Duo Jem iné: Zdravá strava je relatívny pojem. My čítame etikety

Niekde na začiatku bol sen, ktorý ich spojil. Obe chceli pracovať v gastronómii, organizovať školy varenia a šíriť povedomie o zdravej strave. Všetko je o rovnováhe, nič netreba preháňať tvrdí duo Jem iné - Aneta Orosiová a Janica Lacová.

04.02.2015 06:00
Jem iné Foto:
Zdá sa, že Aneta Orosiová a Janica Lacová sa našli.
debata (1)

Vášeň k jedlu

Pred dvoma rokmi ich zoznámila spoločná kamarátka. To, čo ich skutočne spojilo, bola vášeň k jedlu, hoci spočiatku len v rovine záľuby. S občianskym združením Bratislavský regál robili edukácie na tému poctivé jedlo, iný, zdravý fastfood. „Išli sme od piky, nikto nám nič nevysvetľoval, všetko sme robili, ako sme cítili. Bola to veľká škola života,“ povedala Aneta Orosiová pre Pravda.sk. Potom si už museli vybrať. Tvoriť projekt v Starej tržnici, kde vyhrali tender a mali možnosť začať realizáciu, alebo sa s Bratislavským regálom venovať otvoreniu prvej burgárne. Ich projekty sa napokon oddelili a vybrali si cestu edukácie. Dnes vyrábajú jedlá na kateringy, pre školy, škôlky, organizujú školy varenia a rôzne kurzy pre verejnosť.

Jesť sa musí

Biznis v oblasti gastronómie je dobrý, pretože jesť sa musí. Aneta vysvetľuje, že aktuálnym trendom je všetko lokálne, sezónne a zdravé, hoci to, čo je zdravé, si každý vysvetľuje inak. Napokon, je veľa zdrojov, ktoré zavádzajú. „My uprednostňujeme slovenské potraviny, nepreháňame to s bio označeniami a snažíme sa o tzv. návrat späť. Voľakedy sa bežne používali suroviny ako pohánka a rôzne iné obilniny, ktoré mali oveľa viac živín a minerálov. Keď sa otvorili hranice, trh sa zaplavil produktami, ktoré sa dovtedy bežne nepredávali. My sa snažíme meniť stravovacie návyky.“

Nie je múka ako múka

Podľa dua Jem iné je rozdiel medzi bielou múkou, ktorá sa melie na kamennom mlyne a melie sa tradičným spôsobom a múkou spracovanou vo veľkovýrobe, ktorú bežne dostať v obchodoch. „Nechceme označovať potraviny ako zlé a dobré. Treba si skôr všímať pôvod a čítať etikety. Zdravá strava je veľmi relatívny pojem,“ myslí si Aneta. Janica dodáva, že v informáciách treba ísť do hĺbky. Pri kúpe múky treba pozerať na to, z akej krajiny pochádza, či neprecestovala pol sveta. „Veľakrát je biela múka kvalitnejšia, ak je z ekologického hospodárstva, ako celozrnná, ktorá nevieme, odkiaľ pochádza. Bežný človek sa v obchode rozhoduje podľa vizuálu produktu alebo ceny, zloženie si už však neprečíta.“

Duo Jem iné skutočne "je iné". Foto: Marek Palacka
Jem iné Duo Jem iné skutočne "je iné".

Čas a peniaze

Majú Slováci čas a najmä peniaze na to, aby sa zdravo stravovali? Janica tvrdí, že zmena na nový režim stravovania stojí čas aj peniaze, ktoré sa potom odrazia inde. „Tým, že jeme kvalitnejšie, výživnejšie potraviny, zjeme menej a ušetríme,“ dopĺňa Janicu Aneta. „Nebudeme mať výkyvy hladiny cukru v krvi, metabolizmus sa dostane do rovnováhy a prestaneme mať chúťky na slané a sladké.“ Napokon, „nemať čas“ je výhovorka aj v tomto prípade. „Ak neobetujem čas na to, aby som si naštudovala nové veci a nie som ochotná minúť nejaké drobné navyše, v budúcnosti sa to odrazí tým, že budem investovať peniaze do regenerácie tela. Dôvodom budú nezdravé potraviny,“ upozorňuje Janica.

Jedlo nám musí chutiť

Na informácie sa treba pozrieť do hĺbky, ak nechceme byť dezorientovaní. Mlieko je zdravé, ak je od kravy, z farmy a nie z tetrapaku. „My mliečne výrobky obmedzujeme, no zo stravy nevylučujeme,“ objasňuje Aneta. Kyslomliečne sú podľa jej slov pre telo tie zdravšie, lebo si dopĺňame živú kultúru a niektoré syry sú dobré na dochutenie jedla. „Jedlo nám musí chutiť. Nie je správne, ak nejeme s pôžitkom.“

