Odborníčka na výživu radí: Prečo sa ľahšie chudne s vodou?

Ste hladní? Napite sa! Nie je to vtip, voda pri chudnutí zohráva veľmi dôležitú úlohu.

10.12.2014 06:00
piť vodu, voda, smäd Foto:
Ilustračné foto.
debata (5)

Dôvody, prečo je voda pri chudnutí podstatná, vysvetlila odborníčka na výživu a konkrétne na oddelenú stravu, Prof. RNDr. Katarína Horáková, DrSc.

Pri nedostatku vody ostáva tuk uväznený
Ak má tkanivo dostatok vody, cítime sa nasýtení a neobjaví sa pálčivý hlad. Pri nedostatku vody je to práve naopak. Príčina: výživné látky sa nesprávne transportujú do buniek, a taktiež sa nedostatočne strávia. Tým, že nefunguje dobre trávenie, ukladajú sa navyše do tukového tkaniva odpadové látky. Tie blokujú transport výživných látok v tkanive, a tak sa vytvára začarovaný kruh – priberáme, pretože výživné látky ostávajú v tukovom tkanive, a máme stále pocit vlčieho hladu, pretože telové bunky trpia nedostatkom výživných látok.

Voda rozprúdi trávenie
Pri nedostatku vody vysychá hrubé črevo. Dôsledok: máme pocit plnosti, nadúva nás a môže sa objaviť zápcha. Ak prijmeme dostatok vody, veľmi rýchlo sa tieto ťažkosti stratia a trávenie prebieha bez prekážok.

Zabraňuje poškodeniu zdravia
Počas chudnutia sa pri odbúravaní tuku uvoľňujú škodlivé látky, ktoré sa musia vyplaviť. Ak sa tak nestane, prekyslí sa organizmus, alebo sa vytvoria usadeniny. Tie sa časom môžu prejaviť vo forme dny alebo obličkových kameňov. Mimochodom, časté pitie v priebehu dňa obmedzuje pocit hladu.

Ako správne piť vodu
Ráno si uvaríme asi pol litra vody. Po 10-minútovom vare naplňme termosku a každú hodinu v priebehu dňa vypime niekoľko hltov. Teplá voda sa ľahšie ako studená dostane do buniek, kde môže byť rýchlejšie aktívna. Pozitívny vedľajší účinok: keď pijeme veľa vody, dráždime naše chuťové orgány a zrazu nemáme viac chuť na iné. navyše, voda veľmi dobre pôsobí na nervy a podporuje dobrú náladu. Večer potom stačí vypiť už iba jeden pohár vody.

Káva a čaj odoberajú telu veľa vody
Nepime denne viac ako dve šálky kávy alebo čierneho či zeleného čaju, pretože priveľa kofeínu alebo teínu odoberá bunkám cennú vodu. Následkom toho obličky vylučujú nadmerné množstvo tekutín, telo má nedostatok vody a vysychá.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #voda #chudnutie #trávenie #káva #hlad #hrubé črevo #začarovaný kruh