Bezlepková diéta bez celiakie? Čo na to odborník?

Celiakia je autoimúnne ochorenie, ktorého podstatou je neprimeraná reakcia organizmu na kontakt s lepkom, bielkovinou niektorých obilnín.

28.07.2014 06:00
lepok Foto:
Lepok sa nenachádza len v chlebe a pečive.
debata

Ak je neliečené, môže mať vážne následky.Upozornil na to odborník na výživu, MUDr. Igor Bukovský. „Diagnostikovať celiakiu na základe príznakov je skoro nemožné, spektrum prejavov je veľmi široké a to nielen zo strany tráviaceho systému ale aj mnohých iných systémov ľudského tela. Dokonca u niektorých ľudí môžu prejavy zo strany tráviaceho systému úplne chýbať a preto sa veľmi často stáva, že trvá aj roky, kým nejakému lekárovi vôbec napadne u takého človeka o celiakii uvažovať. Ak už vznikne podozrenie, diagnostický proces väčšinou začína vyšetrením protilátok z krvi a pokračuje potvrdením zápalu sliznice tenkého čreva na základe biopsie (odberu vzorky),“ doplnil lekár.

Upozornil na fakt, že v Amerike sa používanie bezlepkových potravín rozšírilo aj medzi zdravými ľuďmi, vďaka celebritám, ktoré ich propagujú ako súčasť redukčných diét a „zdravého životého štýlu“. U nás sa tento trend podľa Bukovského slov objavil pred pár rokmi tiež a úspešne sa rozmáha aj vďaka „prírodným“ liečiteľom, výživovým poradcom, kondičným trénerom, ba aj lekárom, ktorí bezlepkovú diétu z nepochopiteľných dôvodov odporúčajú pri mnohých iných chorobách ako je celiakia a pri chudnutí. Výsledok? „Človek s ešte nediagnostikovanou, ale prebiehajúcou celiakou vylúči lepok a keď potom pre nejaké zdravotné problémy prebiehajú jeho vyšetrenia – a lekár pátra po možnej celiakii ako príčine ťažkostí – diagnostika prebehne v čase, kedy už strava neobsahuje lepok a testy sú falošne negatívne,“ tvrdí ďalej Bukovský.

Takto nakoniec chodí po svete čoraz viac celiatikov, ktorí sa po prechodnom nasadení bezlepkovej diéty a úprave ťažkostí, spokojne vrátia k lepkovým potravinám v presvedčení, že celiakia bola v ich prípade lekárom riadne vylúčená, opísal MUDr. Bukovský zo svojej praxe. Avšak o pár rokov môžu byť títo ľudia veľmi nepríjemne prekvapení, keď sa zistí, že celiakiu skutočne majú a navyše, spôsobila v ich organizme trvalé poškodenie. Jedným z takýchto fatálnych rizík zanedbanej celiakie je napríklad vznik rakoviny lymfatického systému čreva.

Ďalšie vážne riziko „módy“ bezlepkových potravín spočíva podľa Bukovského v tom, že sa mnohí (možno inak zdraví) ľudia vydávajú na cestu konzumácie potravín, ktoré nie sú biologicky plnohodnotné – bezlepkové potraviny sú vyrábané najmä z bielej bezlepkovej múky a preto často neobsahujú dostatok vlákniny, železa, vitamínov skupiny B, vápnika, fosforu a zinku. Znamená to, že hrozí riziko deficitu dôležitých živín.

A navyše, trend konzumácie bezlepkových potravín – na nemilé zistenie najmä tých ľudí, ktorým bolo „sľúbené“ chudnutie – môže prispievať k nárastu hmotnosti, pretože veľa konvenčných bezlepkových potravín má veľmi vysoký alebo vysoký glykemický index a často tiež obsahujú veľa tuku, varuje Bukovský.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #lepok #obilniny #tráviaci systém #bezlepková diéta #autoimúnne ochorenie #tenké črevo