Sacharidy počas chudnutia. Potrebujeme ich?

Diét, ktoré sú založené na znížení príjmu sacharidov, je dnes veľa.

23.06.2014 06:00
sacharidy, zložité sacharidy Foto:
Zložité sacharidy.
debata

Podľa slov osobného trénera Michaela Achbergera z bratislavského fitness centra Body Energy Club však treba vychádzať z podstaty diét: Každá má svoj začiatok a koniec. Dĺžka sa môže líšiť. „Za určitých okolností je možnosť dodržiavať diétny režim aj dlhodobo. Ale určite nie celý život,“ myslí si. Ako ďalej pre Pravda.sk dodal, nedá sa chudnúť nekonečne dlho. „Pri diétach ide o zníženie kalorického príjmu a zvýšenie fyzického výdaju. A toto má pre telo nejakú hranicu.“

Po dosiahnutí určitých úspechov v diéte je dôležitý zdravý návrat do režimu, kde výdaj rovná sa príjem, prípadne občas príjem je menší ako výdaj, alebo občas je výdaj menší ako príjem. Ide teda o to, aby nebol každý deň rovnaký, aby sme telo stále stimulovali, pričom priemerný výdaj rovná sa priemerný príjem. Podľa Achbergera si týmto spôsobom udržíme dosiahnutú postavu a ak cvičíme naďalej, zvýšime aj množstvo svalovej hmoty.

Na otázku, či svojim klientom odporúča diétu založenú na tukoch a zelenine, tzv. paleo, Achberger odpovedá: „Paleo nemožno považovať za diétu, ale za osobitý životný štýl, kde príjem vhodných tukov ide do popredia na úkor príjmu sacharidov. Ale tak, ako pri iných diétach, aj pri paleo sa telo prispôsobí energetickému príjmu potravín a prestane po čase chudnúť.“ Nevýhodou je, že nemožno očakávať výrazné vyrysovanie, skôr lepší pocit a zlepšenie využitia energie v tele. Ak má vraj klient o takúto zmenu záujem, rád mu v tom pomôže, no predtým mu poriadne vysvetlí, čo presne možno očakávať. „Klientov na paleo každopádne neprehováram, lebo mnohí sa dlhodobým radikálnym zmenám bránia.“

Keď vraj sacharidy začneme opäť konzumovať, vrátia sa aj zhodené kilogramy. Čo je na tom pravdy? „Táto úvaha je do istej miery správna. V prípade, že sa dodržiava diéta, v ktorej sa sacharidy obmedzia na teoretickú nulu, prípadne na extrémne malé množstvo, pričom sa vôbec neposilňuje svalová hmota, po prjímaní sacharidov začne telo znovu radikálne priberať.“ Vraj si treba zvolit miernejšiu cestu a hlavne cvičiť. Netreba tiež zabúdať, že počas rozumnej nízkosacharidovej diéte treba stále cvičiť a nezabúdať ani na kardio tréningy.

Jednoduché sacharidy
Potrebuje ich telo? Achberger odpovedá jednoznačne: áno. „Potrebuje ich náš mozog pre jeho správne fungovanie. Ten si ich však vie získať z rozložených polysacharidov. Cukry potrebujú aj naše svaly vo forme glykogénu – bez nich by sme ťažko vykonávali fyzickú aktivitu a správne cvičili,“ tvrdí ďalej tréner. Telo si ich však vie vziať aj zo zložitých karbohydrátov. „V podstate telu stačí prijímať polysacharidy, ale cukry sú tiež vhodné ako rýchly energetický zdroj. Nasadzujeme ich v čase tréningu, kde nám pomáhajú zvýšiť náš športový výkon a sú ideálne po tréningu pre zefektívnenie regenerácie. Cukor teda nie je príliš vhodný pri diétach, nanajvýš v obmedzených množstvách vo forme ovocia.“

Jednoduché sacharidy. Foto: SHUTTERSTOCK
sacharidy, cukry, jednoduché sacharidy Jednoduché sacharidy.

Deň off
Prístup jedného off dňa Michael Achberger osobne pozná – sám ho dodržiava. „Veľa ľudí nie je zástancom takejto formy stravovania. Pre všestrannosť jedla a pre dlhodobé udržanie postavy je to ale veľmi vhodné,“ konštatuje. Upozorňuje ale na to, že treba rozhodne rozlišovať medzi tzv. cheating dňom a tzv. cheating mealom.

Cheating meal
Dodržiavame v nejaký voľný deň, keď sme celý týždeň dodržiavali vhodnú racionálnu stravu a, cvičili sme pravidelne. Vtedy môžeme zaradiť napríklad v nedeľu ideálne okolo obeda jedlo pozostávajúce z obľúbenej polievky, obľúbeného hlavného jedla a obľúbeného dezertu. A zvyšok dňa dodržiavame režim z týždňa.

Cheating day
Zaraďujeme po dlhšej dobe dodržiavania prísnejšej diéty, kedy porušíme celý deň náš režim a jeme to, čo nám chutí. Tento prístup nám pomôže stimulovať náš metabolizmus, aj keď nás dokáže krátkodobo zaliať vodou, nie je dôvod sa toho obávať. Stačí popritom cvičiť a dodržiavať stravovací režim.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #chudnutie #sacharidy #nízkosacharidová diéta