Bazalkové semienka - plné živín a vitamínov

Chia-semiačka už poznáme dlhšie, teraz sa však v oblasti zdravia a výživy objavila nová topka. Sú ňou bazalkové semienka.

03.12.2014 06:00
bazalkové semienka Foto:
Bazalkové semienka.
debata

Sušené, čerstvé alebo mrazené. Bazalka je jednou z najobľúbenejších a najznámejších byliniek vôbec, nech sa už nachádza v akomkoľvek jedle, v akejkoľvek forme. Chutí v šaláte, ako pesto, výborná je v jogurtovom dipe, vhodná aj ako dekorácia. Skrátka, bazalka je neoddeliteľnou súčasťou kuchyne. Čo je však u nás menej známe, no v ázijských krajinách absolútnym produktom zdravej a vyváženej stravy, sú bazalkové semená. Podobne ako chia semiačka sú plné živín a vitamínov a poskytujú maximálnu silu v minimálnom formáte.

Aký je medzi nimi rozdiel?

Chia semienka
Ich pôvod je v Mexiku. Podporujú trávenie a pomáhajú pri diétach, pretože nasýtia a telu poskytnú energiu na dlhý čas. Rekordný je aj ich obsah kvalitných bielkovín, vitamínov, antioxidantov, minerálov, vlákniny a esenciálnych omega-3 a omega-6 kyselín, ktoré sa v týchto malých čiernych semienkach nachádzajú. Chia nemá chuť, tým pádom ju logicky nepokazí žiadnemu jedlu. Tak si ňou teda veselo posypte akékoľvek jedlo. Dobrou správou je, že chia semienka nestratia na kvalite ani pri pečení či mletí.

Semienka chia. Foto: SHUTTERSTOCK
chia Semienka chia.

Bazalkové semienka
V ázijských kuchyniach na každodennom poriadku, no o európskych sa to zatiaľ tvrdiť nedá. Neodškriepiteľným faktom je, že posilňujú imunitný systém, zlepšujú metabolizmus a pomáhajú pri znižovaní stresu či psychického napätia. Namočením semien sa podobne ako chia semiačka zväčšia až tridsať násobne, a preto sú ideálne na zníženie hmotnosti. Prečo? Lebo tlmia chuť do jedla, na dlho zasýtia a a obsahujú veľké množstvo vlákniny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #trávenie #vláknina #bazalka #chia semienka #bazalkové semienka