Krabičková diéta má aj (ne)výhody. Menuje ich dietologička

Už keď sa pred desiatimi rokmi stretla moderátorka Dagmar Dianová s krabičkovou diétou, povedala si, že musí byť fajn nemusieť sa počas dňa starať o to, čo zjeme.

12.05.2014 06:00
krabičková diéta, raňajky Foto:
Pri krabičkovej diéte sa nemusíte starať o to, čo jete. A nikdy nie ste hladná.
debata

Jednoducho, ráno mi do práce alebo domov prinesú stravu na celý deň v krabičkách a jem postupne to, čo mám navarené.

Tak, ako každá diéta je v niečom nevýhodná, krabičková diéta síce má určené vyvážené menu odborníkom, vypočítané na kilojouly (5000 pre ženy, 7000 pre mužov), no menu nemusí sadnúť každému. “Uspokojiť ľudí, čo sa týka chute, je asi to najťažšie, napriek tomu sa mi to pozdávalo ako dobrý podnikateľský nápad,” povedala pre Pravda.sk majiteľka krabičkovej diéty Slimin Box, Dagmar Dianová.

Diéta je určená predovšetkým pre zaneprázdnených ľudí, ktorí sa neustále vyhovárajú na to, že si nemajú kedy pripraviť, resp. uvariť jedlo. To je v prípade krabičkovej diéty dané týždeň vopred, jedálniček je pestrý. “Môžete si objednať týždenné menu, aj len tri jedlá denne, ak vám to vyhovuje viac,” informovala ďalej Dianová o možnostiach, ktorých je viac.

Poradcom sa stal gastroenterológ a odborník na výživu MUDr. Peter Minárik. Vyskladať týždenné vyvážené menu s dostatkom bielkovín, tukov a cukrov je hotová veda. Podľa lekára je vhodné, aby sa človek týmto štýlom stravoval aspoň tri mesiace.

Odkedy vlastní Dianová firmu s krabičkovou diétou, stravuje sa zdravšie. Bežne jedáva tofu aj pšeno, ktoré v minulosti dávala papagájom. “Robím si ovsené kaše a vraciam sa k starým zabudnutým potravinám, ktoré patrili do slovnenskej kuchyne, napríklad pohánku,” skonštatovala.

Plusy krabičkovej diéty
Opýtali sme sa dietologičky, MUDr. Evy Smíškovej, v čom vidí výhody, resp. nevýhody tohto druhu diéty. Existuje skupina ľudí, ktorej ju odporúča? „Výhodou je presne kalorický stanovené nutrične vyvážené jedlo na celý deň,“ odpovedala a dodala, že za ďalšie výhody považuje možnosť vybrať si niekedy aj z rôznych foriem stravovacích režimov – redukčný, udržiavací, pre celiatikov, vegetariánov, pohybovo aktívnych ľudí a s definovanou energetickou hodnotou. Dobré je, že strava je čerstvá a dovezú vám ju domov či do práce a pre konzumentov má aj edukatívny charakter – naučia sa postupne poskladať si zdravý jedálniček aj sami.

Mínusy krabičkovej diéty
Krabičková diéta má však aj nevýhody a podľa slov Evy Smíškovej tam patrí finančná náročnosť či fakt, že je určená pre zdravých ľudí. „Nezohľadňuje rôzne zdravotné ťažkosti – tráviace, intolerancie, alergie…“ Ide skutočne o diétu, pretože tiež nie je určená ako dlhodobý spôsob stravovania. MUDr. Smíšková ďalej upozorňuje: „Pri dlhodobom konzumovaní nízkoenergetickej stravy s hodnotou 5000–6000 kJ nemôže prísť k poklesu bazálneho metabolizmu a nedostatku niektorých živín.“

Pre koho?
Určená je podľa odborníčky pre tých, čo nie sú zorientovaní v zásadách racionálneho a zdravého stravovania a nevedia, ako na to, pre zaneprázdnených, ktorí nemajú čas pripraviť si jedlo vopred a chcú sa zdravo stravovať, prípadne zredukovať svoju hmotnosť. Ocenia ju aj ľudia, ktorí žijú sami a nemusia tým pádom nakupovať v potravinách. A – musia byť zdraví.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #krabičková diéta #vyvážená strava