Nechudnete? Skúste to s jablčným octom

Ak nám nepomôže menej jesť, ak našou hmotnosťou podľa predstáv a očakávania nepohne ani oddelená strava, tak to potom súvisí s našou látkovou premenou.

12.11.2014 06:00
jablčný ocot Foto:
Jablčný ocot obsahuje veľa vitálnych látok.
debata

Tá nás môže prostredníctvom zlej výživy dostať z rovnováhy. Dôsledkom je, že výživné látky, predovšetkým tuk, sa nezužitkujú a ukladajú sa v bunkách. Tvrdí to odborníčka na výživu a konkrétne na oddelenú stravu, prof. RNDr. Katarína Horáková, DrSc.

Aby naša látková premena opäť dobre fungovala, na to potrebuje pomoc biolátok, ako je draslík, biotín, vitamín C a B-vitamíny z čerstvého ovocia a zeleniny. Tento efekt podľa Horákkovej slov optimalizujú vitálne látky z jablčného octu. Preto zaraďme do nášho jedálneho lístka veľa šalátov s obsahom cesnaku, ktoré sú marinádované jablčným octom, medom a jodidovanou morskou soľou, odporúča odborníčka.

Ako jablčný ocot pôsobí?
Jablčný ocot obsahuje veľa vitálnych látok, ktoré viažu v tele nadbytočné kyseliny. „Znie to paradoxne, pretože samotný jablčný ocot je kyslý, chemicky však súčasne vyvažuje kyselino-zásaditú rovnováhu tela. Človek potrebuje len malé množstvo jablčného octu, aby sa v bunkách udržal určitý stupeň kyslosti, a tak by mohli hladko prebehnúť všetky biochemické procesy. Najčastejšou príčinou pomalého, lenivého metabolizmu býva nadmerné jedenie, stres, sladkosti, káva alebo alkohol. Tekutiny a mastné kyseliny sa v takomto prípade neodtransportujú a dôsledkom je priberanie na hmotnosti,“ uviedla Horáková.

Čo jablčný ocot obsahuje?
Viac ako 30 minerálnych látok, z biogénnych prvkov predovšetkým draslík, sodík, horčík, vápnik, z mikroelementov jód, meď, zinok. Rovnako tiež vitamíny a vlákniny – pektíny robia čistú jablčnú šťavu zdravú a octové baktérie ju premieňajú na ocot, ktorý je navyše tak účinný pri chudnutí. Vitálne látky zrýchlia trávenie, aktivizujú látkovú premenu a podporujú tak odbúravanie tukov. Horáková odporúča začať každý deň ráno a to ešte pred raňajkami kyslým drinkom. Potrebovať budete 2 dl vody, 2 kávové lyžičky jablčného octu, jednu kávovú lyžičku medu, pričom jablčný ocot možno používať aj pri príprave šalátov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rovnováha #cesnak #látková premena #jablčný ocot #biolátky #morská soľ