Pri diéte vždy uprednostnite zeleninu čerstvú

Nie je zelenina ako zelenina. Ak ste sa rozhodli zhodiť nadbytočné kilogramy, budete ju na svojej ceste potrebovať ako soľ.

20.05.2014 06:00
zelenina Foto:
Najlepšou voľbou je čerstvá zelenina.
debata

A čím jej bude viac, tým lepšie! Podľa špecialistky na výživu, Kataríny Skybovej, podporuje chudnutie, má vybornú sýtiacu schopnosť a nízku energetickú hodnotu. Kto chudne, ten ju neobíde. Je prirodzeným zdrojom vitamínov, minerálnych látok, stopových prvkov a ďalších fytonutrientov, a tiež zdrojom vlákniny. „V porovnaní s inými potravinami je jej energetická hodnota najnižšia. Obsahuje len 40 až 460 kJ v 100 gramoch,“ uviedla ďalej Skybová a odporučila ochutiť zeleninu, ktorá v surovom stave až taká chutná nie je, bylinkami, bielym jogurtom, prírodným syrom, tvarohom, rastlinným olejom či koreninami.

Zeleninu si ľahko obľúbite, aj v prípade, že doteraz ste ju príliš „nemuseli“. Zeleninové jedlá sú totiž ľahké na prípravu. Katarína Skybová radí pri zhadzovaní kilogramov dopriať si zeleninové polievky, alebo zeleninu pripraviť dusením, grilovaním či zapekaním. Zelenina nepotrebuje dlhú tepelnú úpravu, naopak, čím dlhšie ju dusíme, tým viac znižujeme jej výživovú hodnotu a zvyšujeme glykemický index. Katarína Skybová upozorňuje aj na nesprávne kuchynské prípravy ako je vysmážanie či zapekanie so šľahačkovou smotanou a tučnými syrmi. „Z takéhoto zeleninového jedla ľahko urobíte kalorickú bombu,“ odkazuje.

Na otázku, či je pri diéte vhodná konzervovaná zelenina, Skybová odpovedá: „Konzervovaná zelenina má nižšiu nutričnú hodnotu ako čerstvá. Okrem toho, že obsah vitamínov a minerálnych látok je v konzervovanej zelenine nižší, pridaný cukor, ocot alebo olej môže zvýšiť jej energetickú hodnotu. Pre vysokú energetickú hodnotu sa pri chudnutí neodporúča zelenina konzervovaná v oleji, rovnako ako ani zeleninové pasty, omáčky a bylinkové pestá. Pri redukčnej diéte vždy uprednostnite zeleninu čerstvú a jedlá z nej pripravené. Konzervovanú zeleninu konzumujte len výnimočne a v malých množstvách.“

Platí rovnica, čím menej zjeme ovocia a zeleniny, tým menej dostaneme do tela vitamínov? Katarína Skybová spresňuje: „Obsah vitamínov v ovocí a zelenine závisí od konkrétneho druhu, stupňa zrelosti, spôsobu skladovania a úpravy. Pri redukčnej diéte by sme mali konzumovať viac zeleniny ako ovocia a nebáť sa, že budeme trpieť nedostatkom vitamínov.“ Napríklad paprika obsahuje až trikrát viac vitamínu C ako pomaranč či citrón. A ovocie obsahuje viac cukru, ktorý je rýchlym zdrojom energie.

Denne by sme podľa K. Skybovej nemali zjesť viac ako 150 gramov menej sladkého ovocia. Z odporučených 500 gramov zeleniny na deň by sme mali zjesť asi dve tretiny v surovom stave a zvyšnú tretinu tepelne upravenú. Tepelná úprava zvyšuje stráviteľnosť zeleniny a využiteľnosť vitamínov a ďalších zdraviu prospešných látok. Napríklad silný antioxidant lykopén v paradajkách je lepšie využiteľný po ich tepelnej úprave.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #vitamín C #čerstvá zelenina