Päťsto gramov červeného mäsa týždenne stačí

K mýtom, ktoré sa o červenom mäse šíria, patrí aj ten, že je dobrým zdrojom bielkovín, železa a ďalších mikroživín.

29.07.2014 06:00
červené mäso Foto:
Červené mäso je príčinou rakoviny hrubého čreva. Sú dôkazy.
debata (11)

Preto ho vraj treba konzumovať pravidelne a v dostatočnom množstve. Odborníčka na zdravú životosprávu a zároveň farmaceutka, PharmDr. Daniela Mináriková upozorňuje na to, že existujú presvedčivé dôkazy o tom, že červené mäso aj červené údené mäso sú príčinou rakoviny hrubého čreva a konečníka. „Navyše máme obmedzené dôkazy, že červené aj údené mäso zvyšuje riziko rakoviny aj ďalších orgánov – pažerák, žalúdok, pankreas, pľúca, prostata a maternica,“ doplnila.

Za podporou rakoviny KRK (rakovina hrubého čreva a konečníka) je hémové železo v červenom mäse. Červené mäso a údené mäso nie sú len príčiny rakoviny KRK, ale navyše zvyšujú aj úmrtnosť na rakovinu (až o 20 percent – podľa najväčšej publikovanej prospektívnej kohortnej štúdie z roku 2009, ktorá sledovala pol milióna ľudí). Navyše ľudia, ktorí konzumujú veľa červeného mäsa, podľa Minárikovej spravidla jedia málo zeleniny a ďalších rastlinných potravín s obsahom ochranných protirakovinových látok (napríklad strukovín). Tým ešte viac zvyšujú riziko, že ochorejú na rakovinu – predovšetkým KRK.

Čo sa týka bieleho mäsa, hydiny a rýb, nie je vraj dokázané, že by zvyšovali riziko rakoviny. Existujú dokonca náznaky toho, že rybie mäso s vyšším obsahom vitamínu D môže chrániť hrubé črevo/konečník pred rakovinou.

„Nekonzumujte viac ako 500 gramov červeného mäsa (vo varenom stave) za týždeň,“ radí odborníčka. Ešte lepšie je nejesť vôbec žiadne červené údené mäso. Pokojne stačí konzumovať aj polovičné týždenné dávky a červené mäso nahrádzať chudým bielym mäsom, rybím a strukovinami vrátane sóje.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Ryby #hrubé črevo #červené mäso #údené mäso #rakovina konečníka