Horčík sa z výživy stráca. Doplníme ho tabletkou či minerálkou

Horčík je jeden z najčastejších minerálov v živej prírode a zdrojom pre 300 rôznych enzýmov v tele, ktoré sú zapojené do tvorby energie.

25.06.2014 06:00
datle Foto:
Pomerne vysoký obsah horčíka majú aj datle.
debata (8)

Popri sodíku a draslíku je to ďalší z najexponova­nejších prvkov.

Tým, ako sa menili civilizačné podmienky, človek sa z doby antiky či rímskeho obdobia nezmenil- ak je reč o tvare tela, zubov, kostry. Ale podmienky ako príjem vlákniny, energie, zloženie potravy alebo obsah ionov sa zmenili dramaticky. Upozornil na to prof. MUDr. Zdeněk Zadák, CSc., vedúci Centra pre výskum a vývoj z Fakultnej nemocnice Hradec Králové.

Obilniny
V minulosti neexistovalo priemyselné spracovanie potravy. Obilniny obsahovali veľké množstvo horčíka, čo sa už o dnešnej múke či ryži nedá povedať. Od vypestovania po finálny výrobok, napríklad upečenie chleba, dochádza k stratám až 80 percent horčíka.

Ovocie
Prof. Zadák spresnil, že obsah horčíka sa v ovocí menil tým, ako sa ovocie šľachtilo. Dnešné jablko sa s tým, aké mali k dispozícii naši predkovia, vôbec nedá porovnať. “Dnešné jablko sa šľachtilo tak, aby bolo hlavne krásne, marketingovo dobre spracované, aby mu človek, ktorý okolo neho prejde, neodolal a kúpil si ho. Nové odrody majú veľa fruktózy, aby boli šťavnaté a sladké, zatiaľ čo tie staršie neboli také chuťovo atraktívne, no zato zdravé.” Časom sa teda stratil horčík aj z ovocia.

Tuk v potrave
Podľa prof. Zadáka ide o tretí dôvod, prečo je horčíku v potravinách málo. Fastfood je založený na vysokom obsahu tuku, aby chutil. Tuk však vedie k obezite, ukladá sa v kosternom svalstve, čím do určitej miery zvyšuje rezistenciu na inzulín a rozvíja vznik diabetu druhého typu. Horčík sa vstrebáva horšie, lebo spolu s vápnikom vytvára v mastných potravinách ťažko vstrebateľné zlúčeniny mydla a z tela odíde von stolicou.

Nové zdroje
Lekár tvrdí, že sú dva spôsoby, ako dostať horčík do tela. V tabletkách a v minerálkach. Čo sa týka tabletiek, ide vraj o najvhodnejšiu cestu u človeka, ktorý má kŕče a necíti sa dobre. Nie je to však cesta každodenná, aj z dôvodu, že je pomerne drahá. Ak minerálkou, potom treba vedieť, akou. Nie každá je totiž na doplnenie horčíka alebo draslíka a z hľadiska vstrebania vhodná. Zdeňek Zadák vysvetlil, že minerálna voda by určite nemala mať veľa sodíka, zato však bohatá na draslík, ktorý je podobne ako horčík nedostatkový.

MUDr. Zdeněk Zadák. Foto: Seesame
Zdeněk Zadák MUDr. Zdeněk Zadák.

Draslík a sodík
Dnes veľa ľudí trápi vysoký krvný tlak a srdcovo-cievne ochorenia. Užívajú diuretiká, ktoré zvyšujú vylučovanie sodíka v moči a tým znižujú krvný tlak. Sodík nikdy v organizme neexistuje samostatne a keď pridáme do jedla soľ, drží vodu. “Keď je niečo osolené, vody neubúda, poznajú to všetky kuchárky. Sodík drží vodu, čiže aj váhu a tvoria sa opuchy, zvyšujú sa hodnoty krvného tlaku. Lieky sú dizajnované tak, aby vylučovali sodík, s ním však strhávajú aj draslík. V takomto prípade hrozí katastrofický scenár: Ak má človek s hypertenziou alebo srdcovým ochorením málo draslíka, srdcová pumpa nefunguje dobre, srdcový sval sa zle sťahuje a oslabuje. Draslík teda jednoznačne treba dopĺňať,” skonštatoval ďalej lekár.

Horčík a draslík
Ak človeku chýba draslík, telo ho nedokáže doplniť v prípade, že má deficit horčíka. “Ak dostávajú pacienti, či už v tabletkách alebo infúziách draslík, len prejde telom a vymočia ho, ak majú málo horčíka. Telo ho nebude schopné zadržať,” vysvetlil doktor Zadák. Skonštatoval, že draslík s horčíkom sú dôležité pre ochranu srdcového svalu a jeho správnu funkciu. Z minerálok má unikátne zloženie a obsah horčíka (a nízky obsah sodíka) minerálka Magnézia.

Denná dávka

Sodík – chorí ľudia s hypertenziou by nemali prekročiť gram denne
Horčík – denná dávka je 375 mg, závisí to však od toho, ako sa človek stravuje
Draslík – 3,5 – 4 gramy

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #ovocie #minerálna voda #horčík #sodík #draslík #kŕče #hypertenzia #obilniny