Drobné zvyky, ktoré vám pomôžu schudnúť

Schudnúť môže každý, ak si okolo seba vytvorí správne prostredie.

09.07.2014 06:00
napchávanie, jedlo, priberanie Foto:
Cítíte hlad? Najedzte sa. Necítite? Zbytočne nejedzte. Také ľahké.
debata

Martina Králíčková je žena, bývalá profesionálna basketbalistka, ktorá diéty nikdy nedržala. Neje dokonca ani nízkotučné potraviny a keď chce, naje sa aj večer. Napriek tomu, že občas zhreší, stále je štíhla. Dnes tvrdí, že schudnúť môže každý. Tajomstvo sa skrýva už aj v drobnostiach, ktoré zaradíme do svojho života. Chce to zmenu! Takže napríklad:

Menší tanier
Obed, večeru… Nakladajte si na menší tanier, ako dotera. Čím menší tanier, tým skôr dostanete signál, že už máte dosť, tvrdí Králičková. Zjesť by sme podľa tejto rady mali menej ako obvykle. Veľký tanier nás pravdepodobne bude vyzývať k tomu, aby sme si naložili viac. A keďže máme všetci sklony zjesť všetko, čo si naložíme, nakoniec by sme to všetko zjedli.

Vyšší a užší pohár
Samozrejme, že reč v tomto prípade nie je o vode, tú môžeme vypiť z čohokoľvek. Ak pijete hocičo iné ako vodu (napríklad pivo), zvoľte vyšší a užší pohár. Podľa Králičkovej slov vraj bolo dokázané, že z vyšších a užších pohárov toho vypijeme menej než zo širokých a nízkych.

Hlad alebo smäd?
Jedzte len vtedy, keď ste hladní, radí Králičková. Akosi máme v hlave zafixované, že keď je čas obeda, musíme sa najesť. „Raňajkovať, obedovať a večerať sú zvyky. Keď nie ste hladní, nejedzte,“ radí.

Najprv sa napite
Ste hladní? Tak sa najskôr napite. Častokrát sa stáva, že hlad v skutočnosti nie je hlad, ale smäd. Pohár nebublinkovanej vody pred každým jedlom je prospešný.

Čo do chladničky
Nakúpte si do nej veľa ovocia a zeleniny a vytvorte si z toho zvyk. Králičková tvrdí, že človek má tendenciu zjesť, čo je v chladničke. A logicky, nezje, čo v nej nie je. Nezje klobásku ani tlačenku, ak ju nebude mať poruke. Ďalší trik, na ktorý ľudské telo reaguje, je pekné servírovanie. Väčšiu chuť budeme mať na zeleninu, ak bude pekne naservírovaná. Preto si ju na tanierik pokrájajte, aby ste z nej mohli príležitostne „dzobkať“. Tanier so zeleninou by mal byť navyše v chladničke uložený na najviditeľnejšom mieste.

Zásoby sladkostí
Nemajte ich doma! V takom prípade bude pre vás na obtiaž, keď na niečo také dostanete chuť, obliecť sa, vyjsť z domu a niečo si zaobstarať. Tento „proces“, vás na 90 percent odradí a chuť vás rýchlo prejde.

Televízny maniak?
Ste ním/ňou? Vypnite televízor, diaľkové ovládanie odložte na skriňu a namiesto tejto činnosti si choďte napríklad zabehať. Výskumy totiž ukázali, že čím menej ľudia pozerajú televízor, tým sú štíhlejší. Tí druhí menej cvičia a viac jedia. Rovnako ako dospelí, už aj deti začínajú pri pozeraní televízora maškrtiť. „Je to taký nepísaný rituál. Posadíme sa na svoje obľúbené miesto, zapneme televízor. Začnú sa nám zbiehať slinky, dokonca aj keď nie sme hladní. Ideme si teda vziať niečo pod zub a čím viac sa sústredíme na to, čo sledujeme, tým viac zabúdame, koľko sme toho zjedli,“ skonštatovala Králičková.

Rozprávajte sa
Ale sami so sebou. A môžete aj nahlas! Nemám hlad, ale aj tak to zjem. Potom sa sama seba spýtajte: Prečo to chcem zjesť, keď necítim hlad? „Len hlupáci jedia, keď nie sú hladní. Prečo by som to vôbec mal(a) zjesť? Čo sa stane, keď to zjem neskôr? A čo sa stane, ak to nezjem vôbec… Často len tieto otázky zabránia tomu, aby ste zjedli niečo, čo zjesť nemusíte,“ tvrdí Martina Králičková.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #smäd #sladkosti #hlad #zlozvyky