Snažiť sa o rovnováhu

Aj Aneta s Janicou občas „zhrešia“, keď dostanú chuť na lokšu alebo kukuricu. Janica: „Ak si dám večer lokšu, ráno si dám smoothie a pokračujem šalátom, aby sa z toho telo trochu spamätalo,“ opísala. Aneta, ktorá v minulosti profesionálne tancovala, sa stretla s rôznymi stravovacími štýlmi – od ajurvédy cez tradičnú čínsku medicínu, paleo, až po vegánstvo. „Keď som prestala tancovať, uvedomila som si, do akej miery strava ovplyvňuje náš zdravotný stav. Pri pohybe som to tak necítila.“ Bývalá tanečnica nesledovala, čo a kedy je, nedbala ani o to, či dopĺňa do tela minerály a vitamíny. Vypestovala si tým rôzne alergie na jedlo a dlho nemohla jesť kvasené potraviny, lepok či mliečne výrobky. Mala problémy s pleťou, s trávením, nábeh na astmu. Jedla veľa živej stravy, skúšala makrobiotiku, vylúčiť živočíšne produkty. Nič nezaberalo. Potom pochopila, že zdravotný problém zo seba dostane tým, že vylúči potraviny, ktoré ho kŕmia. „Preč“ išli rafinované cukry, živočíšne tuky a lepok a začala jesť veľa zeleniny, strukovín a žiadne geneticky modifikované potraviny.

Chlebík sa už miesi. Foto: Jem iné
Jem iné Chlebík sa už miesi.

Polotovary – vyhodiť z jedálnička

Janicin príbeh bol podobný. V období, kedy končila školu a už dosť aktívne pracovala, trápili ju tráviace problémy. Preťažený organizmus, zlá strava… Čínsky lekár jej pomohol zostaviť nový jedálniček. Vyhodil z neho všetko, čo prekysľuje organizmus – cukor, obilniny, polotovary a ovocie. Vylúčiť z jedálnička polotovary je podľa Janiciných slov 80 percent úspechu.

Čo do košíka nepôjde?

Aneta by v obchode určite nekúpila mleté mäso, bežnú bielu pšeničnú múku a akýkoľvek polotovar. „Do košíka by som nevložila potraviny, ktorých zloženie má veľa riadkov a na prvom mieste je uvedený cukor alebo iná pofidérna látka, ktorej buď nerozumiem, alebo na prvom mieste stáť jednoducho nemá.“ Ako ďalej vysvetlila, podľa zákona majú byť suroviny uvedené v poradí, v akom sú zastúpené. „Keď si kúpim čokoládový nanuk a na prvom mieste nie je kakao, ale cukor, ide o cukrový nanuk, nie čokoládový,“ upresňuje. Dodáva, že ak je kakao na piatom mieste, už vôbec nejde o čokoládový nanuk. Janica to má tiež jednoduché. Do košíka nevloží nič so zložením, ktorému nerozumie.

Obľúbené jedlo

Aneta zbožňuje slaninu, batáty (sladké zemiaky), tekvicu, ružového pstruha (vraj je lepší ako losos). Janica zas najčastejšie volí cviklu, rada má tiež bryndzu a podobne ako Aneta slaninu, tekvicu a batáty.

Inšpirácia vo svete

Väčšou cestovateľkou v zoskupení Jem iné, je Aneta. To, ako sa ľudia vo svete stravujú, ju veľmi ovplyvnilo. V Hongkongu dokonca absolvovala kurz varenia čínskej kuchyne. Pred dvoma rokmi dva mesiace žila a pracovala v Bielorusku, kde sa podporuje predaj domácich výrobkov. „V ich obchodoch bolo ľahšie zorientovať sa ako v našich, ktoré sú presýtené hlúposťami. Bielorusi majú kvalitné mliečne produkty, jedia čerstvé bylinky, hoci používajú veľa cukru a octu, čo by sa dalo nahradiť. Čo sa im však nedá uprieť je, že používajú v oveľa väčšej miere sezónne potraviny.“ Janicu skôr zaujíma to, čo ľudia jedia u nás. Uznáva, že je dobré naštudovať si, akým spôsobom sa liečia iné národy a kultúry – dá sa z toho veľa čerpať. „V Rusku nie je taký silný vplyv Ameriky. Nejedia toľko polotovarov ako my, odkedy máme otvorené hranice,“ myslí si.

Z detského kurzu varenia... Foto: Martina Ježová
Jem iné Z detského kurzu varenia...

Kurzy varenia

Vyberajú si ich ľudia, ktorí vedia alebo nevedia variť, no chcú sa dozvedieť niečo nové. Prekvapivo vraj chodia aj muži a darí sa im, sú šikovní. „Rozprávame sa nielen o strave, ale aj o zážitkoch okolo varenia, ktorých máme neúrekom. Veľa improvizujeme. Ak je na kurze niekto, kto nemá rád tekvicu, urobíme si rizoto s niečím iným, napríklad s cviklou,“ opisuje Aneta, ktorá má kurzy varenia zo všetkých činností Jem iné najradšej. Mimoriadne obľúbený je napríklad kurz Pečenie chlebíka. Ľudia sa tam môžu naučiť piecť jednoduchý špaldový chlieb. Postačí múka, voda, soľ, semiačka a droždie alebo kvások.

Jem iné

Janica Lacová a Aneta Orosiová sa pod hlavičkou Jem iné venujú škole varenia aj kateringovej výrobe. Viac receptov a info o nich možno nájsť na webovskej stránke www.jemine.sk

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #gastronómia #zdravá strava #múka #mlieko #kurz varenia #polotovar