Zázračný zázvor: Pomôže pri nádche a trávení, posilní srdce

Prvé záznamy o liečivých silách zázvora siahajú skutočne do hlbokej minulosti.

16.09.2014 06:00
zázvor, ďumbier Foto:
Zázvor.
debata

Jedna zo zmienok má miesto dokonca aj v rozprávkach Tisíc a jednej noci. O zázvore sa tam píše ako o magickej rastline s afrodiziakálnymi účinkami. Hoci dnes je ďumbier zázvor ľahko dostupný, v minulosti sa s ním obchodovalo…

Má zaujímavý tvar, chuť aj vlastnosti. Kedysi nebolo liečiteľa, ktorý by ho do neba nevychválil. Ordinovať ho mohol všetkým na všetko. Najznámejší pritom bol a stále je asi v boji proti nádche a chrípke. Azda neexistuje účinnejší liek pri týchto ochoreniach ako kombinácia zázvoru, medu a citróna. Zamiešajte a nechajte chorobu odísť z tela.

Zoznam chorôb, pri ktorých je táto hľuza nápomocná, je dlhší, ako si myslíte. Siahnite po nej, keď vás trápi spomalený metabolizmus alebo trpíte poruchami trávenia. Aj pri reumatických ťažkostiach sa zázvor osvedčil. A v prípade, že chudnete, vnímajte jeho prítomnosť doma rovnako samozrejme ako pohár vody s citrónom, s ktorým začnete deň.

Gastroenterológovia potvrdia, že zázvor má tiež silu odstrániť nadúvanie a lieči tiež infekcie tráviaceho traktu. Ochucujte ním jedlá, vnímajte ho ako koreninu, ktorá dá jedlu špecifickú, lepšiu chuť. Jednoducho, nastrúhajte si ho. Na hrubšie alebo na tenšie, hlavne, nech je zázvor čerstvý.

Do “batôžka” by si ho mali pribaliť všetci cestovatelia, ktorým cestu zvykne pekne znepríjemňovať kinetóza. Vracanie, potenie a závraty môžu byť s ním veľmi rýchlo minulosťou. V takomto prípade by ste si čerstvý zázvor mali skôr nakrájať na krúžky a v lietadle, keď to na vás príde, začať žuvať.

Zázračný zázvor však dokáže aj iné divy. Skúšajte s ním kadečo. Ak vám nechutí postrúhaný ani nakrájaný, v jedle ani v nápoji, skúste si ho priložiť na čelo, keď vás boli hlava, ako obklad. Reakcia bude okamžitá.

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, prečo zázvor v zime vyhľadávame častejšie ako v lete? V prvom rade je to pre jeho schopnosť “spotiť”, zohriať organizmus. A to potrebujeme prirodzene (len) v zime. Aj nádcha s chrípkou k nám zavítajú spravidla v chladnom období. Správnou voľbou je zázvor aj pri omrzlinách a zimnici, ktoré súvisia zasa len a len so zimou.

Zázvor však v liečebných schopnostiach pokračuje – hranice akoby nepoznal. Ocenia ho ďalej srdciari, lebo dokáže posilniť srdce, no tiež možno poteší ženy, ktoré ešte neplánujú otehotnieť, lebo vyvoláva menštruáciu. Zároveň dodajme, že tehotné ženy by si od neho mali držať odstup.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kinetóza #zázvor #nádcha #zima #zimnica #poruchy trávenia #reumatické ťažkosti