Pagaštan konský nechutí, ale lieči. Ekzém aj reumu

V týchto dňoch je aktuálny, pretože bylinkári odporúčajú jeho zber celý nielen september, ale ešte aj október.

30.09.2014 06:00
pagaštan konský Foto:
Pagaštan konský.
debata

V čase, kedy sa plod sám oslobodí od šupky. Spoznáte ho ľahko – tmavá hlavička, biele bruško, vykotúľaný z jedinečného zeleného, naoko pichľavého obalu. Za jeho domov sa považuje Balkán.

Aj dobre vyzerá
Na úvod zdôraznime, že pagaštan konský sa nepestuje len kvôli tomu, že dobre vyzerá. Nie sú z jeho plodov len pekné postavičky, do ktorých sa ľahko zapichnú zápalky, z ktorých možno vytvoriť niekoľko druhov zaujímavých zvieratok. Hoci sa pagaštan neje, dá sa využiť na niekoľko chorôb, pomáha rôzne.

Nielen pre kone
Samozrejme, pagaštan konský nie je vhodný len pre kone, ale aj pre ľudí. Extrakt z neho ocenia pacienti, ktorých trápi varikóza, lebo posilňuje oslabené žily, zabraňuje vzniku trombózy a znižuje krehkosť vlásočníc. Čo sa týka žíl, zachádza ešte ďalej – tlmí tiež opuchy a posilňuje žily. Dobrý je aj na ekzémy.

Na dnu, kosti, chrbticu
Pagaštan sa využíva aj pri iných chorobách, ako sú žilové. Dna, ak bolia kosti alebo chrbtica. O tom svedčí aj poznatok z minulosti. Reumatikom lekári odporúčali pagaštanový kúpeľ, čo pomáhalo odstrániť bolesť z ich poskrúcaných kĺbov. Semená však museli byť čerstvé. Nápomocný je aj pri opuchoch po zlomeninách. Uplatnenie si našiel aj v estetickej medicíne. Pridáva sa do ochranných krémov, pretože jednou z jeho výhod tiež je, že bráni v tom, aby sa koža po slnení zapálila.

Studené chodidlá?
Viac ako vnútorne, sa pagaštan využíva vonkajšie. Aby jeho pozitívnych účinkov nebolo málo, ak si ich rozložíte doma na dlážku a naboso po nich postúpate (nepríjemná predstava, no účinná terapia), podporíte v nohách prekrvenie. A studeným chodidlám môžete dať zbohom. Kúru však opakujte.

Keď bolia kĺby
Pagaštany môžete aj ohriať a zatočiť s bolesťou kĺbov. Vložte ich viac do vrecúška, to ohrejte v mikrovlnnej rúre. Prikladajte ho potom teplé na boľavé miesta kostí, napríklad na chrbticu. Malo by sa vám uľaviť.

Liečia aj kvety
Okrem plodov sú liečivé aj kvety. Odporúča sa sušiť ich pri teplote 35 stupňov a čaj popíjať pri menštruačných ťažkostiach.

Zaujímavosť

Prívlastok konský dostal pagaštan zrejme preto, že v minulosti ho dávali koniari svojim miláčikom do krmiva. Ak boli choré, pomohol im vyzdravieť, lebo mal silu uvoľniť tuhý hlien v prieduškách.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chrbtica #DNA #reuma #hlien #opuch #pagaštan konský #prekrvenie #ochranný krém