Vitamíny a vláknina chránia pred rizikom rakoviny

Zelenina a ovocie sú dobré nielen v snahe získať peknú štíhlu figúru. Vitamíny a vláknina chránia tiež pred rizikom rakoviny.

15.01.2015 06:00
ovocie zelenina Foto:
Ovocie a zeleninu každopádne jedzte. Je dobrá na všetko.
debata

Výživa hrá pri riziku rakoviny zvlášť dôležitú rolu. Pre každého človeka je prísun ovocia a zeleniny mimoriadne dôležitý. Vláknina podporuje rýchle vyprázdňovanie žalúdka a zvyšuje črevnú mobilitu.

Avšak, jedlo s vysokým obsahom tuku zvyšuje riziko rakoviny. Alkohol tiež robí telu všetko možné, len nie dobre. Kritické sú sladidlá a nízkotučné produkty vrátane náhrad masla. Povolené je konzumovať ich len v prípade, že vaša strava je vyvážená. Problém neznamenajú prísady – výnimku tvorí glutamát a dusitany.

Suma sumárum:

Rôzne druhy ovocia a zeleniny
znižujú riziko rakoviny pľúc, prostaty, močového mechúra, pažeráka, žalúdka a rakoviny hrubého čreva

Potraviny bohaté na obsah vlákniny
znižujú riziko rakoviny hrubého čreva

Potraviny s nízkym obsahom tuku
znižujú najmä riziko rakoviny prsníka, hrubého čreva a rakoviny prostaty.

Málo údené a konzervované potraviny
pozitívne pôsobia proti rakovine pažeráka a žalúdka.

Udržanie ideálnej hmotnosti
– nadváha zvyšuje riziko rakoviny hrubého čreva, prsníka, prostaty, žlčníka, vaječníkov a rakoviny maternice.

Existujú aj iné rizikové faktory v rôznych substanciách. Patria k nim hnojivá a prípravky na ochranu rastlín, najmä dusičnany a pesticídy. Niekedy možno nájsť v potravinách aj mykotoxíny. Zabrániť tomu možno kúpou sezónneho ovocia a zeleniny alebo siahnutím po hlboko zamrazených potravinách.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #rakovina #ovocie #zelenina #vláknina #sladidlá #glutamát