Kôrka správneho chleba by mala po poklepkaní zazvoniť

K najčastejším mýtom o chlebe a pečive patria: nevydrží dlho, rýchlo stvrdne, je plný éčok a enzýmov, zdravé pečivo je len celozrnné, biele je nezdravé a nevhodné. Kde je pravda?

23.12.2014 06:00
chlieb Foto:
Nie každý tmavý chlieb je celozrnný. Pozor na to.
debata (3)

Mäkký nie je najlepší
Správny chlieb by mal mať podľa slov Ing. Jarmily Halgašovej, riaditeľky Potravinárskej komory Slovenska tvrdú kôrku. „Ak ho poklepete zo spodnej strany, mal by zazvoniť,“ uviedla. Dodala, že nižší obsah vody zvyšuje jeho trvanlivosť a zvyšuje aromatické vlastnosti. „Takže nie je pravda, že mäkký chlieb je ten najsprávnejší a najlepší,“ skonštatovala.

Zdraviu prospešný lecitín
Pri výrobe chleba, rovnako ako pri výrobe iných potravín, nemôžeme očakávať, že sa technológie nepohnú dopredu a nezačnú sa využívať modernejšie spôsoby. „A to je to, prečo sa napríklad pri výrobe chleba využívajú rôzne enzýmy, čo sú vlastne bielkoviny. Zdraviu prospešný je napríklad lecitín – tieto látky len urýchľujú spôsob výroby a technologický proces.“

80 percent obilnín
Nie každý tmavý chlieb je celozrnný, upozorňuje Ing. Halgašová. „Síce sa pri výrobe chleba nemôžu používať farbivá, ale jeho farbu možno dosiahnúť aj pražením obilnín (pšenica, jačmeň), farbu chleba môže ovplyvniť aj karamel. Avšak skutočne celozrnný chlieb by mal obsahovať až 80 percent obilnín.“ Dodajme, že nestráviteľná vláknina je na obilnine najcennejšia – má toľko zdravotných benefitov, ako máloktorá iná živina.

Biele pečivo
Na margo mýtu o nezdravom bielom pečive Jarmila Halgašová uviedla, že je to opäť o správnom mnnožstve. „Skutočne je lepšie, keď konzumujete chlieb a pečivo s vyšším obsahom vlákniny, no na druhej strane, biele pečivo je pre deti do troch rokov najvhodnejšie.“

Chlieb je lacný
Chlieb by mal, podobne ako každá iná potravina, odrážať svoju skutočnú hodnotu. Mýtus, že by mal byť lacný, zrejme pochádza z obdobia socializmu, kedy boli základné potraviny lacné. „Ak si vezmeme fakt, že v Nemecku stojí napríklad kilo chleba 2,40e a liter benzínu 1,60e a porovnáme to so Slovenskom, zistíme, že kým chlieb od roku 1989 zdražel cca 5-násobne, priemerná mzda sa zvýšila viac ako 10-násobne. Musíme dospieť k názoru, že chlieb na Slovensku je lacný a neodráža jeho skutočnú hodnotu,“ skonštatovala Halgašová.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #chlieb #biele pečivo #nestráviteľná vláknina #lecitín #karamel #kôrka chleba