'Mega' dôležité omega kyseliny

Pre zachovanie zdravia je dôležité udržiavať optimálny pomer v príjme omega-3 a omega-6 mastných kyselín, a to 1 : 4. Zloženie našej stravy nepriaznivo posúva tento pomer na 1 : 10 až 1 : 30. Preto je nevyhnutné zabezpečiť príjem omega-3 mastných kyselín buď dostatočnou konzumáciou rýb, alebo formou kvalitných výživových doplnkov. Na otázky súvisiace s touto témou odpovedá MUDr. Alžbeta Béderová, CSc.

19.11.2014 06:00
ryba, jedlo, výživa, tuky, omega kyseliny Foto:
Omega-3 mastné kyseliny sa nachádzajú v tuku všetkých druhov rýb, pretože ich chráni proti chladu.
debata (2)

Ako sa prejavuje nedostatok omega-3 mastných kyselín?
Tento deficit má mnoho prejavov. Zníženie obranyschopnosti organizmu znamená vyšší sklon k infekčným ochoreniam, pomalé hojenie rán, častejšie sú aj kvasinkové infekcie. Z vonkajších prejavov sú to lámavé a suché vlasy so zvýšenou tvorbou lupín, lámavé nechty a extrémne suchá pokožka s tvorbou ragád. Môžu sa objaviť aj poruchy psychiky, depresie, poruchy spánku, zvýšená únava, pocit vyčerpania a zhoršenie pamäťových schopností. Dôsledkom nedostatku omega- 3 mastných kyselín je aj porucha metabolizmu tukov, ktorá je hlavným rizikovým faktorom predčasného nástupu aterosklerózy.

Je pravda, že si ich organizmus nedokáže vytvoriť sám?
Mastné kyseliny sa delia podľa rôznych kritérií, napríklad podľa dĺžky reťazca alebo nasýtenia. Polynenasýtené mastné kyseliny omega-6 a omega-3 si organizmus nedokáže syntetizovať sám, preto je potrebné prijímať ich potravou a nazývame ich esenciálne. Okrem kyseliny linolovej a alfa-linolénovej sem patria aj omega-3 mastné kyseliny so skratkou EPA a DHA. Slúžia na produkciu chemických prenášačov, čiže látok podobných hormónom, ktoré sú potrebné pre normálny rast buniek, metabolizmus tukov a cholesterolu, ohybnosť ciev, zrážanlivosť krvi, imunitné reakcie, činnosť mozgu, očí.

Prečo sú omega-3 mastné kyseliny také dôležité pre zdravé srdce? Možno ich zvýšeným príjmom znížiť riziko infarktu?
Infarkt myokardu vzniká, keď sa tzv. koronárne cievy, ktoré majú tento vysoko výkonný sval zásobovať živinami a kyslíkom, stanú nepriechodnými. Dôvodom sú buď sklerotické zmeny, alebo upchatie trombom – zrazenou krvou. Preventívnym efektom omega-3 mastných kyselín je práve ich schopnosť pozitívne ovplyvňovať plynulosť prúdenia krvi tým, že zlepšujú pružnosť červených krviniek, znižujú hustotu a zrážanie krvi, čiže vznik trombu. Potláčajú tiež vznik a vývoj sklerotického procesu. Upravujú lipidový metabolizmus – znižujú hladinu triglyceridov, rizikového LDL cholesterolu a zvyšujú hladinu ochranného HDL cholesterolu. Znižujú krvný tlak a riziko arytmií, čiže nepravidelnej srdcovej činnosti.

A čo ich pozitívny vplyv na mozog?
Omega-3 pomáhajú udržiavať duševné zdravie, sú nevyhnutné pre mentálne funkcie a priaznivo podporujú psychickú kondíciu. Znižujú riziko vzniku Alzheimerovej choroby, zlepšujú pamäťovú kapacitu, sústredenosť. Stabilizujú emocionálnu rovnováhu, potláčajú poruchy spánku, depresie a pocity úzkosti. Takisto sú nevyhnutné pre správnu funkciu a vývoj mozgu u detí, prestupujú cez placentu do vyvíjajúceho sa plodu a po narodení cez materské mlieko. U detí potláčajú prejavy patologickej hyperaktivity.

Akou formou je optimálne tieto kyseliny organizmu dodávať?
Omega-6 sa vyskytujú v najväčšom rozsahu v rastlinných olejoch a omega-3 sú súčasťou tuku morských rýb. Keďže nie sme prímorská krajina, konzumácia rýb v našej strave nemá silnú tradíciu. V posledných rokoch pozorujeme čiastočný nárast, ale na krytie potreby omega-3 mastných kyselín to zväčša nestačí. V takom prípade je vhodné doplniť potrebu formou výživových doplnkov.

Ktoré potraviny obsahujú najviac omega-3 mastných kyselín?
Omega-3 mastné kyseliny sa nachádzajú v tuku všetkých druhov rýb, pretože ich chráni proti chladu. Preto ryby pochádzajúce z chladných morských vôd obsahujú najviac EPA a DHA. Najviac omega-3 obsahuje losos, ančovičky, sardinky, sleď, makrela, pstruh morský, ostriež a tuniak. Iné druhy rýb, ako sú kapor, sumec, treska, platesa, obsahujú menšie množstvo. Len malé množstvo omega-3 nájdeme v kraboch, homároch, krevetách, mušliach, slávkach jedlých, ustriciach, chobotniciach a hrebenatkách.

Slovensko miluje nezdravé tuky

Slovensko patrí v konzumácii nezdravých tukov ku krajinám, ktoré sú v rizikovej zóne. Renomovaný vedecký časopis British Medical Journal publikoval štúdiu, ktorá sa zaoberá celosvetovou spotrebou tukov – nasýtených alebo nenasýtených. Z uvedenej štúdie vyplýva, že v konzumácii tých nezdravých tukov patrí Slovensko nad priemer odporúčanej normy. Regióny s najvyšším príjmom nasýtených kyselín sú Oceánia a Juhovýchodná Ázia. „Nadmerný príjem nasýtených tukov sa považuje za rizikový faktor kardiovaskulárnych ochorení,“ hovorí MUDr. Iveta Vaverková zo Združenia pre zdravie a výživu. "Hrozbu predstavujú predovšetkým transmastné kyseliny v stužených tukoch využívaných najmä v pekárenskom priemysle. Nachádzajú sa v tukovom pečive, polevách či sušienkach.“ Podľa výsledkov štúdie patrí oblasť strednej Európy ku krajinám s veľmi nízkym príjmom omega-3 mastných kyselín.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Ryby #omega-3 mastné kyseliny #MUDr. Alžbeta Béderová