toto všetko veľmi komplikované. Zaneprázdnený človek, najmä ak je uprostred pracovného procesu, na toto jednoducho nemá čas. Ako si to zariadiť napríklad v kancelárii pri počítači?
Vladimír: Máte termosku, malú kanvičku a misku na čaj? Je to celkom jednoduché. Do termosky si dajte horúcu vodu. Do malej kanvičky nasypte porciu kvalitných čajových lístkov. Termosku si položte hoci na zem k pracovnému stolu. Nalejte z nej do keramickej kanvičky trochu vody, počkajte 1–2 minúty, nálev zlejte do čajovej misky a popíjajte. Zatiaľ opäť zalejte lístky v kanvičke, chvíľu počkajte, zlejte a popíjajte. Malá keramická kanvička drží teplo, čaj sa správne lúhuje a po naliatí do misky už nie je horúci. V keramickej kanvičke vám čajové lístky vydržia aj pol hodiny teplé. Popritom môžete hoci spokojne ťukať do klávesnice počítača.
Alena: Často zdôrazňujeme, že čaj dáva čas. Neberie nám ho, ale dáva. Čaj dokáže príjemne spomaliť. Nastoliť pocit pohody a prirodzeného relaxu počas popíjania, ktoré sú súčasťou jeho zdravotných účinkov.

Hovorili sme o tom, že biely či zelený čaj sa zalievajú 70-, 80-stupňovou vodou, ktorá prešla varom. Ako to však bez teplomera odhadnúť?
Alena: Keď voda zovrie a odstaví sa, jej teplota klesá rýchlo. Po niekoľkých minútach je vhodná na zaliatie zelených čajov. Skúsení čajovníci to zistia aj tak, že priložia ruky na kanvicu s vodou. Ak je horúca, no pri krátkom dotyku nepopáli, tak už má voda tú správnu teplotu. Je to praktické pravidlo.

V súčasnosti sa čoraz viac hovorí o protirakovinových účinkoch kvalitného zeleného čaju. Mnohé laboratórne výskumy dokonca ukázali, že polyfenoly v zelenom čaji majú viaceré neuroprotektívne vlastnosti, ktoré môžu pomôcť pri prevencii Alzheimerovej či Parkinsonovej choroby.
Alena: Reálne výsledky japonských vedcov, ktorí exaktne skúmajú účinky jednotlivých čajov na rakovinové ochorenia, sa javia v tomto smere veľmi pozitívne, čaj si naozaj často vie poradiť s ťažkými chorobami. Musí však ísť o kvalitné, presnejšie špecifikované čaje. Bolo by odvážne tvrdiť, že čaj vylieči rakovinu, ale môže v mnohých prípadoch veľmi pomôcť. Pomáhajú niektoré typy zelených čajov. Po chemoterapii k nám do čajovne často prichádzajú pacienti nitrianskej nemocnice, aby si pomohli čajmi z amazonského pralesa. Vhodné je najmä kvalitné lapacho s catuabou a vilcacora. Juhoamerické dreviny, ktoré obsahujú v kôre veľa železa, kyslíka a ďalších účinných látok.

Nedávne výskumy uskutočnené na starších ľuďoch navyše ukázali, že u tých, ktorí pijú viac než dve šálky zeleného čaju denne, sa oveľa menej prejavuje strata poznávacích funkcií v porovnaní s tými, ktorí zelený čaj pijú len zriedka, menej ako tri šálky týždenne.
Vladimír: Čaje dokážu v tomto smere veľmi pomôcť, hoci ani čaj nie je čarodejník. Jedna miska čaju nezapôsobí ako tabletka. No často môže pomôcť ešte výraznejšie. Najmä ak pitie čaju pozmení a skvalitní celý životný štýl.

Nie je pitie čaju návykové, nevzniká závislosť od teínu podobne ako od kofeínu pri káve?
Vladimír: To je výhoda čaju oproti káve, že ho môžete piť aj pravidelne, a pritom nie je návykový. Teín v čaji pôsobí na organizmus inak ako kofeín. My pijeme pomerne veľa kvalitných čajov, ale ak si urobíme dlhšie prestávky, nič sa nedeje.
Alena: Jestvuje dokonca čaj, ktorý je vhodný pri odvykaní od kávy. Je ním vedecký čaj TEA 001. Ten v sebe spája vlastnosti najúčinnejších zelených a tmavých čajov, ktoré pôsobia v dokonalej synergii. Obsahuje špeciálne čajové kultivary, ktorých listy majú vysoký obsah katechínov, sú spracované technológiou zvyšujúcou obsah antioxidantov v čaji a časť čajových listov podlieha cielenej, kontrolovanej fermentácii. Naozaj ho odporúčame pri odvykaní si od kávy. Pomáha vzpružiť, hoci neobsahuje veľa teínu. Má totiž aktívny charakter „jang“. Odstraňuje aj vyčerpanosť a chronickú únavu. Okrem toho pomáha posilniť imunitu a veľmi výrazne tlmí nepríjemné prejavy alergií. Momentálne patrí k najúčinnejším čajom vôbec.

Aký je vlastne rozdiel v povzbudzujúcom účinku kávy a čaju?
Alena: Káva priamo aktivizuje činnosť srdca, zvýši prietok krvi, to prebudí mozog a človek sa preberie. Jej efekt je intenzívny, no aktivita zvyčajne rýchlo klesá a káva svojím priamym účinkom zaťažuje srdce. Čaj pôsobí fyziologickejšie, najprv prebúdza mozog, ktorý postupne aktivizuje srdce a prietok krvi vnútornými orgánmi.
Vladimír: Kofeín v káve, teín v čaji či mateín v juhoamerickom čaji maté majú rovnaké chemické zloženie, no ich fyziologické pôsobenie na organizmus je ovplyvnené komplexom ďalších látok obsiahnutých v spomínaných rastlinách.

