Správny prípravok z brusníc. Ako vyberať?

Kanadské brusnice sú výnimočné tým, že okrem vitamínov, minerálnych látok, stopových prvkov a organických kyselín obsahujú aj jedinečné rastlinné zložky proantokyanidíny (skratka PAC), ktoré sú príčinou ich typickej trpkej chuti.

11.09.2014 06:00
brusnice Foto:
Na zápaly močových ciest a mechúra je najúčinnejší proantokyanidín A, ktorý sa práve v brusniciach nachádza v najvyššej koncentrácii.
debata

Tieto bioaktívne látky majú antiadhézny efekt, čo znamená, že zabraňujú tomu, aby sa baktérie „priliepali“ na steny močových ciest, kde sa môžu úspešne množiť. Na zápaly močových ciest a mechúra je najúčinnejší proantokyanidín A, ktorý sa práve v brusniciach nachádza v najvyššej koncentrácii.

Informáciu o obsahu brusnicového extraktu väčšinou nájdete priamo na obale výrobku. Dozviete sa, že jedna tableta či kapsula obsahuje výťažok zo štvrť kila i viac brusníc, neznamená to však, že je v nej množstvo účinnej látky, ktoré skutočne lieči. Tzv. štandardizované výživové doplnky zaručujú určitý obsah účinnej látky, v tomto prípade spomínaných PAC. Vedecké poznatky potvrdzujú, že efektívne množstvo v dennej dávke musí byť minimálne 36 mg PAC. Vyššie dávkovanie, teda 72 mg, má predĺžený účinok aj počas noci.

Pri výbere výživového doplnku záleží aj na jeho forme. Sirupy alebo šťavy obsahujú veľké množstvo cukru a nie sú vhodné pre diabetikov. Tablety sú ťažšie rozložiteľné, najvhodnejšie sú kapsuly. Obaly kapsúl sa vyrábajú z bravčovej želatíny alebo rastlinného materiálu, ktorý je akceptovateľný aj pre vegetariánov.

Všímajte si aj čistotu zloženia. Niektoré obsahujú farbivá, aby pripomínali brusnice, rôzne emulgátory a konzervanty. Čím viac prídavných látok sa v nich nachádza, tým sú menej kvalitné.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #brusnice #močové cesty #baktérie