Spomenuli sme alergie, ktorých sezóna už beží v plnom prúde, a špeciálne apríl, obdobie kvitnutia stromov, je pre mnohých peľových alergikov jedným z najnáročnejších mesiacov. Jestvujú ešte iné kultivary čajových kríkov, ktoré špeciálne pomáhajú pri alergii?
Alena: Veľmi účinný je japonský zelený čaj KATE-BENIFUKI. Patrí tiež k „vedeckým“ čajom, ktoré sú v centre záujmu súčasnej vedy. Vzniká spracovaním listov kvalitného odolného kultivaru čajovníka príbuzného divokým čajovým stromom. Ten sa vyznačuje vysokým obsahom katechínov v listoch. Čaj sa zberá skoro na jar a niekoľko mesiacov sa necháva zrieť. Podľa odborníkov tento proces zvyšuje obsah metylovaných katechínov v čaji. Tieto druhy antioxidantov bývajú ľahšie vstrebateľné tenkým črevom, dlhšie zostávajú v krvi, a to pomáha ľuďom vyrovnať sa s alergickými prejavmi. Odporúčame ho piť v kúrach, počas alergickej sezóny ráno každý deň. Je vhodné pripraviť si ho viacnálevovo, ako sme spomínali.
Vladimír: Máme skúsenosť, že niektorí alergici mohli vďaka pitiu tohto čaju vysadiť protialergické lieky, dokonca kortikoidy. Ja som chemik, manželka fyziologička a prehnané opisy úžasných zázrakov na počkanie nemáme radi. Ale tento čaj nás príjemne prekvapil. Napríklad v Japonsku sme stretli známeho bonsajistu, ktorý nosil cez tvár rúško, pretože trpel peľovou alergiou. Pre bonsajového majstra je to nešťastie, pretože práve na jar má najviac práce v záhrade. O tomto novom japonskom zelenom čaji predtým nepočul, a tak sme mu ho poslali zo Slovenska do Japonska. Vlastne sme im ho tam vrátili. Pomohol.

A čo ďalšie čajové rarity ako čaj, ktorý pomáha znižovať hladinu tukov v krvi aj krvný tlak GABA KATSURA?
Alena: To je čaj, ktorý vznikol na základe výskumu japonských vedcov vedených Dr. Tušidom. Vyniká najmä vysokým obsahom kyseliny gama-aminomaslovej, čím viac jej obsahuje, tým je vyššia jeho kvalita i cena. Lístočky čaju sa spracúvajú špeciálnym spôsobom za využitia vákua, do ktorého sa vlhké vkladajú sedemkrát počas 32 hodín. Je vhodný pre hypertonikov, máme to odskúšané. Navyše výborne pôsobí na činnosť mozgu a prenos vzruchov neurónovými dráhami, napríklad, aby sa netriasli ruky a telo predčasne nestarlo.
Vladimír: Čaj dokonca pomáha zmierniť následky pitia alkoholu, pretože posilňuje pečeň. Takisto sa robili štúdie o jeho vplyve na zvyšovanie sexuálnej aktivity.

To je téma, ku ktorej som sa chcela dostať! Jestvujú aj afrodiziakálne čaje?
Alena: Máme niekoľko druhov takýchto aktivizačných čajov. Napríklad indiánske čaje lásky, ku ktorým patria niektoré rastliny z amazonského pralesa. Obľúbené sú čaje obsahujúce legendárne juhoamerické afrodiziakum Muira Puama, čo je krovitý strom s jemne ružovou kôrou nazývanou aj „drevo potencie“. Ďalšou takouto rastlinou, ktorá sa kombinuje so zeleným čajom, je guarana. A aj nastrúhaná kôra catuaby sa už po stáročia považuje za uznávané a obľúbené afrodiziakum Juhoameričanov.
Vladimír: Najmä pôvodné obyvateľstvo, napríklad Indiáni z kmeňa Tupi, o dobrom strome, catuabe spievajú mnoho oslavných piesní a spomínajú ju aj vo svojich modlitbách. Hovorí sa, že ak muž splodí potomka do šesťdesiatky, je to jeho zásluha. Neskôr je to už zásluha catuaby. Vždy keď máme v čajovni akciu, na ktorej sa podáva afrodiziakálny čaj, vyzveme návštevníkov, aby sa ani veľmi nezdržovali a utekali domov!

Manželia Alena a Vladimír Ondejčíkovci obaja vyštudovali Prírodovedeckú fakultu UK v Bratislave, on matematiku a chémiu, ona fyziológiu človeka. Pred viac ako 20 rokmi založili Bonsai centrum Nitra a Čajovňu dobrých ľudí v Nitre, ktoré dodnes vedú. Kvôli čaju a bonsajom precestovali Áziu, štyri roky vydávali časopis Bonsaj a čaj, dnes píšu rozsiahlu knihu o čaji. K ich najvýraznejším aktivitám patrí organizácia medzinárodnej výstavy bonsajov a čaju Bonsai Slovakia, ktorá sa v dňoch 24. – 27. apríla bude v Nitre konať už po sedemnásty raz. O ich aktivitách si možno prečítať aj na www.e-tea.eu alebo na Facebooku.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #čaj #liek #Alena a Vladimír Ondejčíkovci